Haberler

'Marka Şehir Gaziantep Projesi'nin Tamamlayıcısı Olan Yeni Proje, GSO ve Dünya Gazetesi İşbirliği ile Başladı

Tarih: 17 Mart 2006 Kaynak: Dünya
Marka Şehir Gaziantep Projesi ile patent sayısını son 3 yıl içinde 2,5 misli artırarak 3 bin 200'den 8 bine ulaştıran Gaziantep'te, yenilikçi ve yaratıcı bir üretim faaliyetinde olunması halinde rekabette kalıcı bir düzeyin yakalanılacağına dikkat çekildi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve DÜNYA Gazetesi işbirliğiyle düzenlenen "Markalaşma ve İnovasyon" konulu panel ile "İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi'ne" start verildi. Gaziantep Grant Otel'de düzenlenen ve sürekli değişim, sürekli yenilik, yeni fikir ve yeni ürün geliştirme gibi işlemleri kapsayan "inovasyon" süreci konulu paneli, çok sayıda sanayici ve işadamı izledi.

Paneli yöneten Dünya Gazetesi Genel Yönetmeni Osman S. Arolat, yaptığı değerlendirmede, ekonomik gündemin ana konularından biri olan Çin'in içeride ve dışarıda Türkiye'ye karşı yarattığı haksız rekabetle ilgili olarak "Bin Çinli'nin Türkiye'de, bin Türk'ün de Çin'de okuması gerekiyor. Ve bu öğrencilerin bursunun, ev sahibi tarafından karşılanması gerekiyor. Bu ilişki kurulursa, yenilikçilik sağlanacağı gibi, rekabet şansımız daha da artar" önerisinde bulundu.

Marka Şehir'in Tamamlayıcısı
Panelin açış konuşmasını yapan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer, 'Marka Şehir Gaziantep Projesi' ile önemli başarılar sağladıklarını, aynı başarıya 'İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi' ile de ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Koçer, şöyle devam etti:

"Marka Şehir Gaziantep Projesi uygulamasıyla, 3 yıl içinde çok önemli mesafeler katettik. 3 yıl önce 3 bin 200 olan marka ve patent sayımız, bu yıl 8 bine ulaştı. DÜNYA Gazetesi, Gaziantep Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'nin desteği ile bugün, İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi'nin resmi toplantısını yapıyoruz ve projeye start veriyoruz. 28 Şubat'a kadar 200'e yakın firmamızın inovasyon temsilcisini belirledik. Bu proje, Marka Şehir Gaziantep Projesi için tamamlayıcı bir proje olacak."

Gaziantep, Rüzgarı Yakaladı
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Arıkan inovasyonun, sihirli bir değnek değil, bir süreç olduğunu belirterek, bu sürecin, 'bir fikrin, bir düşüncenin değere dönüşmesi süreci' olduğunu vurguladı. Arıkan, şöyle devam etti:

"ABD'nin son 100 yıldaki büyümesinin altında inovasyonun payı yüzde 50'den fazladır. Yani biz şu anda inovasyon diye yeni bir şeyden bahsetmiyoruz. Avrupa 2000 yılında Lizbon'da birtakım kararlar aldı ve 2010 yılı için kendine hedefler koydu. Dünyada bilgi merkezi olma hedefleniyordu. Bunun için bir takım mekanizmalar oluşturdu. 2003 yılında bir değerlendirme yaptılar ve Avrupa'nın 2010 yılında bu hedeflere ulaşamayacağı tespit edildi. Çünkü inovasyonda yeterli olmadıkları görüldü. Avrupa'da 2007 yılında rekabetçi bir inovasyon süreci başlayacak ve 2013 yılına kadar bu süreç devam edecek. Gaziantep önemli bir rüzgarı doğru zamanda yakalamış bir il. Bu süreci anlamak ve öğrenmek gerek. ABD'de 21. yüzyılda rekabetin tek unsuru, tüm toplumun inovasyon sürecine katılması olarak belirlendi. Yenilikçilik kültürü, yerel kültürle de çok ilgilidir. Gaziantep ile Tokat'ı aynı inovasyon sürecinden geçiremezsiniz. Gaziantep'in bölgesel inovasyon sürecini tanımlaması ve uygulaması lazım. Artık kalite ile ilgili konuşulan şeyler inovasyon için konuşulacak."

Bilgi, Üretim Faktörü Oluyor
Türkiye Bilimler Akademisi üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli, eskiden neoklasik iktisadın hakim olduğunu ve sınırlı kaynakların en etkin şekilde nasıl kullanılacağının düşünüldüğünü belirterek, şimdilerde ise evrimsel iktisadın ön planda olduğunu ve yenilikçiliğin bunun en önemli öğesi olduğunu söyledi. Tekeli, şöyle devam etti: "Sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçerken, bilgi önemli derecede katma değer üretir hale geliyor ve üretim faktörlerinden biri oluyor. Bilgi temelde bir kamu malıdır, kullandıkça çoğalır. Fikri mülkiyet hakları ile bilgiyi kamu malı olmaktan çıkarıyoruz. İnovasyon da fikri mülkiyet haklarından biridir. İnovasyon yalnız üretim teknolojisini değil, rekabetçiliği sağlayan her öğeyi kapsıyor. İnovasyon sürekli bir yenilik sürecidir. Bilme sürecini üretici doğasının bir parçası haline getirmelidir. Öğrenen firma, öğrenen bölge yaratılmalıdır."

İnovasyonun formülünün olup-olmadığının sorulması üzerine Tekeli, "Yaratıcılığının formülü olmaz. İnovasyon rutinize edildiği zaman yaratıcılıktan çıkar" diye yanıt verdi.

Bilgi Üretilmeli
TTGV Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Mete Çakmakçı, başarı öykülerinin girişimciler için bir motivasyon kaynağı olduğunu belirterek, başarıda yeniliğin önemli olduğunu vurguladı. İnovasyonun kamu tarafından da desteklenmesi gerektiğini ifade eden Çakmakçı, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kamusal destek alacak kurumların kendi gelişmelerini sağlamaları gerek. Kamu, destekle ilgili kendi içinde de inovasyon yapmalı. Firmalar gelişen ortamı değerlendirerek yenilikler yaratmalı. Firmalar büyüdükçe işleyişe standardize olur ve yenilikçilik körelebilir. Bu nedenle biz hep Türkiye'de bir AR-GE probleminden bahsediyoruz. Türkiye'de AR-GE bilinci oturmalı, AR-GE çalışmaları daha yoğun bir hale gelmeli. Bölgesel inovasyon sürecinin önemini bilmemiz gerekir. Bilgiyi üretmek ve bunu patentlemek gerekir. Bölgesel ihtiyaçlar doğrultusunda teknoparkların inovasyon değer zincirine paralel olarak gelişmesi gerekir. Ülkemizdeki destek sistemini kendi ihtiyaçlarınıza göre kullanabilmeniz de bir inovasyondur."

Teknokent Projesi Hayata Geçirilmeli
Gaziantep Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Türkay Dereli konuşmasına, Gaziantep Sanayi Odası'dan "15 Mart tarihini inovasyon günü olarak tescil ettirilmesini istediklerini" belirterek başladı. Dereli, şöyle devam etti: "Gaziantep, Marka Şehir Projesi ile bir fikrin ihraç edilmesini yaşadı. Bu proje Gaziantep'e istikrarı getirdi. 2005 yılında Gaziantep'in marka başvurularının kabul oranı yüzde 47.47 olmuştur. Gaziantep bu sürecin hızlandırılması ile 200 bin YTL'lik bir tasarruf elde etti. Gaziantep, markalar toplamında Türkiye genelinde 6 bin 749 marka sayısı ile 6. sırada yer alıyor. Patent sayısında da 14. sırada yer alıyor. İnovasyon Vadisi Gaziantep Projesi ile ilk hedef patent sayısını da yükseltmek olmalıdır. İhracat miktarı sıralamasında Gaziantep 7. sırada yer alıyor. Marka ve patenti güçlü olan ürünler sunmak amacındayız. İnovasyondan benim anladığım teknovasyondur. Teknoloji ile pazarlamak çok önemli. Ne kadar yenilik, o kadar rekabetçilik demektir. Gaziantep, Teknokent Projesi'nin hayata geçmesini bekliyor."

Yenilikçi ve Yaratıcı Olmalıyız
Delileşmeden ciddi işler başarılamayacağını vurgulayan DÜNYA Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt, "Ben Türkiye'de üç kişiye 'deli oğlan' dedim. Bunlardan birisi de Nejat Koçer. Ona biraz daha delileşmesini öneriyorum" dedi. Mal ve hizmetlerin yenilikçilikle yaratılması gerektiğini dile getiren Bozkurt, "Mal ve hizmetleri mutlaka yenilikçilikle yaratmalıyız. Kitlelerin, yaratıcı yenilikçi kabiliyetlerini artırmaları gerekiyor. Emek-sermaye ekseninin yenilikçi girişim eksenine kayması gerekli. Üretim, istihdam ilişkileri değişmiştir. Ne kadar çok yaratıcı insana sahipseniz, o kadar öndesiniz. Ürün ömürlerinin kısalması söz konusu ve mutlaka bütün unsurlarda marjinal noktayı yakalamak lazım. İş çevresi değişmiştir ve bu da yenilik yaratmayı şart koşuyor" diye konuştu.

Bozkurt değerlendirmesinde Türkiye'de yaratıcı ve yenilikçiliğin üzerindeki tehlikeleri özetle şöyle sıraladı: "İçe kapanıklık, yabancı dil eksikliği, yabancı kültürlerle ilişkilerde eksiklik, gelişmeleri izleme alışkanlığının olmaması, tartışma kültürünün zayıflığı, uluslararası tartışmalara katılmama, yerleşik inançların baskınlığı, kalıp düşünceleri gerçek sanma, ayrıntılara inmeme duygusu, kendi öz gerçeğini hayatın öz gerçeği yerine koymak, şeffaflık yerine gizlilik, sorgulama ve yargılamanın karıştırılması, pozitif ayıklama yerine negatif ayıklama yapılması."

Bir soru üzerine Bozkurt, "Türkiye'de kayıtdışı oranı çok yüksek. Bu oranı aşağı indiremezsek önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye'yi ciddi sorunlar bekliyor. Kayıtdışı firmalar rekabetçi olamazlar" değerlendirmesini yaptı.

Çin'in Türkiye'nin rekabetçi düzeyini olumsuz etkilediği yönündeki durumun hatırlatılması üzerine de Bozkurt, "Bu konuda bir reçete yazılması mümkün değil. Farklılaşma yaratamazsak tekstilde olduğu gibi beş yıl sonra otomotiv sektöründe de kan kaybederiz" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.