Haberler

‘Başkalaşım’ ve ‘Simbiyoz’ Kurokawa’dan sorulur

Tarih: 31 Mart 2004 Kaynak: NTVMSNBC

‘Metabolismus & ‘Symbiosis’ (Başkalaşım ve Simbiyoz) akımının kurucusu ünlü Japon mimar ve şehir plancısı Kisho Kurokawa, İstanbul konferansında, ‘makine çağı’ndan ‘hayat çağı’na doğru gerçekleşen değişiminin nasıl geliştiğini anlattı.

Nurus firması ile Tasarım Yayın Grubu’nca düzenlenen “Ölçek: 1/x Toplantıları”nın ilkinde, mimar Kisho Kurokawa, Harbiye Askeri Müze Konferans Salonu’nda verdiği konferansta, çalışmalarını Türk mimarlar ve mimari öğrencileriyle paylaştı.

Japon mimar ve şehir plancısı Kisho Kurokawa, küçük bir çocukken 2. Dünya Savaşı’nda ülkesinde birçok şehrin yok oluşundan etkilendiğini, bu nedenle babasının mimar olmasından dolayı ilgi duyduğu bu meslekten uzaklaştığını söyledi.

Üniversitede önce felsefe tahsiline başladığını belirten Kurokawa,bu dönemde, 4. yüzyılda Hindistan’da doğan ve Çin’den Japonya’ya kadar gelen “bilinç felsefesinden” etkilendiğini kaydetti. Bu felsefenin batıdaki, insanı beden ve ruh olarak ikiye ayıran düalizmden farklı olduğunu dile getiren Kurokawa, “Biz bu dünyada, ‘insan ve doğa, akıl ve duygu, sanat ve bilim, kültür ve ekonomi ayrıdır’ diyemeyiz. Bunların hepsi bir bütündür. Düalist ayrım doğru değildir, gerçek var oluş sadece bilinçte vardır. Böyle başladım ben bu ortak yaşam mimarisine” diye konuştu.

Kurokawa, mimarlık mesleğinin ilk yıllarında çizdiği, şu anda modern sanatlar müzesinde bulunan şehir eskizinde, şehir merkezinin bulunmadığını, şehrin küçük birimlerden, modüllerden oluştuğunu ifade ederek, taslakta hizmet donanımlarının modüllerin aralarında yer aldığını söyledi. Bu şehir yapısının iki ucunun açık olduğunu, dolayısıyla istenildiği gibi modüller halinde yayılabileceğini anlatan Kurokawa, bu yapıyı 1966’da inşa edilen Hisino kentinde hayata geçirdiğini kaydetti.

‘Makine Çağı’ Bitti; ‘Yaşam Çağı’ Başladı
“Bu şehir modüler bir sistem anlayışını barındırır. İşte bu metabolismus anlayışının en önemli düşüncesidir” diyen Kurokawa, şöyle konuştu:

“Neden bunları yapmak istiyorum? Ben şuna güveniyorum; 1959’da çağ ‘makine çağı’ndan ‘hayat çağı’na doğru değişti. ‘Makine çağı’ dememin nedeni, 20. yüzyılın bu döneminde makine imgesi her şeydir, her yerdedir. Benim öngörüm şuydu; eğer ‘makine çağı’ bittiyse o zaman yeni çağ ‘yaşam çağı’ olacaktır. Çünkü yaşam çeşitliliktir, yaşam metabolizmanın ta kendisidir, simbiyozdur. Yaşamın bir yeniden dönüşümü vardır, sürdürülebilirdir. Yaşam çevreyle beraber olmak zorundadır, yaşamda insan başka canlılarla da beraber yaşamak zorundadır. Ben 1959’dan bu zamana kadar daima bu ilkeyi gözettim. Doğmak, büyümek, metabolizma, simbiyoz, yeniden kullanıma girme, ekoloji, enformasyon, sürdürülebilirlik, bütün bu düşünceler benim yaşam ilkemin temelini teşkil etmektedirler. Dolayısıyla 1959’dan bu yana ‘yaşam çağı’ nedir bunun üzerine kafa yordum. Pek çok kitap yazdım. Çok şükür veya belki de maalesef demem gerekiyor, bu konuda mimari eserlerde ortaya koyabilme fırsatı buldum. Ama her zaman şunu düşündüm, bizim çağımız ‘yaşam çağı’dır ve bizim çağımız ‘makine çağı’ndan farklıdır.”

Tasarladığı yapılarda da şehircilik anlayışında olduğu gibi modüler bölümler ve ortalarında yeşil alan, havuz veya yaya yollarının bulunduğu boşluklar oluşturduğunu dile getiren Kurokawa, sinevizyon görüntüleri eşliğinde çalışmalarından örnekler sundu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.