Haberler

Halkıyla bütünleşen müze

Tarih: 22 Haziran 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özcan Yaşar
Uşak ve Kahramanmaraş müzelerindeki bazı yapıtların sahteleriyle değiştirilmesi olaylarının tartışıldığı dönemde, yurttaşların bağışlarıyla yapıt sayısı her geçen gün artan, buna paralel olarak da ziyaretçi trafiği hızlanan Bursa Kent Müzesi, halkıyla bütünleşen bir kültür merkezine dönüştü.

19 ülkenin katıldığı Avrupa Müze Forumu'nun Yılın En İyi Müzesi yarışmasında 3. seçilmesinin ardından, Bursa halkının ve değişik yörelerden gelen ziyaretçilerin Bursa Kent Müzesi'ne gösterdikleri ilgi büyük. 2004 yılı başlarında açılan Bursa Kent Müzesi'nin o tarihteki ziyaretçi sayısı aylık olarak 2-3 bini geçmezken, eser sayısı Avrupa başarısından sonra katlanarak arttı. Dönemin Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser 'in girişimleri sonucu Bursa'ya kazandırılan Kent Müzesi, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin 'in verdiği destekle kendini yenileyerek yörenin etkin bir müzesi oldu.

Halkın müzeye ilgi ve güveninin oluşmasından sonra tarihi yapıt niteliğindeki bağışların çoğaldığına dikkat çeken Müze Müdürü Ahmet Erdönmez , paha biçilemeyecek değerde yapıtların bile yurttaşlar tarafından müzeye sergilenmek için getirilmeye başlandığını söyledi. Kent müzesinin artık halkla bütünleştiğini belirten Erdönmez, ziyaretçi sayısının kısa sürede 4 kat artarak aylık 12 bine ulaşmasının bunun en büyük göstergesi olduğunu vurguladı. Erdönmez, bu yıl Lizbon'da alınan 'Yılın En İyi Müzesi' ödülünün de halkın müzeye olan ilgisini ateşlediğini vurguladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Mimarı Naim Arnas da Avrupa standartlarında oluşturulan Bursa Kent Müzesi'nin Türkiye'deki ilk tasarı ve kavram kent müzesi olduğunu söyledi. Hazıırlık aşamasında müzenin Bursa kenti ve halkıyla yaşayan bir yer olmasını hedeflediklerini anlatan Arnas, ''7 bin yıllık tarihi olan ilk Osmanlı başkenti Bursa, aynı zamanda tekstil ve otomotiv sanayilerinin merkezidir. Biz de kenti belirli görsellerle tarihi, kültürel ve ekonomi anlamında anlatmayı hedefledik'' diye konuştu.

Ödüllü müze
Bursa Kent Müzesi, kent yaşamındaki değişim ve dönüşümleri yansıtıyor. Modüler olarak tasarlanan panolar ve sütunlar, içerik değiştiğinde üzerinde yeni uygulamalar yapılabilecek bir yapıda olup geçici sergi salonlarıyla müzenin içeriğinin zaman içinde farklılaşabilmesi sağlanıyor. Müzenin her katının farklı bir içeriği var. Zemin katta kronolojik, birinci katta ise tematik bir düzenleme yapılmış.

Binanın her türlü tesisatı genel olarak tavandan yapılmış ve asma tavanla kapatılmayarak siyah boyalı olarak bırakılmış. Müzede ziyaretçileri ve turistleri en çok, büyük kent maketi ve bilgisayara bağlanmış monitör sistemi etkiliyor. Monitör üzerinden seçilen tarihi ve önemli yapılar işaretlendiğinde, maket üzerinde yapının modeli aydınlanıyor ve kent ölçeğinde geçmişteki yapıların ve kente yerleşim sürecinin kolayca izlenebilmesini sağlıyor. Kente ilişkin her şeyin sergilendiği müze, sadece Bursa içi n bir önem taşımıyor, aynı zamanda diğer kent müzeleri için de örnek oluşturuyor
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.