Haberler

Orda bir İSTON var!

Tarih: 7 Şubat 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Mahmut Övür

Çağdaş ve yaşanabilir kentler yaratmanın kuşkusuz birçok koşulu var. Ama bunlar arasında biri var ki, onsuz bir kentin yaşanabilir olması düşünülemez. O da kenti güzelleştiren ve huzur veren 'kent mobilyaları...'

Tıpkı ev gibi... Evi mobilyalardan ayırın, geriye ne kalır? Kentler de öyle... Parkları, sokaklara döşenen parkeleri, otobüs duraklarını, çiçeklikleri, çocuk oyun alanlarını, sokak lambalarını kentten çıkardığınızda geriye sadece beton yığını kalır.
Peki hiç merak ettiniz mi bu kent mobilyalarını kim yapıyor? Kuşkusuz bu alanda hizmet veren birçok özel kuruluş var. Ama Türkiye'de kent mobilyaları dendiğinde akla gelen ilk kuruluş İSTON'dur..

Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir kuruluşu olan İSTON'un Genel Müdürü Serdar Kadir Taflan'la bir araya geldik.

Gerçekten şaşırtıcı ve güzel şeyler anlattı.
Genel Müdür Taflan'ın anlattığı birçok şeyi ilgiyle dinledim. Ama en çarpıcı olanı, 'şeytanın bile aklına gelmeyecek' cinsten bir olaya ürettikleri çözümdü.

Başta İstanbul olmak üzere Konya, Kahramanmaraş ve Hatay'da her yıl yüzlerce rögar kapağı çalınıyor.
Şaşırtıcı değil mi? Caddelerde, sokaklarda gördüğümüz kanalizasyon, yeraltı elektrik veya PTT hatlarının kontrolü için konulan rögar kapakları sürekli hırsızlarca çalınıyor. İşte İSTON, döküm kapakların çalınmasını önlemek için yeni bir yöntem bulmuş.

Genel Müdür Serdar Kadir Taflan bu buluşu şöyle anlatıyor: "Rögar hırsızlığına karşı yapacak bir şey yok. Adam arabayı yanaştırıyor, alıp götürüyor. Belediyeler çaresiz kalınca biz de ne yapabiliriz diye düşündük. Sonunda aynı görüntüde ama betondan bu kapakları ürettik ve hırsızlığı önledik."

İSTON'un asıl faaliyet alanı şehir mobilyaları... Ama aynı zamanda çağın teknolojisini de yakından izliyor. Dahası bu teknolojiyi izlemekle yetinmiyor, beton alanında bir ilke de imza atıyor.

Genel Müdür Taflan şöyle diyor: "Türkiye'de ilk kez İSTON, ileri mekanik özelliklere sahip yüksek dayanımı ve esnek yapısıyla demir ve çeliğin saltanatına son verecek RPC betonu üretti. İSTON RPC, depremden zarar görmüş yapıların güçlendirilmesinde, askeri yapıların cephelerinde zırh olarak, nükleer ve tıbbi atıkların depolanmasında, paslanma riski olan metal ürünlerin ekonomik bir çözüm alternatifi olarak kullanılabilecek."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.