Haberler

Surların UNESCO prestiji tehlikede

Tarih: 19 Şubat 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Hasan Erşan

Dünyaca ünlü bilim adamları, İstanbul'un tarihsel kimliğinde başrolü oynayan şehir surlarının, orijinalinden farklı restore edilmesi nedeniyle 'UNESCO Kültür Mirası' listesinden çıkarılabileceği uyarısında bulundu.

Aralarında Avrupalı restorasyon uzmanları ve arkeologların da bulunduğu bir grup bilim adamı, İstanbul'un tarihsel kimliğinde başrolü oynayan sembollerinden şehir surlarındaki gelişigüzel ve orijinalinden farklı restorasyonun, surların "UNESCO kültür mirası" listesinden çıkarabileceği uyarısında bulunuyor. İstanbul'da geçtiğimiz kasım ayında yaplan "İstanbul Theodosiu Surları: Restorasyonun Anlamı ve Uygulamalar" başlıklı toplantıda biraraya gelen ve surların durumunu inceleyen bilim adamları, 'büyük ve kompleks anıtsal yapının bütünlüğünün derinden bozulduğunu, anıtın geçirdiği dönemlere dair özelliklerinin yok edildiğini, bu nedenle yapılmış çalışmaların Türkiye'nin de imzalamış olduğu Venedik Tüzüğü'ne aykırı olduğunu' vurguladı.

Yanlış Restorasyon İddiası
Akademisyenler, tarihi yarım adayı çevreleyen 22 kilometre uzunluğundaki surların bazı bölümlerinde kapsamlı ve uyumlu bir genel program doğrultusunda çalışılmadığını, anıtın bütünlüğünün bozulduğunu ve gayriestetik bir görünümün ortaya çıktığını belirtti. Uzmanlar, Prof. Dr. Metin ve Zeynep Ahunbay'ın restorasyonunu yaptığı Yedikule-Sahilyolu arasındaki bölüm dışındaki kısımlarda 20 yıldır devam eden yanlış restorasyon çalışmalarının, surların UNESCO'nun tarihi miraslistesinden düşürülmesine neden olacağını iddia etti.

'Kara Listeye Alınabiliriz'
Boğaziçi Üniversitesi'nde mimarlık tarihi dersleri veren Günhan Danışman ise belediyelerin ihalelerde en düşük teklifi veren ehliyetsiz firmalara iş vermesiyle yanlışa devam edildiğini belirterek "UNESCO kültür mirasından çıkma tehlikesi giderek artıyor. Bizi her an kara listeye alıp fonlarımızı kesebilirler. Dünya kültür mirasından çıkmak demek kültür mirasını tahrip ediyorsunuz anlamına gelir" dedi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhçu ise kültür mirasından çıkma tehlikesine şu sözlerle değindi: "Süslemeler ve surun sanatsal değerini ortaya koyabilecek taş işçilikler yok edildi. Bunları restore edecek birikime sahip değilseniz kültürü geleceğe bırakamazsınız." 5. yüzyıl Roma devrine ait surlar 'Byzantion' şehir sitesinin kurulmasından itibaren batı yönüne doğru genişleyerek 4 defa yeniden yapıldı. Kara surları deniz kıyısından başlayarak tepeleri ve vadileri geçerek Haliç surlarına iniyor. Surlardaki orijinal kapıların çoğu günümüze kadar ulaşmış durumda.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.