Haberler

Konut, Ofis ve Lojistik Yatırımlarına Profesyonel Bakış

Tarih: 1 Nisan 2011 Yazan: Gökçe Aras, Dilek Öztürk, Pınar Koyuncu

Fotoğraflar: Uğur Ceylan, Ilgaz Erel

Konut Yatırımlarına Kuşbakışı

ArkiPARC 2011'de ilgi çeken konuşma başlıklarından biri "Konut Yatırımları 2010 - 2011" oldu. Servotel İstanbul Ofisi'nden Yönetici Ortak Ayla Heyfegil'in moderatörlüğünde ilerleyen oturumda Extensa İstanbul Genel Müdürü Özlem Gökçe, Büyükhanlı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Emre Büyükhanlı, mimar Melkan Tabanlıoğlu ve ING Bank Konut Kredileri Yöneticisi Barış Yılmazkaya konuşmacı olarak yer aldı.

2010 yılının yatırımcılar açısından olumlu bir yıl olduğunu belirten Barış Yılmazkaya, konut fiyatlarında geçtiğimiz sene büyük bir oynamanın yaşanmadığını bildirdi. Gözlemlenen bu gelişmelere rağmen iyileşmenin henüz yeterli olmadığının altını çizen Yılmazkaya, içinde bulunduğumuz dönemde faiz oranlarında artış beklentisinin var olduğunu sözlerine ekledi. Yükselen faizlerin tüketiciyi etkileyeceğinin ve alım gücünü daraltacağının altını çizen Yılmazkaya, Türkiye'de yaşanan sıkıntının stabil olmayan ekonomik ortamından kaynaklandığına vurgu yaptı.

Oturumda söz alan Extensa İstanbul Genel Müdürü Özlem Gökçe, ardı ardına kullanıcı profiline odaklanan projelerin piyasaya çıktığını ve ürünlerin nitelik açısından gittikçe geliştiğini söyledi. 2010 senesinde gayrimenkule yapılan yabancı yatırımın bir önceki seneye göre yüzde 40 oranında artarak 2,5 milyar Dolar seviyelerine geldiğini belirtti. Gökçe, faiz oranlarının düşmesine paralel olarak artan tüketici güven endeksi ve konut kredi hacim artışı gayrimenkul sektörünü olumlu etkilediğini dile getirdi.

Konuşmacılar arasında yer alan Ahmet Emre Büyükhanlı da 2010 yılını bankaların proje finansmanına iştahlı olup talebi desteklediği olumlu bir yıl olarak değerlendirdi.

Mimar Melkan Tabanlıoğlu krizin sektör açısından öğretici olduğunu, mimari projelerin kişiye ve kente katkı sağladığı zaman daha çok değer bulduğunu dile getirdi. Yaşanan krizin, gerçekten doğru projeler üretmeyi gerektiğini öğrettiğine işaret etti ve kullanıcı profilini belirleyip doğru taleplerle hareket ederek bilinçli yatırım yapmanın önemine vurgu yaptı. Mimar olarak kendilerinin de yatırımcıyı yönlendirdiklerini söyleyen Tabanlıoğlu, bir projeye kredi bulunamıyorsa o projenin yapılmamasının daha doğru olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.



Lojistik ve Endüstriyel Yatırımlar Farklı Açılardan Değerlendirildi
ArkiPARC'ın en ilgi çekici oturumlarından birisi de Lojistik & Endüstriyel 2010 - 2011'di. Kent için önemli yapılardan birisi haline gelen ve büyük parsellere konumlanan bu yapılar, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer moderatörlüğünde mimar, yatırımcı ve danışmanlardan oluşan konuşmacılar tarafından ele alındı.

İlk olarak sözü alan Kuzeybatı Gayrimenkul Genel Müdürü Murat Ergin lojistiğe sadece İstanbul değil Türkiye çapında bakmak gerektiğini vurguladı. Uluslararası yatırımcıların Türkiye gibi gelişen bir bölgede olmamak gibi bir lükslerinin olmadığını belirten Ergin, rekabete hazır olmak gerektiğini söyledi.

Daha sonra sözü alan AccessTurkey Capital Grubu'ndan Altuğ İnan lojistikte A sınıfı depolar konusunda yatırımlarından bahsetti. Tuzla'daki LogiPark projesiyle ilgili deneyimlerini dinleyicilerle paylaşan İnan, ilerleyen günlerde Hadımköy, İzmit, İzmir ve Mersin'de de yatırımları olacağını belirtti.

Akyürek Elmas Mimarlık'ın kurucularından Can Elmas ise lojistik binaların ana tasarım prensiplerini proje örnekleriyle anlattı. İzleyicilerden gelen soru-cevapların ardından oturuma son verildi.



Ofis Yatırımlarına ArkiPARC 2011 Merceği
ArkiPARC 2011 kapsamında gerçekleştirilen "Ofis Yatırımları" panelinin moderatörlüğünü DTZ Pamir & Soyuer yönetici ortağı Firuz Soyuer gerçekleştirdi. Oturumun açılış konuşmasında Soyuer ofis binalarıyla ilgili bazı sayısal verileri dinleyicilerle paylaştı. A sınıfı ofislerin Türkiye'de 2 milyon metrekareye ulaşmış durumda olduğunu, toplam alanın ise 4 milyon metrekare olduğunu belirten Soyuer, A sınıfı ofislerde çalışan yaklaşık 150 bin kişi olduğunu da sözlerine ekledi.

Oturumda A Tasarım Mimarlık'tan Mimar Ali Osman Öztürk, Ankara'daki tasarladıkları ofislerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Tepe Prime ve Türk Telekom projelerini anlatan Öztürk'ten sonra, Soyak Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım Genel Müdürü Feyzi Tecellioğlu, Soyuer'in kendisine yönelttiği ofis binalarında yaşanan problemlerin neler olduğu ve gelişmenin yavaş olmasının sebebi sorularını yanıtladı. Tecellioğlu, ofis yatırımlarını etkileyen 5 konudan bahsetti: lokasyon, maliyet, teknik standartlar ve mimari, işletme ve ek hizmetler.

Tecellioğlu'ndan sonra mikrofon YKS Tesis Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Fındıkoğlu'ndaydı. Fındıkoğlu "Ofis yatırımlarında gelişmiş pazarlara göre yolun neresindeyiz? Kullanıcıya daha fazla neler sunabiliriz?" sorularını yanıtladığı bir konuşma yaptı.

Daha sonra, gelen sorular üzerine Tecellioğlu enerji tasarrufunun, mimari tasarım başlamadan önce düşünülmesi gereken bir konu olduğunu, aksi takdirde maliyetlerin çok arttığını belirtti. Ali Osman Öztürk ise ofislerde en büyük sıkıntının doğal havalandırma ve aydınlatma bulunmaması olduğunu, fakat artık tasarımda bu konulara dikkat edildiğini belirterek, özellikle son tasarladıkları ofis yapısı olan Türk Telekom'da bu konuya özen gösterdiklerini ve cepheleri buna göre tasarladıklarını belirtti.

Bir dinleyicinin sorusu "20-30 yıl sonraki çalışma koşullarını düşünerek, ofis binalarının tasarımında neler öngörüyorsunuz?" şeklindeydi. Panel konuşmacılarının verdiği cevap, 80 yıl önce tasarlanmış olan Empire States binasının hala işlevini devam ettirdiği ve 20-30 yıl gibi yakın bir gelecekte çalışma koşullarının o kadar da değişmeyeceği yönündeydi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.