Haberler

Büyükler ‘altın’a, çocuklar tarihe meraklı

Tarih: 26 Haziran 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Hakan Yılmaz

İnsanoğlunun en eski yerleşim alanlarından biri olarak kabul edilen dünyaca ünlü Çatalhöyük kazı alanında çocuk arkeologlar görev alıyor. Her gün otobüslerle ‘Çatalhöyük Çocuk Yaz Arkeoloji Atölyesi’ne taşınan 20 öğrenci, ellerindeki aletlerle tarihin derinliklerine iniyor. Arkeolog Gülay Sert, “İnsan tanımadığı bir şeyi sevmez, sahiplenmez ve korumaz. Çocuklara dünyanın en büyük ve en eski yerleşmelerinden biri olan Çatalhöyük’ün tanıtımıyla başlayarak kültür varlıklarını sahiplenme ve koruma duyguları aşılamaya çalışıyoruz. Aslında çocuklar büyüklerden daha ilgili. Sordukları sorulardan öyle anlaşılıyor. Yetişkinlerin ilgi alanı tarihî yerlerdeki altın objelere odaklı.” diyor. Çocuk arkeologların kazılarda elde ettiği bulgular toplanarak sergilenecek.

‘Çatalhöyük Çocuk Yaz Arkeoloji Atölyesi’nin geçmişi üç yıl öncesine dayanıyor. ‘Akdeniz’de Tarihöncesi Eğitim, Öğretim ve Planlama’ adı altında Avrupa Birliği ve Euromed Heritage’in desteği ile yürütülen proje, Yunanistan, İtalya, İsrail ve Türkiye’yi kapsıyormuş. Amacı ise temel eğitim öğrencilerine tarihöncesi dönemlere ait kültür varlıklarını tanıtmak, koruma ve sahiplenme bilinci kazandırmak. Dolayısıyla her ülke tarihöncesi dönemleri ve kendi topraklarında bulunan tarihöncesi döneme ait bir yerleşme yerini proje kapsamına almış. Türkiye’de de bu yer Çatalhöyük olarak belirlenmiş. Projeyi Türkiye’de gerçekleştiren kurum ise Tarih Vakfı olmuş. Projenin koordinatörlüğünü yapan Gülay Sert, projenin tamamlanmasından sonra Tarih Vakfı’ndan ayrılmış ve Çatalhöyük Kazı Projesi’ne bağlı olarak ‘Çatalhöyük Çocuk Yaz Arkeoloji Atölyesi’ni açmış. 2004 yazında atölye ‘Coca-Cola’ ve ‘Shell Türkiye’nin himayelerinde açılmış. Bu arada çocuklara kucak açan Çatalhöyük’teki kazıların sponsorluğunu da Yapı Kredi Bankası’nın üstlendiğini hatırlatmakta fayda var.

Çatalhöyük Çocuk Yaz Arkeoloji Atölyesi’nde Gülay Sert, arkeolog Nuray Kaygaz ve Heval Bozbay birlikte çalışıyor. Atölyeye öncelikle Çatalhöyük civarındaki çocukların konuk edilmesi hedeflenmiş. İlk yıl Çumra, Küçükköy ve çevresindeki öğrenciler davet edilmiş. Bu yıl ise Konya’dan çocuklar getiriliyor. Sert, atölyenin programını şöyle açıklıyor: “Öğrenciler, barkovizyon eşliğinde Çatalhöyük insanları ve yaşam biçimleri hakkında bilgi ediniyorlar. Kazı çalışmaları süren alanlarda dolaşarak uzmanlardan bilgi alıyorlar. Kendileri için özel olarak hazırlanan bir alanda kazı yapıyor ve gerçek buluntular ortaya çıkarıyorlar. Hep birlikte öğle yemeği yeniliyor. Yemekten sonra el becerilerini ortaya koyarak tıpkı Çatalhöyüklüler gibi duvar kabartmaları, figürinler ve duvar resimleri yapıyorlar. ‘Kültürel Emanetlerin Koruyucusu’ belgelerini alarak, kafalarındaki tüm sorular cevaplanmış olarak Çatalhöyük’ten ayrılıyorlar.”

Geçtiğimiz yıllarda temmuz ayında başlatılan atölye çalışmaları, bu yıl kazı çalışmaları haziran ayında başladığı için erkene alınmış. Sert, okulların açık olması ve son günlerde derslerin yoğun olmamasından dolayı Çatalhöyük’e ilginin yoğun olduğunu söylüyor. Her gün Çatalhöyük’te 20 öğrencinin ağırlanması hedeflenmiş. Evdeki hesap hiçbir zaman çarşıya uymaz. Kazı yapmayı kafasına koyan davetsiz çocukların katılımıyla bu rakam 30’a çıkıyor. Sert, bu sayede çocukların yaşama alanlarındaki arkeolojik eserlere, höyüklere sahip çıkacaklarına inanıyor. “Bizde yaygın bir yanlış olarak höyükler, geçmiş dönemlerde insanların birbirleriyle haberleşmek amacıyla yığdıkları yapay, toprak tepeler olarak biliniyor. Bu yüzden tahrip etmede bir sakınca görülmüyor. Türkiye’de yaşayan tüm insanların kültür varlıklarını tanıtma konusunda eğitilmesini gerekli görmekle birlikte, geleceğin yetişkinlerini eğitmenin uzun vadede daha yararlı olacağına inandığımız için çocuklarla çalışıyoruz.” diyor.


Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.