Haberler

"2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'a Nasıl Bakmalı?" Paneli Gerçekleştirildi

Tarih: 13 Haziran 2006 Yazan: Didem Baran

Açılış konuşmasını İstanbul Valisi Muammer Güler’in yaptığı, 7 Haziran çarşamba günü gerçekleşen panele; Prof.Dr. İlber Ortaylı, Korhan Gümüş, Prof.Dr. Uğur Tanyeli, Dr. Cengiz Aktar, Akif Emre, Prof. Hüsamettin Koçan, Beşir Ayvazoğlu gibi konusunda uzman birçok isim katıldı. Daha önce Büyükşehir Belediye Başkanı’nın da panele katılacağının duyurulmasına rağmen yoğun programı sebebiyle Kadir Topbaş panelde yer alamadı.

Açılış konuşmasında Vali Muammer Güler, sürecin nasıl başladığına, “Avrupa Kültür Başkenti” kavramının ne olduğuna ve bu konuyla ilgili nasıl hareket ettiklerine dair kısa bir konuşma yaptı. Daha sonra ilk konuşmayı Prof.Dr. İlber Ortaylı yaptı ve 2010 yılına kadar neler yapılabileceğini, bunu bir fırsat olarak gördüklerini, bu sayede İstanbul’un büyük bir atılım gerçekleştireceğini ifade etti. Ayrıca; tabelaların kaldırılması, Tarihi Yarımada’da çirkin görünümlü binaların yıkılması ve tarihi binaların cephelerinin temizlenmesi gibi fazla bütçe gerektirmeyen pratik uygulamalardan söz etti.

Daha sonra sözü alan gazeteci Akif Erdem ise; konuya başka bir açıdan yaklaşarak Avrupa’nın Türkiye’yi nasıl gördüğü, bizim Avrupa’ya karşı kendimizi nasıl ifade etmemiz gerektiğine dair bir konuşma yaptı. Akif Erdem’den sonra sözü alan Prof.Dr. Uğur Tanyeli “Avrupa Kültür Başkenti” teriminin kavramsal boyutundan bahsederek konuşmasına başladı. İstanbul’un çok büyük bir metropol olduğunu, modernizmin bütün etkilerinin şehirden okunabileceğini, “Kültür Başkenti” kavramının İstanbul’a neler katacağına dair konuşmasını gerçekleştirdi. Daha sonra söz alan; Prof. Hüsamettin Koçan, Korhan Gümüş, Beşir Ayvazoğlu ve Dr. Cengiz Aktar ise genel olarak İstanbul’un “Kültür Başkenti” kimliğiye markalaşma sürecinde önemli bir adım atıldığına, 2010 yılına hedef belirleme yoluyla hızlı bir gelişme yaşanacağına, özellikle Tarihi Yarımada’nın “Kültür” kavramının başkenti olduğuna dair görüşlerini ifade ettiler.

Katılımcılar tarafından, panele katılımın beklenenden az olmasına karşın, katılımcıların statüsü ve konuya hakimiyetleri yönünden verimli bir konferans gerçekleştiği, bu tarz panellerin, festivallerin ve kültür etkinliklerinin sayısının artırılması gerektiği belirtildi. Pratik olarak İstanbul’un kültür başkenti seçilmesinin kentliye neler kazandıracağının iyi ifade edilmesi gerektiğine dair kararlar alındı.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.