Haberler

Dünya Mirası İstanbul'a Ismarlanan Projeler

Tarih: 6 Nisan 2006 Yazan: Semah Akdoğan
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul'un plansız büyümesinin önüne geçilmesi ve İstanbul'un yeni imar ve ulaşım master planlarının oluşturulması amacıyla bir basın toplantısı yaptı.Toplantıda Mart 2005 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi (İMP), Kartal Sanayi Bölgesi’nde Merkezi İş Alanları Planlaması ile Küçükçekmece sahilinde İç Dış Kumsal Rekreasyon Alanları Planlaması için yabancı altı mimara hazırlatılan projelerin sunumuyla beraber iki sınırlı proje yarışmasını, yabancı mimarlar sorununu ve özelliklede “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İMP’nin “planlama anlayışı” konularında bir basın açıklaması yaparak İBB'nin İstanbul'la ilgili çalışmalarını değerlendirdi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “Kentsel Dönüşüm mü? Küresel Bölüşüm mü?” başlığı altında, İstanbul’un çehresini değiştiriecek dünya mimarlarıyla pazarlığın 2005 UIA Kongresinde yapıldığı görüşünü belirtti. Basından da gelen sorular üzerine Kartal ve Küçükçekmece bölgelerinde yapılacak projelerin ne kadar insanı mağdur edeceği ve süreç içinde neden Türk mimarlarının yer almaması ve dünyada kendi teknik insanlarına kapalı bir yarışma yapılması konuları üzerinde konuşuldu.

Katılımcılardan Doğan Kuban, Türkiye’nin idaresi ile ilgili bir sorun olduğunu, planlama ile ilgili değil en cahillerin seçtiği hükümetten akıllı yöneticilerin nasıl çıkacağı konuları üzerinde dururken küresellik, sanayi ve büyük şirketlerin hemen hemen herşeyi yönetirken danışman seçimlerinin önemli bir unsur olduğunu belirtti. %60’ı kaçak olan bir bölgede belediye, belediye midir? sorusunu soran Doğan Kuban asıl sorunun demokrasi olduğunu belirtti. Diğer katılımcılardan Nejat Yardımcı, A’dan Z’ye yarışmanın reddedilmesi ve İMP’nin bu süreçteki vaziyeti hakkında görüşlerini belirtirken; Niyazi Durayan da en büyük problemin şehirleşme olduğunu ve şehirleşmenin, doğal arazilerin rant için kullanıldığını, 50 yıldır kötü şehirleşen bir alanda yeni orman alanlarına neden yönelindiğini ve Türkiye’nin Dünya’daki en kötü yağmacılıkla karşı karşıya kaldığını belirtti. Nejat Yavaşoğulları projelerin bir simge ve kimlik arayışı içinden gelinerek rant sağlayıcı projeler yerine topluma yarar sağlayacak ulaşım sorunları üzerinde durulmasını savunurken, Deniz İncedayı 2005 UIA’da konuşması olarak katılan mimarların teklif ettiği projelerin UIA deklarasyonu ile uyuşmadığı üzerine dikkatleri çekti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.