Haberler

Deprem enkazından doğan kent

Tarih: 21 Nisan 2011 Kaynak: Sabah Yazan: Erhan Öztürk
2003 depremiyle sarsılan Bingöl'e, son 8 yılda 4.1 milyar liralık devlet yardımı yapıldı. Havaalanı inşaatı son hız sürüyor. Projeler arasında termal turizmi geliştirmek de var. Yatırımlar sayesinde kent yepyeni bir çehre kazanmış

Bingöl'e, en son 8 yıl önce gelmiştim. 1 Mayıs 2003'teki depremin ardından... Bu deprem, Bingöl'ün başına mayıs ayında gelen ilk felaket değildi. 22 Mayıs 1971'de de büyük bir depremle yıkılmıştı şehir. Acı bir tesadüftür ki 33 askerimiz de yine bir mayıs ayında, 24 Mayıs 1993'te şehit edilmişti... Bu kez Bingöl'e geliş sebebimse, bir kentin enkazın içinden nasıl tekrar yükseldiğini görmekti.. Erkan Köse ile beraber Elazığ yolundan ilerlemeye başlıyoruz şehre doğru. Bir yandan da "Bingöl dört dağ içinde/ Yanarım yağ içinde/ Kim Bingöl'ü sorarsa/ Bir yarim var içinde" türküsünü mırıldanıyorum. İki il arasında; dağ, taş delinerek yapılan 150 kilometrelik duble yolda giderken, Mendo Deresi Mevkisi'ne ulaşıyoruz. Burası 33 vatan evladımızın şehit edildiği bölge. 33 şehit için, 33 bayrak dikilmiş. Arabadan inip dua ediyoruz. Sonra yola devam...

750 KİŞİLİK YURT İNŞAATI
Bir ilin sadece girişinde ve çıkışında, 10-15 kilometrelik bölünmüş yol olmasına alışkın olduğumuz için, Elazığ-Bingöl arasındaki yolun tamamının yenilendiğini ve bölünmüş yol haline getirildiğini görmek bizi hem şaşırtıyor hem de sevindiriyor. 1.5 saatte varıyorum Bingöl'e. Karşımıza yepyeni bir şehir çıkıyor. Depremde büyük acılar yaşayan Bingöl'de, özellikle yeni yerleşim alanındaki düzenli yapılaşma gözden kaçmıyor. Bingöl Üniversitesi'ne varıyoruz. 2007'de açılan üniversitenin 3 bin öğrencisi var. Aralarında STK temsilcileri ve işadamlarının da bulunduğu Bingöllü etkin isimler, "Bu sayı az. Önümüzdeki dönemde mutlaka ikiye katlamalıyız" diyerek şimdiden kolları sıvamış. 750 kişilik yurt inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Yeni projeleri dinlemek için Bingöl Valisi M. Hakan Güvençer'i ziyaret ediyoruz. Kente yapılan yardım ve yatırımlara dikkat çeken Güvençer, "2003 depreminden sonra devam eden projelerle birlikte, kente 4 milyar 100 milyon liralık devlet yardımı oldu. 9 bin konut inşaatı tamamlandı ve hak sahiplerine teslim edildi. 2010'da 325 milyon, 2011'de ise 365 milyon liralık bütçesi var Bingöl'ün. 2011 bütçesinin 800 milyon liraya çıkması için gerekli girişimleri yapacağız" diye konuşuyor.

YATIRIMCIYA ENGEL YOK
Özellikle Devlet Su İşleri (DSİ) ve Karayolları'nın Bingöl'de büyük projeler gerçekleştirdiğini gördük. Vali Güvençer de köylere altyapı, içme suyu projesi için 6 yılda yaklaşık 130 milyon lira harcandığını söylüyor. Coğrafyasının yüzde 83'ü dağlık olan Bingöl'ün kullanılabilir arazisinin yüzde 7 olduğunu belirten Güvençer sözlerini şöyle sürdürüyor: "Termal su kaynakları değerlendirilecek ve rehabilitasyon oteli yapılacak. Kente otel yapmak için başvuranlar var. Yatırımcılara devlet olarak her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Arazilerin yüzde 55'inin sulanması için tüm çalışmalar tamamlandı. Ceviz üretimine destek vermek amacıyla 500 bin ceviz fidanı dikilmesi için çalışmalar başlatıldı. Erzurum-Diyarbakır duble yolunun tamamlanmasıyla birlikte geçiş noktası olan Bingöl'ün önemli bir avanaja sahip olacağı kesin. 2011'de faaliyete geçmesi için havaalanı inşaatında hızlı bir çalışma yürütülüyor."

BAL VE TERMAL TURİZM
Doğalgaz projesinin hızlı bir şekilde tamamlanması ve kentin ucuz enerjiye kavuşması için yoğun bir çalışma yürütüldüğüne dikkat çeken Vali Güvençer şunları anlatıyor: "Bal üretiminde marka olmanın yanı sıra termal ve sağlık turizmi alanında da kaynaklarımızı doğru kullanacağız. Yaban hayatının çeşitliliği ve zengin floraya sahip olma avantajını kullanarak, doğal zenginliklerin tanıtımı için hem yurt içinde hem de yurt dışında çalışmalar yapacağız. Uzun ve geniş vadi yatakları ile birlikte su debisi açısından zengin olan bu kaynakların doğa sporları alanında değerlendirilmesi hedefleniyor. Kırsal kalkınma desteklerinden en iyi şekilde yararlanarak, damızlık et ve sığır yetiştiriciliğinin artırılması; ceviz, elma, kiraz ve armut yetiştiriciliği desteklenerek meyve bahçelerinin artırılması, tarım ve hayvancılık alanında, sanayi üretim araçlarını kullanarak bölgemizin cazibe merkezine dönüştürülmesi başlıca hedeflerimiz." Vali Güvençer, ismini vermekten kaçınsa da Sütaş'ın da, büyük bir fabrika kurmak için çalışmalara başladığını öğreniyoruz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.