Haberler

Tasarımda korunma istenmeyen kısımlar görselde gösterilmeli

Tarih: 17 Şubat 2006 Kaynak: Referans Yazan: Selma Şenol
Endüstriyel tasarım için Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunacak olanların, tasarımda koruma istemediği alanlar varsa, bunları başvuru formuna eklediği görsel belge üzerinde açıkça göstermesi gerekiyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, endüstriyel tasarımların korunmasından kimlerin yararlanacağını ve başvurunun hangi şartlarda gerçekleşeceğine ilişkin esasları belirledi. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Endüstriyel Tasarımların Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin Uygulama Şeklini Gösteren Yönetmelik başvuruda görsel anlatımı içeren belgelere yer verilmesini zorunlu kılıyor. Yönetmeliğin 9. maddesinde görsel anlatım, tasarımın tüm belirgin özelliklerini yansıtan ve yayım yoluyla çoğaltmaya elverişli resim, çizim, grafik, fotoğraf veya benzeri bir biçimde hazırlanmış tasarımın veya tasarımın uygulandığı ürünün görünümü olarak izah ediliyor.

Tasarımla ilgili görsel belgeler hakkında yönetmeliğin belirttiği hususlar şunlar:

* Görsel anlatımlar iyi kalitedeki düz beyaz A4 kağıdına, en az 8x8 cm, en fazla 16x16 cm. boyutunda hazırlanmalıdır. Görsel anlatımların boyutlarının 8x8 cm.’yi aşması durumunda ilave yayım ücreti alınacaktır.

* Tescile konu tasarımın üç boyutlu olması halinde tasarımın daha iyi anlaşılabilmesi için, tasarımı bütün yönleriyle açık ve net bir şekilde yansıtan görünümler sunulmalıdır.

* Fotoğraf şeklinde verilen görsel anlatımlarda, tasarımın veya tasarımın uygulandığı ürün sade ve düz bir fon üzerinde yer almalıdır. Çizim olarak sunulan görsel anlatımlar ise çizim aletleri veya elektronik vasıtalarla çizilmelidir. Ürünün kabartma kısımları gölgelendirme veya paralel çizgiler şeklinde gösterilmelidir.

* Tasarımın bir kısmının koruma altına alınması isteniyorsa, çizim olarak sunulan görsel anlatımlarda koruma talep edilmeyen unsurlar noktalı veya kesik çizgilerle ifade edilirken, fotoğraf olarak sunulan görsel anlatımlarda ise koruma talep edilen kısımlar açıkça işaretlenmelidir.Önceden tasarım üzerinde ‘koruma talep edilmeyen kısımların görsel anlatımlardan çıkarılması’ isteniyordu.

*Önceden tasarım üzerinde hak sahibi adına tescilli olmayan bir marka ibaresi yer alıyorsa silinmesi gerekiyordu, yeni yönetmelikle birlikte bu tip ibarelerin silinmesine gerek kalmamış ancak bu marka unsuru sayılan ibareler tasarım hakkı sahibine marka hakkı sağlamayacağı açıkça belirtilmiştir.

*2005 yılı ücret tebliğinde yer alan ‘Tasarım başvuru ücreti’ ile ‘Tasarım tescil ücreti’ tek bir kalem altında toplanmış ve ‘Tasarım tescil başvuru ücreti’ olarak adlandırılmıştır. Böylece geçmiş dönemlerden farklı olarak, tasarım tescil müracaatlarında başvuru aşamasında talep edilen ‘Tasarım tescil ücreti’ alımı uygulamasına son verilmiştir.

*Tasarım siciline kaydedilmiş tasarım tescillerine ilişkin, hataların
düzeltilmesi taleplerine dair ücret alımı uygulamasına geçilmiştir.

*Önceden tescilli tasarım sayısına bakılmaksızın tek bir Yenileme ücreti alınıyorken, yeni yönetmelikle birlikte tasarım sayısına göre Yenileme ücreti alınması esası getirilmiştir.

* Eksik evrak gidermede süre 3 aydan 2 aya düşmüştür.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.