Haberler

Tarihi eserler dile geldi

Tarih: 13 Haziran 2011 Kaynak: Zaman Yazan: Türkan Uymaz

Sultanahmet'te dolaşırken yolu Soğukçeşme Sokağı'na düşen çoğu kişi, sokağın büyüsüne kapılır. Kim bilir kimler yaşamıştır bu tarihî evlerde? Ne hikâyeler var sokak boyunca? 'Tarih Sesleniyor' projesiyle bu soruların cevabına ulaşmak şimdi çok kolay.

Vakit öğleden sonrayı bulmuş. Hava bir hayli sıcak. Buna rağmen, İstanbul'da en çok ziyaretçi akınına uğrayan Sultanahmet Meydanı yine cıvıl cıvıl insan kaynıyor.

Çoğu ziyaretçinin yaptığı gibi fotoğraf makinesini elimize alıp gezerken Sultanahmet Camii'nin önünde dikdörtgen bir levha ilişiyor gözümüze. Levhanın yeni olduğu belli, koyu gri renkli zemin üzerinde bu görkemli eserle ilgili bilgiler yazılı. Cami ziyaretini tamamlayıp 3. Ahmet Çeşmesi'ne doğru ilerliyoruz. Az önce gördüğümüz levhanın benzerini burada da görmek merakımızı artırıyor. Tarihî çeşmenin zarif işlemelerine bakarken, bir grup turist çeşmeye yaklaşıyor. Sudan'dan geldiklerini öğreniyoruz. Onlar da levhanın üzerindeki İngilizce yazıları okuyarak bilgi almaya çalışıyor.

Levhanın üzerinde bir de site ismi yazılı: 'www.tarihsesleniyor.com' İnternet sayfasından öğrendiğimize göre bu levhalar; 'Tarih Sesleniyor Projesi'nin bir parçasıymış, aynı zamanda Mobil Dijital bir rehber. Tam da "İstanbul'da tarihî eserleri kuru kuruya gezmek olmaz." diye düşünenler için tasarlanmış. 'Tarih Sesleniyor', Fatih Belediyesi ve Armador Bilişim'in ortak projesi. Tarihi Yarımada'da yer alan bütün eserlerle ilgili bilgiye, bizzat eserlerin yanında ulaşabileceğiniz bir sistem. Proje kabaca, bir İnternet sitesi, levha üzerinde barkod sistemi ve çağrı merkezinden oluşuyor.

Barkodu okutun, rehber cebinize gelsin

Proje hazırlıklarının birinci adımında, en fazla ziyaret edilen eserler belirlenip her birine ait granit levhalar hazırlanmış. Levhaların üzerinde; eserin adı, üç haneli eser numarası, özet bilgiler yer alıyor. Bir de sağ alt köşede iki boyutlu 'kare kod'. Armador Bilişim'in Pazarlama Müdürü Alper Arslan, kare kodun ne işe yaradığını şöyle anlatıyor: "Eserleri tanımlamada kullandığımız iki boyutlu barkotlara 'Kolay Erişim (QR) Kodu' deniyor. Uygulama çalıştırabilen telefonunuz varsa bu barkodu okuttuktan sonra hemen eserle ilgili bilgilerin olduğu web sayfasına yönlendirileceksiniz." Bilgi bankasından tarihî eserle ilgili; metin, resim, video ve sesli anlatım gibi içeriklere erişebiliyorsunuz. QR Kodu okuyucuları, hâlihazırda Apple, Nokia, Samsung gibi firmaların ürettiği 450 model telefonda mevcut. Projenin internet sayfasında bilgiler; İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Rusça, Arapça gibi dillere çevrilebiliyor.

İnternetin olmadığı yerde telefon var

Barkot uygulamasını okuyamayan bir telefon kullanıyorsanız, Sesli Rehber'den bilgi alabilirsiniz. Bunun için, eserlerin yanındayken 444 ANIT (444 2648) numaralı telefonu arayın. Karşınıza ilk önce dil seçimi gelecek. Bu seçimin ardından sizden önünde bulunduğunuz eserin üç basamaklı kodunu girmeniz istenecek. Mesela Yerebatan Sarnıcı'nın önündeyseniz levha üzerinde yer alan 115 kodunu yazın. Bu kodu girip # tuşuna bastıktan sonra, burayla ilgili bilgiyi dinleyebilirsiniz. Bittikten sonra tekrar dinleyebilir veya başka bir esere geçebilirsiniz. Bu görüşme, cep telefonu operatörünüzden aynı operatör dahilindeki bir başka aboneyi arama karşılığı kadar ücretlendiriliyor.

Rota tayini sizden, yardım projeden...

Proje içinde tüm eserler, bir sabah veya öğleden sonra sınırlı bir süre içerisinde gezebileceğiniz birbiri ile ilişkili eserler şeklinde gruplandırılmış. Bir bakıma rota hazırlanmış. Hazır rotaları kullanabileceğiniz gibi kendi rotalarınızı da oluşturabilirsiniz. Eklemek istediğiniz eserin yanındaki 'Rotama Ekle' tuşuna basmanız yeterli. İstediğiniz eserleri seçtikten sonra 'Benim Rotam' linkiyle rotanızı görebiliyorsunuz. Proje, harita üzerinde takip edebileceğiniz en kısa yolu bulup yardımcı oluyor.

Her tarihî eserin bir hikâyesi var
Tarih Sesleniyor Projesi'nin Koordinatörü Tansel Kaya, tarihî eserleri anlatırken, tarihte buralarda yaşayanların hikâyelerinin daha çok dikkat çektiğini ifade ediyor. Bu nedenle, ziyaretçiler için hazırlanan bilgiler derlenirken buna önem verilmiş. Tarih Vakfı'nın hazırladığı İstanbul Ansiklopedisi, önemli bir kaynak olarak değerlendirilmiş. Ünlü gezi yazarı John Freely'den de rota fikirleri alınmış. Kaya'ya göre; proje, kültürel değerlerimizin mirası olan tarihî eserlerin hikâyelerinin anlatılması, taş ve beton yığını olarak algılanmalarına engel oluyor.

Cep telefonunu barkoda yaklaştırıp eserle ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

30 eserin önünde levha var

Uygulama şimdilik Sultanahmet civarı ve Eminönü bölgesini kapsıyor. Projenin Koordinatörü Tansel Kaya, bu bölgeden başlamayı seçtiklerini ancak önce İstanbul'un tamamını sonra da diğer illeri akıllı levhalarla donatmak istediklerini ifade ediyor. Dijital uygulamaya geçen eserlerden bazıları; Sultanahmet Camii, 3. Ahmet Çeşmesi, Soğuk Çeşme Sokağı, Milyon Taşı, Yerebatan Sarnıcı, Dikilitaş, Alman Çeşmesi, Damat İbrahim Paşa Sarayı, Yılanlı Sütun, Hipodrom, Alay Köşkü, Nur-u Osmaniye Camii, 1. Abdülhamit'in Türbesi, 2. Abdülhamit'in Türbesi, Sirkeci Garı. İnternet sitesinde iki yüz eserle ilgili detaylı bilgi yer alıyor. Dışarıdaki levha sayısı ise her geçen gün artıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.