Haberler

İBB ve İETT'nin "2010 Yılı Faaliyet Raporu" onaylandı

Tarih: 15 Nisan 2011 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İBB ve İETT'nin "2010 Yılı Faaliyet Raporu"nu Belediye Meclisi'ne sunan Başkan Kadir Topbaş, yaptıkları yatırımlarla raylı sistemin ulaşımdaki payını yüzde 8'den yüzde 13'e çıkardıklarını belirterek, "Yapımı devam eden 52.5 kilometrelik raylı sistemle birlikte Marmaray da 2014 yılına kadar devreye girecek. İstanbul'un toplam raylı sistem uzunluğu 230 kilometreyi aşacak" dedi.
kokİstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İETT'nin "2010 Yılı Faaliyet Raporu"nu Belediye Meclisi'ne sundu. Meclis 1. Başkan Vekili Ahmet Selamet'in yönettiği toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk, Genel Sekreter Yardımcıları Hüseyin Eren, Mevlüt Vural, Muzaffer Hacımustafaoğlu ve Ali Altıntaş ile İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı da yer aldı.

İstanbul artık kendinden daha emin...
Toplantıda konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'deki kamu yatırımlarının yüzde 26'sını, tüm belediyelerin kamu yatırımlarının ise yüzde 48'ni tek başına yaptığını belirterek, "Bunu düşünürseniz, başkanlık süremi devasa yatırımlar dönemi olduğunu görürsünüz" dedi.

İstanbul'da altyapı hizmetlerini eksiksiz yaparken, kentin havasını, suyunu, çevresini de ihmal etmediklerini vurgulayan Başkan Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarının turizm alanındaki gelişmeleri tetiklediğine dikkat çekti. Tarihi eserleri ihya etmenin getirdiği sonuçları gördüklerini, müze ve sanat galerileriyle farklı bir İstanbul'un yansıdığını kente gelen turistlerin de bunu ifade eden Kadir Topbaş, 2010 yılında 8 milyonu aşkın turistin İstanbul'a geldiğini hatırlattı. Daha fazla turist çekebilmenin çalışmalarını yaptıklarının altını çizen Topbaş, spor salonları, kongre merkezleri, modern otelleriyle İstanbul'un artık daha fazla kendinden emin hale geldiğini kaydetti.

UCLG Başkanı ve UNACLA Danışma Komitesi Başkanı seçilmesinin İstanbul'a verilen payenin yansıması olduğunu ifade eden Topbaş, uluslararası ölçekte BM nezdinde, İstanbul'un bir bireyi olarak da bu kararları aktarma imkanı bulduğunu belirtti.

UNACLA'nın Danışma Kurulu Başkanlığına getirilmesiyle bütün dikkatlerin İstanbul'a çekildiğini ifade eden Topbaş, "Başkanlığına seçildiğimden beri UCLG'nin yapısı değişti diyorlar. Türkiye'nin, İstanbul'un tanıtılması böyle olur. Dünya rekabet ölçeğinde İstanbullu takip ediyor" diye konuştu.

2014'te raylı sistemin ulaşımdaki payı yüzde 31'e çıkacak
Dünyanın bütün şehirlerinde en büyük meselenin ulaşım olduğunu vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul'da 2010 yılında ulaşım alanında ciddi çalışmalar yaptıklarını, bütçenin yüzde 50'den fazlasını ulaşıma ayırdıklarını söyledi. İstanbul'da raylı sistemin ulaşımdaki payını yüzde 8'lerden 13'lere çıkardıklarını belirten Başkan Topbaş, "Yapımı devam eden 52.5 kilometrelik metronun ve Marmaray'ın da 2014 yılına kadar devreye girmesiyle birlikte raylı sistem uzunluğu 230 kilometreyi aşacak. Raylı sistemin ulaşımdaki toplam payı yüzde 31.1'e yükselecek" diye konuştu.

2010 yılında Darüşşafaka İstasyonu'nu hizmete aldıklarını, bu istasyonun açılmasıyla günde 180 bin kişinin taşındığı hatta günde 230 bin yolcunun taşındığını dile getiren Topbaş, bu hatta ilk defa 2 bin kişilik 8'li tren kullandıklarını söyledi. 23.5 kilometrelik Yenikapı-Hacıosman hattı tamamlandığında, bu hat arasındaki yolculuğun 32 dakikaya düşeceğini belirten Topbaş, Kartal-Kadıköy hattında 2010 yılında da çalışmaların hızla sürdüğünü, bu hattaki 44 kilometrelik ana tünellerin tamamlandığını dile getirdi.

Kadıköy-Kartal Metro Hattı'nın bu yıl sonunda hizmete alınacağını müjdeleyen Topbaş, Marmaray'ın da devreye girmesinin ardından mesafelerin daha da kısalacağını kaydetti. Otogar-Bağcılar-Olimpiyatköy hattını bu yıl hizmete alacaklarını belirten Topbaş, raylı sistemlere bugüne kadar 6 milyar 633 milyon TL yatırım yaptıklarını ifade etti.

Tünel yollar saatlik yolları 5 dakikaya indirdi
2004 yılı öncesinde İstanbul'da bin 592 otoparkın bulunduğunu, bu sayıyı 2 bin 419'a çıkardıklarını anlatan Topbaş, şöyle konuştu; "Değnekçilik en büyük sorun olarak önümüze konmaktaydı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda çok büyük bir şirket kurarak bu sorunu çözdük. 2010 yılında karayoluna yaptığımız yatırımları sürdürdük, yaklaşık 250 milyon TL maliyetle Dolmabahçe-Bomonti tünel yolunu açtık. Günde 22 bin aracın kullandığı bu tünel sayesinde yarım saatlik güzergah 5 dakikaya indi. 7 yılda 231 kavşak ve yol yaptık. 24'ünün inşası sürüyor. İnşa ettiğimiz yol 405 kilometre uzunluğunda. Karayolu, tünel ve kavşaklara bugüne kadar 5 milyar 175 milyon TL harcadık."

Metrobüse ‘taşımacılık' ödülü
Başkan Kadir Topbaş, hayata geçirdikleri metrobüs projesine, Dubai'de uluslararası toplu taşımacılık ödülünün verildiğini hatırlatarak, "Dünya bunu model olarak görmekte, bu hepimizin başarısı. Belediyenin yaptığı işin ne kadar doğru olduğunu görmekteyiz" dedi.

İstanbul'da deniz ulaşımında önemli bir mesafe kat ettiklerini anlatan Başkan Topbaş, geçen yıl İDO'nun blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine karar verildiğini, İDO ve Şehir Hatları'nın birbirinden ayrı iki şirket haline getirdiklerini söyledi. İDO'nun önemli bir marka haline gelmesinin ne kadar geliştirildiğinin bir göstergesi olduğunu ifade eden Topbaş, şirketin özelleştirilmesiyle elde edilen gelirin önemli bir bölümünün ulaşıma ayrılacağını belirtti. Topbaş, deniz ulaşımında kullanılan 26 taşıt sayısını 105'e çıkardıklarına, denizin kentte ciddi biçimde kullanılır hale geldiğine dikkat çekti.

İstanbul kültür ve sanat şehri oldu
İstanbul'da biyolojik arıtma çalışmaları kapsamında ciddi yatırımlar gerçekleştirdiklerini, 100 milyon avroya mal olan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin hizmete girdiğini, Ambarlı Biyolojik Arıtma Tesisi'nin de yüzde 35'inin bitirildiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2010 yılında 16 bin 900 metre uzunluğundaki 7 dere ıslah projesinin temelini attıklarını, 115 milyon lira harcadıkları spor salonlarının sayısını da 130'a çıkardıklarını söyledi.

İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti seçildiği 2010 yılında 580 proje, 9 bin 500'ü aşkın etkinliğin hayata geçirildiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin de rekor zamanda 7 milyon lira harcanarak tamamlandığını anlattı. Taksim Cumhuriyet Anıtı, Çemberlitaş, Bahariye Mevlevihanesi'nin restorasyonlarını tamamladıklarının da altını çizen Başkan Topbaş, "Arkeolojik kazılarda yerel yönetimler ciddi paralar harcamaz. Şehirdeki değerleri ortaya çıkarmak adına Yenikapı ve Vezneciler kazıları için 46 milyon lira harcama yaptık" şeklinde konuştu.

İstanbul'da son 7 yılda kültür-sanat merkezlerinde bin 420 olan koltuk sayısını 20 bin 800'e çıkardıklarını hatırlatan Kadir Topbaş, kültür ve sanat alanında yaptıkları yatırımların toplamının 1 milyar 830 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

İstanbul'da deprem riskinin ortadan kaldırılması için de 1 milyar 916 milyon lira harcayarak bütün yol, köprü, kavşak ve belediye binalarını güçlendirdiklerini, okullar ile diğer kamu kuruluşlarının da Valilik tarafından güçlendirildiğini dile getiren Topbaş, vatandaşların binalarının riskten kurtulması için de 4 aşamalı bir plan geliştirerek hayata geçirdiklerini anlattı.

Ergün Turan; "İmar dosyalarının meclise gelmesi yasal zorunluluk"
Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan da Başkan Kadir Topbaş yönetimindeki İstanbul'un çok büyük gelişmeler yaşadığını, şehrin yurtdışındaki imajının çok daha olumlu hale geldiğini belirterek, Belediye Meclisi toplantılarında önemli bir yer tutan imar dosyalarının meclisin gündemine gelmeden geri çevrilmesinin yasal olarak söz konusu olmadığını ve arazisi bulunan herkesin imar isteme hakkının bulunduğunu anlattı.

Ergün Turan, "İmar dosyalarının değişmesi için vatandaşların talebi oluyor. Bu da meclisimizin asli görevi. Dosya meclisimize gelmeden reddetme hakkımız yok. Bu nedenle, İstanbul gibi metropol bir kentte imar dosyalarının Belediye Meclisi'nde yoğun yer tutması çok normal. Gelen dosyaların çok önemli bir kısmı da imar planlarına itirazı içeriyor. Biz, bu mecliste seçime bir aya kala 30'a yakın benzin istasyonu onaylandığı günleri de biliriz" diye konuştu.

Gayrimenkul ya da şirket satışının asla peşkeş çekmek anlamına gelmediğini, gelirlerin yine İstanbul'un sorunlarının çözümünde kullandığını vurgulayan Turan, "CHP'li Kadıköy Belediyesi'nde kentsel hizmet alanı bile satışa çıkarıldı. Yüzlü paketler halinde gayrimenkul satışları gündeme geldi. Gelir vatandaşlara hizmet olarak döndüğü sürece gayrimenkul ya da şirket satışları asla peşkeş çekmek değildir" şeklinde konuştu.

Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan ile bazı meclis üyelerinin görüşlerini belirtmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT'nin "2010 Yılı Faaliyet Raporu" oy çokluğuyla kabul edildi. İBB Faaliyet Raporu için 159 kabul 74 red, 2 geçersiz oy kullanılırken, İETT Faaliyet Raporu da 158 kabul, 75 red ve 2 geçersiz oyla onaylandı. Başkan Kadir Topbaş, Belediye Meclisinin ardından Saraçhane Belediye Sarayı'nda Meclis Üyelerine kokteyl verdi.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.