Haberler

Vatandaş, çatısındaki baz istasyonunu kontrol edebilecek

Tarih: 11 Nisan 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Selim Kuvel

BTK'nın hazırladığı projeye göre, vatandaşın evinin çatısındaki baz istasyonunun yaydığı ışıma değeri limitin üzerinde ise müdahale edilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), baz istasyonlarının zararı konusunda vatandaşın kafasındaki soru işaretlerini giderecek önemli bir proje üzerinde çalışıyor.

2012 yılının başında hayata geçirilecek proje ile vatandaşlar, evinin çatısındaki, yakınındaki veya mahallesindeki baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik ışımasının limit değerini internet üzerinden denetleyebilecek. Eğer vatandaşın çatısındaki baz istasyonunun yaydığı ışıma değeri, belirlenen limit değerlerinin üzerinde ise BTK'yı uyararak müdahale edilmesini sağlayacak. BTK 2. Başkanı Ayhan Beydoğan, projenin Türkiye'deki 45 bin baz istasyonunun anlık takibini öngördüğünü belirterek, şunları aktardı: "Sistem sayesinde tüm baz istasyonları, kurum tarafından saniye saniye kontrol edilebilecek. Böylece, limit değerinin üzerine çıkan bir baz istasyonu tespit edilirse, ilgili operatör uyarılarak, ışıma oranının düşürülmesi istenecek. Operatör bu uyarıyı dikkate alarak, söz konusu baz istasyonuna müdahale edecek. Sistemi vatandaş da görebilecek. Bunun için internet sayfamıza bir link koyacağız. Vatandaş bu linki kullanarak, mahallesindeki, evinin çatısındaki veya yakınındaki baz istasyonunun yaydığı elektromanyetik ışımanın değerini öğrenebilecek. Standart değeri görebilecek. Eğer evinin çatısındaki baz istasyonunun ışıma oranı standart değerin üzerinde ise bizi uyaracak ve biz de müdahale edeceğiz. Şunu da belirtmekte yarar var; ışıma ile radyasyon aynı şey değildir." "Buna rağmen bizdeki tartışmalar dünyada yaşanmıyor. Oysa, dünyada baz istasyonları için belirlenen elektronik alan limit değeri 41,25V/m'dir. Türkiye'de bu oran 10,23V/m'dir. Yani 4 kat daha düşüktür." şeklinde konuşan Beydoğan, bugüne kadar yapılan çalışmalarda baz istasyonlarının olumsuz bir etki oluşturduğuna dair yeterli bilimsel delilin olmadığını sözlerine ekledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.