Haberler

Dünya 21. Yüzyıl’da suyla şekillenecek

Tarih: 22 Mart 2006 Kaynak: Tercüman
Kongre’de Ortadoğu’da suyu bir çatışma unsuru olmaktan çıkarıp, bir uzlaşma unsuru noktasına getirmek gerektiği kaydedildi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, insanoğlunun suyun yokluğundan da, çokluğundan da şikâyetçi olduğunu belirterek, “Su ile mutlaka bir anlaşma içine girmemiz lazım, bir harmonize, bir uyumun içine girmemiz lazım” dedi.

Taksim mi , tahsis mi?
Toplam 186 milyar metreküp suyun kullanabilir hale getirmenin önemli olduğunu anlatan Demirel, insanları bu kaynaktan faydalandırmak ve bu kaynakların zararlarından kurtarmak için yetişmiş insan gücü olan beşeri kaynak ile mali kaynakların iyi bir şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye’de su kaynaklarının korunabilmesi için korumaya yönelik ciddi bir planlamanın ortaya konulması gerektiğini bildirdi. Türkiye’de bugün kullanılabilir suyun sadece yüzde 36’sının değerlendirilebildiğine de işaret eden Karayalçın, denize boşa akıp giden suların Türkiye’nin çok büyük bir ayıbı olduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin önüne, su kaynaklarının hakkaniyete göre değerlendirilmesi konusunun geleceğini anlatan Karayalçın, şöyle konuştu:

“Özellikle güney komşularımızla yaşadığımız gerilimin su kaynaklarının hakkaniyet kurallarına göre değerlendirilmesi konusu gündeme gelecek. Eski bir dışişleri bakanı olarak bu konuyla ilgili (taksim ve tahsis) hususlarına dikkati çekmek istiyorum. Türkiye’nin sınır suları o suların girdiği ülkelerde nasıl değerlendirilecek? Bu sular taksim mi edilecek, tahsis mi edilecek? Güney komşularımız (sular taksim edilmeli) diyor. Türkiye ise tahsis etmek istiyor. Komşu ülkelerimiz Türkiye’nin su kaynakları üzerinden bir pazarlık yapmamalıdırlar.” TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz da, 20. Yüzyıl’a enerji kaynaklarının damgasını vurduğu gibi, 21.Yüzyıl’ın da tarım ve özellikle de su kaynaklarının etrafında şekilleneceğini söyledi.

Çocuklar su bekliyor
BM Çocuk Fonu (UNICEF), dünyada her 15 saniyede bir çocuğun susuzluk ya da uygun sıhhi tesis eksikliğinden öldüğünü bildirdi. UNICEF, Meksika’nın başkenti Meksiko’da yarın sona erecek 4. Dünya Su Forumu dolayısıyla, Dünya Su Günü’nden bir gün önce yayımladığı bildiride, susuzluk ve uygun tesis yokluğunun çocukların ölümüne yol açmasının yanı sıra okula gitmelerini olumsuz etkilediğini, bunun ise çocukların sefaletten kurtulma şanslarını azalttığını belirtti. Bildiride, “Çocuklar hijyen eksikliğini en pahalı ödeyenlerdir ve bu durumda 400 milyon çocuk vardır. Sıradan ishal, 5 yaş altındaki çocukları diğer hastalıklardan çok daha fazla etkiliyor ve her gün 4 bin 500 çocuğu öldürüyor.

Hidrolikte 2023 hedefi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Paşaoğlu, 2023 yılına kadar bütün hidrolik enerji potansiyelinin kullanılmasını hedeflediklerini bildirdi. Bu kapsamda yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesine önem verdiklerini anlatan Paşaoğlu, şu ana kadar yaklaşık 670 adet proje için lisans başvurusu olduğunu, bunların toplam kurulu gücünün 10 bin 900 megavat (mw) olduğu kaydetti.Söz konusu projelerden 87’sinin başladığına işaret eden Paşaoğlu, 3 bin 300 mw güçte projenin de özel teşebbüs tarafından kurulduğunu anlattı. Meksika’da düzenlenen Dünya Su Konseyi’nde 5. Dünya Su Forumu’nun İstanbul’da yapılması kararlaştırıldı.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.