Haberler

Aksaray Havaalanı’na çobanlar talip

Tarih: 18 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Ergün Ulu

Yarım kalan inşaat Türkiye’de vakayı adiyedendir; iş merkezine niyet edilen binaların içinde otların büyümesi, yarım kalan devasa yapıların tinercilere ev olması bildiğimiz durumlardan.

Şimdi buna bir de Aksaray Havaalanı’nda hayvan otlatmak için kullanan sürü sahipleri eklendi. Sürülerini otlatacak yer arayan hayvan sahiplerinin ve çobanların havaalanı ve çevresini AK Parti Aksaray Milletvekili Ruhi Açıkgöz’den istedikleri iddia edildi. Açıkgöz, “Bir süre önce iki ayrı köyden gelen hemşerilerimiz bu alana talip olduklarını, burada hayvanlarını beslemek istediklerini söylediler. Bu gerçekten çok üzücü bir olaydır. Ama biz bu havaalanını en kısa sürede faal olarak kullanacağız. İki özel havayolu şirketi ile görüştük. Prensipte havaalanını işletmeye sıcak baktılar. Eğer görüşmeler sonuçlanırsa uçak seferlerine başlayacağız.” dedi.

Peki nasıl oldu da, havaalanı için tahsis edilen bir alan hayvan otlatmaya ideal bir yer olarak algılanmaya başladı? Hikayeyi dinleyince çobanlara da hak veriyorsunuz.

Aksaray ve yöresinin hava ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere havaalanı yapılması yönündeki talepler ilk olarak 1990 yılında gündeme gelmiş. 1997 yılında Ulaştırma Bakanlığı’na Konya-Aksaray karayolunun 20. kilometresinde 5 milyon 505 bin 987 metrekare arazi tahsis edilmiş ve bu iş için Aksaray Valiliği’ne 380 milyar 846 milyon Türk Lirası kaynak ayrılmış. Ancak 2001 yılında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizin aşılabilmesi için valiliklere yeni STOL havaalanına başlamamaları, başlayanların ise durdurulması konusunda bir genelge gönderilmiş.

1-23 Nisan 2006 tarihleri arasında görevlendirilen teknik ekip ise inşaatın bugünkü durumu ve tamamlandığında ortaya çıkacak maliyet hakkında inceleme yaptılar. Rapor Aksaray Havaalanı’nın devlet ve idarenin imkanlarıyla tamamlanmasının çok güç olduğunu gösteriyordu. Aksaray Valisi Sebati Buyuran ise Aksaray’daki havaalanının yap-işlet-devret modeliyle işletilebileceğini söylüyor: “Aksaray’da yapımı yarım kalan havaalanı için tek çözüm özel sektöre verilmesi olarak görülüyor. Havaalanının işler duruma getirilmesi hem turizme hem de ekonomiye canlılık kazandıracak. Şehir olarak havaalanını kaldırabilecek konumdayız, resmî rakamlara göre 35 bin civarında gurbetçi vatandaşımız var. Teşvik Kanunu’nun ardından, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) ciddi oranda yatırımcı geldi."

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.