Haberler

İlkel restorasyondan modern laboratuvara

Tarih: 19 Haziran 2006 Kaynak: Birgün
Prof. Dr. Arif Müfit Mansel'in başkanlığında 1947 yılında başlayan Side kazılarında çıkarılıp restore edilen eserler yeniden elden geçiriliyor.

Tarihi eserlerin ilk restorasyonlarında, imkânların kısıtlı olması nedeniyle inşaat malzemeleri kullanılması sonucu, Side Müzesi'nde sergilenen heykellerin bazılarında, restorasyonda kullanılan çimento ve demirin yıp-ranmasıyla çatlak ve kırıklar oluştu. Müze'de gönüllü danışmanlık yapan Alman arkeolog Dietmar Friese'nin heykellerin onarımı için geliştirdiği projenin Kültür ve Turizm Bakanlı-ğı'nca onaylanması üzerine, yaklaşık 2 yıl önce Side Müze Müdürlüğü 'Heykel Onarım ve Restorasyon Labo-ratuvarı' kurdu.

Alman arkeolog Friese'nin danışmanlık yaptığı laboratuvarda, eserler, onun yetiştirdiği usta Beyzade Yaycı-oğlu tarafından onarılıyor. Side Müzesi Müdür Vekili Arif Küçükçoban'ın da desteğiyle ekip, iki yılda 78 eser onardı. Laboratuvarda, yeni bulunan iki lahitten çıkarılan bin 100 parçanın bütünleme çalışması devam ederken 70 heykel de onarılmayı bekliyor.

Su Borusu Kullanılmış
Friese, müzede ilk restorasyonda kullanılan malzemeler nedeniyle heykellerin pastan ve nemden zarar gördüğünü söyledi. Restorasyonda su borusu bile kullanıldığını kaydeden Friese, bu nedenle heykellerde duruş bozuklukları olduğunu kaydetti. Onarım çalışmalarında suni çimento ve yurtdışından getirilen yapıştırıcılar kullandıklarını belirten Friese, hey-kellerdeki duruş bozukluklarını da düzelttiklerini ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.