Haberler

ArkiPARC'ta Eski Sanayi Alanlarına Yönelik Yeni Fırsatlar Masaya Yatırıldı

Tarih: 1 Nisan 2011 Yazan: Bahar Bayhan

Fotoğraflar: Ilgaz Erel ve Uğur Ceylan

Moderatörlüğünü İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi (İMP) Kentsel Tasarım ve Yarışmalar Departmanı Proje Yürütücüsü Murat Vefkioğlu'nun üstlendiği "Eski Sanayi Alanlarında Yeni Geliştirme Fırsatları" başlıklı panel, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, İMP Planlama Koordinatörü Özdemir Sönmez, Kartal Kentsel Geliştirme Derneği Başkanı Ahmet Piker ve Kağıthane-Ayazağa Vadisi Kentsel Geliştirme Derneği Başkanı Bekir Kılıç'ın katılımı ile gerçekleşti. Panelin diğer bir konuşmacısı İstanbul Maltepe Yalı Mahallesi Kentsel Yenileme Derneği Başkanı Oktay Keten ise sağlık sorunları nedeniyle panele katılamadı.

Moderatör Murat Vefkioğlu, İMP'nin misyonundan ve İstanbul için öngördükleri stratejilerden bahsederek söze başladı. Panel süresince tartışılacak konuları sıralayan Vefkioğlu sözü Özdemir Sönmez'e devretti. İMP'nin hazırladığı İstanbul Çevre Düzeni Planı kararlarından bahseden Sönmez İstanbul için öngördükleri stratejileri açıkladı. İstanbul'un, sanayi kentinden dünya kenti vasfını kazanması için İstanbul'a yüklenmesi gereken işlevlerden bahseden Özdemir, sanayinin İstanbul'un neredeyse merkezini meşgul ettiğini ve İstanbul'un bir dünya kenti olabilmesi için finans, kültür işlevlerinin yoğunlaştırılması gerektiğini söyledi. Bunun için sanayinin desantralizasyonunun öngördüklerini söyleyen Özdemir gelişen sanayinin İstanbul yerine farklı alanlarda yer seçmesi gerektiğini belirtti. Marmara bölgesinin dışında sanayi çekim alanlarının belirlenmesi gerektiğini ve böylece hem nüfusun dağılacağını hem de Anadolu'da tarım toprağı olarak işlev görmeyen alanların kullanılacağını söyledi. İMP'nin planlama anlayışının katılımcı planlama anlayışına yöneldiğini dile getiren Özdemir, bu yaklaşımın bir ölçüde plancıların egosunu kırdığını söyledi. Halk katılımının sağlanmaya çalışıldığı plan süreçlerinin aktif ve verimli geçtiğini belirtti.

Özdemir'den sonra sözü alan Altan Elmas Sur Yapı Firması olarak sanayi alanlarının dönüşümü konusundaki görüşlerini açıkladı. Sanayi alanlarının önem kazanacağını 7-8 sene öncesinden öngördüklerini söyleyen Elmas, bu dönüşümde rol alan bir firma olduklarını söyledi. Kent içinde kalmış sanayi alanlarının kent için bir fırsat olduğunu, bu fırsatı değerlendirmek için gerçekleştirdikleri çalışmalardan ve karşılaştıkları zorluklardan bahsetti. Liman arkası ve Karşıyaka'da yeni kent merkezi dönüşümüyle ilgili projelerin imar planlarına takıldığını söyleyen Elmas, "İmar planları önümüze hep duvar olarak çıktı." dedi. Bireysel olarak bu konuya odaklandıklarını, önemli bir çabanın yanında ciddi zaman da harcadıklarını söyledi. Diğer bir sıkıntının ise parsellerin çok parçalı olmasından ve her birinde kaçak yapıların mevcut olmasından kaynaklandığını söyledi.

Altan Elmas'tan sonra sözü devralan Ahmet Piker sanayi alanları dönüşümü konusunda gösterdiği heyecanla dikkat çekti. Derneğin bir kamu kurumu olduğunu belirten Piker, ihtiyaç duyulan her alanda ellerinden gelen yardımı göstereceklerini söyledi. Derneklerin katılımıyla gerçekleşen planlama süreçlerinde sorunların asgari düzeye indirildiğini belirtti. Bu süreçte en büyük destekçi olarak Faruk Göksu'ya özellikle teşekkür eden Elmas, Türkiye için de yeni olan bu sürecin içinde bulunmaktan mutluluk duyduklarını söyledi ve sözü Bekir Coşkun'a devretti.

Katılımcı planlama sürecine nasıl dahil olduklarını anlatan Coşkun gerçekleştirdiği sunum ile bu planlama sürecini sanayicilerin gözünden aktardı. Önceleri sanayi alanlarının desantralizasyonunu öngören plan kararını anlamakta güçlük çektiklerini, sonradan sürece dahil olarak bunu nasıl lehlerine çevirdiklerinden bahsetti. Bir dernek olarak bu sürecin bir parçası olmanın mutluluğunu duyduklarını söyleyen Coşkun, bu dönüşümün tamamen ortak bir çalışma ile gerçekleştiğini söyledi. Yurt dışında sanayi alanları dönüşümüne odaklanan bir çok alanı gezdiklerini, bu konuda kesinlikle bilinçli olduklarının altını çizdi. Coşkun'un sunumundan sonra soru cevap bölümüne geçilerek panele son verildi.

İmaj Galerisi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.