Haberler

İstanbul'un öteki yüzleri

Tarih: 28 Haziran 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Banu Özpeder
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi son sınıf öğrencilerinin gerçekleştirdikleri "İstanbul'un Öteki Yüzü-2006" çalışması, Eyüp, Pendik, Gaziosmanpaşa, Sultanbeyli ve Ümraniye'de yaşayan insanların kültür profiline ışık tutmayı amaçlıyor. "Bu tarafta" yaşayan insanların pek görmediği hayatları, video, fotoğraf, belgesel ve günlükler aracılığıyla anlatmayı amaçlayan çalışmalar, önceki gün Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsü'nde tanıtıldı.

Yrd. Doç. Serhan Ada, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı (İKSV) Genel Müdürü Görgün Taner ve Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinin katılımıyla toplam 23 öğrenci tarafından gerçekleştirilen 13 çalışmanın tanıtımı öğrencilerin gerçekleştirdikleri sunumlar, fotoğraf sergisi açılışı ve Ömer Akalın'ın grafiti gösterisiyle başladı.

Kültür Başkentinde Öteki Yüzler
Sergide, Gazi Mahallesi'nde oturan ailelerin fotoğraf albümlerini de görmek mümkündü, Sultanbeyli'de gelin ve gelinlikçi fotoğraflarını da. Pendik'teki duvar yazılarının ve afişlerin izlenebileceği fotoğraflarda ise ne ararsanız vardı:

"Yanki evine dön", "Mezuniyet partileri kötü alışkanlıkların başlangıcıdır".

Ardından sunum yapan öğrenciler kendi çalışmalarını tanıttı, orada bulunan Gazi, Eyüp, Sul-tanbeyli'den gelen mahalle sakinlerine teşekkür etmeyi es geçmeden. Sunumlardan sonra öğrencilerin projelerinde danışmanlık görevini yürüten Görgün Taner, "İstanbul 2010 Kültür Başkenti" projesinin bu çalışmalarla şekilleneceğini söyledi. Taner'den sonra konuşan İstanbul Kültür Başkenti 2010 Yürütme Kurulu Üyesi Korhan Gümüş ise hayatın kendisinin kültür olduğunu ve bu projeyle ağ şeklinde çalışma gerçekleştiren öğrencileri kutladı.

İngiliz'in Pub'ı Varsa
Sunumlardan sonra, biraz önce izlediğimiz "Tantana Kahvesi" belgeselini yoğun istek üzerine bir daha seyretmek için salonda kalıyoruz.

Tantana'nm hikâyesi uzun. 1970'lerde Eyüp'te açılan ve çoğunlukla Balkan göçmenlerinin oturduğu Rami Mahallesi'nde, yine bir göçmen, "Mustafa Reis" tarafından açılan bir kahve Tantana.

Mustafa Kurtuluş, mahalleye yeni bir kahve anlayışı getirmiş. İngilizlerin yüzyıllardır büyük bir tutkuyla sürdürdükleri "pub" geleneğinin Ra-mi'deki "rock" versiyonu Tantana. Kurtuluş, kahvede öncelikli unsurun müzik olduğunu; sonra çay, kahve, tavla, satranç geldiğini söylüyor. Oradaki hayatlarının kendilerine yettiğini vurgulayan Mustafa Kurtuluş, "Hiç kimse aç kalmadı, hiç kimse zengin olmadı," diyor.

"Tahta Denizaltı İsmail"
Kapanana kadar buranın müdavimi olan Rami sakinleri ise "Mustafa Abi gelmese bile orayı biz açardık, ocağı yakar, abiyi beklerdik," diyor. "Mustafa Abi", müzik setinin çalınmasıyla öksüz çocuk gibi kaldıklarını, ama sonra alınan müzik setini duvarın en tepesine monte ettiğini, sorumluluğu da karısına verdiğini söylüyor ve devam ediyor: "Bir sinyal veriyorum, hanım plağı değiştiriyor, böylece onu da kattık olayların içine".

Tantana'nm bir özelliği de müdavimlerin hepsine özenle bulunmuş lakaplar: "Tahta denizaltı İsmail", "Çingen Orhan", "Max Hamit".

Erol Büyükburç, Erkin Koray gibi isimlerin de sıklıkla uğradığı kahve, 1986'da kapanmış. Sebebi Mustafa Abi'den alalım yine: "Sinirlendim abi". Tantana müdavimleri, kahvenin kapanmasıyla ilgili şunları söylüyor: "Kendimi korkunç bir boşlukta hissettim", "Tantana'yı gördükten sonra artık insanın canı bir yere gitmek istemiyor", "Orası gerçek bir okuldu".

Mustafa Kurtuluş'un yorumu ise şu: "Tantana'dan sonra kayda değer bir şey yaptığıma inanmıyorum."

Cemevi ve Türkü Bar
Bir başka deyişle altkültürlerin incelendiği çalışmalardan bir başkası, "Gaziosmanpaşa'da oturan Armağan ile Pendik'te oturan Sertaç'ın bir günü"nün fotoğraflı günlüğü. Armağan ve Sertaç'ın aslında birbirine çok benzeyen hayatlarını izlediğimiz günlük, beklediğimiz kadar "eğlenceli" değil. Armağan Gazi Mahallesi'nde, Sertaç ise Kadıköy'de çalışıyor. Armağan bir cuma akşamı gittiği türkü bardan erken çıkıyor, cumartesi günü yapacağı çok şey, gezeceği çok yer var. Ama günün ortasında gelen bir telefonla arkadaşlarından birisinin töre cinayetine kurban gittiğini öğreniyor. Umutla başlayan gün, Gazi Ceme-vi'nde kahırla bitiyor.

Ve fotoğraf albümünün sonunda, günlerden sonra Armağan'ı yine bir türkü barda görüyoruz, hayat devam ediyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.