Haberler

AOÇ’a Amerikalılar da girdi

Tarih: 5 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
Atatürk'ün mirası Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisinin kullanımı çeşitli tartışmalara neden olurken, 2 yıl önce Tekel'in içki bölümünü özelleştirme yoluyla satın alan Mey İçki'nin ABD'lilere satışıyla, AOÇ'deki bira fabrikası nedeniyle, Amerikalılar da burada söz sahibi oldu.

Tekel'in İçki bölümünün özelleştirilmesi sonrası yapılan devirle, AOÇ arazisinin ortasında yer alan Tekel Bira Fabrikası ve depolar da, Mey İç-ki'ye geçmişti. Son olarak hafta içinde, Mey İçki'nin çoğunluk hisselerinin (yüzde 90) Texas Pasifle Grup tarafından alınması ile birlikte, bu fabrikanın kullanım hakkı da ABD'lilerin oldu. Böylelikle ABD şirketi, üç yıllığına da olsa, AOÇ arazisinde varlığını sürdürecek. Tekel İçki'nin devri sırasında, AOÇ arazisinin ortasında yer alan Tekel Bira Fabrikası ile Beykoz'daki içki fabrikası diğerlerinden ayrı tutuldu.

AOÇ arazilerinin mülkiyeti devredilemediği için, Tekel Bira Fabrikası için alıcı firmaya 5 yıllık bir kullanım hakkı tanındı. Devrin 2004 yılında yapıldığı gözönüne alındığında, alıcı firmanın 2009 yılına kadar burayı kullanma hakkı bulunuyor.

Şartname gereği bu tarihte fabrikanın boşaltılarak Tekel'e iadesi gerekiyor. Özelleştirme İdaresi yetkilileri, Tekel Sigara İşletmesi'nin satışı sırasında da buranın kapsam dışında bırakılacağını belirtiyor.

Öte yandan Mey İçki Üst Yöneticisi Galip Yor-gancıoğlu, AOÇ arazisinde bira fabrikası ve depolarının bulunduğunu hatırlatırken, zamanı geldiğinde devredeceklerini söyledi. Özelleştirme ile birlikte kullanım hakkı kendilerine geçen Çift-lik'teki Bira Fabrikası konusunda kurallara uygun hareket ettiklerini kaydeden Yorgancıoğlu, 2009 yılında devrin yapılacağını açıkladı. AA

1925'te kurulmuştu
Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında bizzat Atatürk tarafından "Gazi Çiftlikleri" olarak kuruldu. Başlangıçta 150 bin 395 dekar, Kuruluş Yasası (1950) ile 100 000 dekar olan Atatürk Orman Çiftliği, tapulu ölçüm ile yüzde 47'sini kaybederek, günümüzde yaklaşık 33 000 dekara geriledi. 1938-1948 yılları arasında, Ankara Belediyesi, Türk Kuşu Uçak Fabrikası, Kısa Dalga Radyo Vericisi, Sümerbank Dokuma Sanayi, Tekel Bira Fabrikası, Tohum Islah İstasyonu ve Zirai Kombinalar Reisliği için ayrılan alanlar AOÇ'den ayrıldı.

1950 yılında Hava Trafik istasyonu kurulması için arazi verilirken, başta, MSB ve Ankara Belediyesi olmak üzere, Hazineden, yapı kooperatiflerine, çiftçilerden, Orman Genel Müdürlüğü'ne, üniversitelerden, meslek okullarına kadar birçok kamu kurum ve kuruluşuna ve kişilere de Atatürk Orman Çiftliği arazisi verildi.

Karayolları, Etibank, MKE, TMO, DSİ, PTT, SSK, Şap enstitüsü, MTA, TPAO vb resmi kurumların yer aldığı liste giderek uzarken, bugün de restoranlardan büfelere birçok dükkan, Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde yer alıyor. Bu arada Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 1996 yılında aldığı bir kararla, AOÇ alanını 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı olarak ilan etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.