Haberler

Galata Kulesi'nden mesaj

Tarih: 12 Nisan 2011 Kaynak: NTVMSNBC
Greenpeace, Galata Kulesi'ne yansıttığı gerçek zamanlı animasyonda Japonya'da yaşanan nükleer facianın boyutlarını gözler önüne sererken, Başbakan Erdoğan'ın felaket sonrası tutumunu eleştirdi.

Greenpeace bugün, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir eylemle, Galata Kulesi'nin üzerine projeksiyonla gerçek zamanlı bir animasyon yansıttı. Japonya'da 11 Mart 2011'de gerçekleşen depremin birinci ayı nedeniyle bu eylemi düzenleyen Greenpeace, Japonca ve Türkçe olarak "Kalbimiz Seninle" mesajı verdikten sonra Gökhan Okur'un (Nerdworking kolektifi) çizdiği animasyonla Japonya'da yaşanan nükleer facianın boyutlarını resmetti ve Başbakan Erdoğan'ın felaket sonrası yaptığı açıklamaları eleştirdi.

Animasyonda, eğer hükmet nükleer planlarına devam ederse sadece Sinop ve Mersin'in değil, tüm Türkiye'nin bir mezarlığa dönüşeceği vurgulandı. Kulenin üzerine "Erdoğan'ı Durdur, Nükleeri Durdur" mesajını yansıtan Greenpeace eylemcileri, Hükümet'ten Japonya'da yaşananların ciddiyetinin farkına varmasını ve Türkiye'deki nükleer santral planlarına bir an önce son vermesini talep etti.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan, "Yaşanan nükleer felaketin birinci ayında gelinen noktada durum hala ciddiyetini koruyor ve 200 bin kişi radyasyon yüzünden kanser riski altında. Başbakan Erdoğan ise riskin büyüklüğünü hafife alan açıklamalar yapıyor. Hükümet nükleer enerji tercihini yaparken bu riskleri tüp gaz patlaması ve bekarlıkla orantısızca karşılaştırmakta ve bu tercihin bedelini ödeyecek insanların zekasını küçümsemektedir. Hükümetlerin ürettiği politikalar ve alınan kararlar nükleer santraller ile ilişkili ise toplumun her kesimini etkiler ve geniş kitlelerle diyalog ortamında alınmalıdır. Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız artık yaşanan felaketi görmezden gelmemeli, bir an önce nükleer enerji tercihinden vazgeçerek yenilenebilir enerji enerjilere yatırım yapılmalıdır" dedi.

Japonya'da yaşanan nükleer felaketin üzerinden bir ay geçmiş olmasına rağmen nükleer sızıntı halen devam ediyor. Geçen bir ayda tüm dünyada hükümetler nükleer planlarını durdurduklarını açıklarken Türkiye'de Başbakan Tayyip Erdoğan ve Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer planlarına devam edeceklerini ısrarla vurgulayarak, nükleer enerjinin risklerini tüp gaz, bilgisayar, televizyon ve bekar olmakla karşılaştırmıştı.

Greenpeace depremin birinci ayında Japonya'daki durumu şöyle özetliyor:

- Avrupa Radyasyon Risk Komitesi (ECCR) raporlarına göre bölgede 200.000 kişi kanser riski altında.

- En az 25 ülke Japonya'dan ithal edilen zirai ve diğer gıda ürünlerine yasak getirdi. Bölgedeki geçim kaynakları on yıllarca etkilenecek.

- Japon Nükleer Ajansı, 10.500 ton radyoaktif suyun, Pasifik Denizi'ne boşaltıldığını doğruladı.

- Kazanın TEPCO'ya maliyeti 130 milyar dolar. TEPCO ve Japon Hükümeti, tahliye edilen 50.000 aileye 10 bin Euro tazminat verecek.

- TEPCO, denizde yapılan ölçümlerde yasal sınırın 10.000 kat üzerinde radyoaktif iyot-131 tespit edildiğini açıkladı.

- Bölgenin 30 km çapında yaşayan insanlar risk altında, çocukların dışarıda oynamaları çok riskli.

- Japonya turizm açısından da etkilendi. ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya'ya turistik uçuşları iptal etti, sadece çok gerekli uçuşlara izin veriliyor.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.