Haberler

Başkanların 'kaçak' icraatı

Tarih: 30 Haziran 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Şenol Demirci
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile 11 ilçe belediye başkanının Florya Atatürk Ormanı'nda kaçak lojmanları bulunuyor. Florya Atatürk Ormanı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeyken araziye belediye başkanlarının kullanması için tek katlı lojmanlar yapıldı. İstanbul 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 1999'da araziyi 2. derecede doğal sit alanı kapsamına aldı.

Orman Kadastro Komisyonu, park olarak görülen bu arazinin yaklaşık 53 hektarını orman olarak tanımladı. Sosyal konutların bulunduğu bölüm ise orman olarak gösterilmedi. Ancak belediye park olduğunu savunduğu bölgenin orman olarak tescil edilmemesi gerektiğini savunarak, Bakırköy Kadastro Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin atadığı bilirkişi, arazinin park olamayacak kadar büyük olduğunu ve lojmanların bulunduğu 15 hektarlık arazinin de orman kapsamı dışında tutulmasının yanlış olduğunu bildirdi.

Mahkeme de belediyenin itirazını reddetti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi de İBB'nin isteğini uygun bulmadı ve 2004'te yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle onadı. Ormanlık alanda turistik amaç dışında her türlü yapılaşmaya yasak geldi. Alan sit alanı olarak tescillendi.

Başkanın katları yükseldi
Hukuki süreç devam ederken, belediye başkanları seçim öncesi vatandaşın yaptığı gibi hareket ederek, ruhsatı olmayan kaçak lojmanlara kat çıktı. Bakırköy Belediyesi kayıtlarında hiç binanın görünmediği ormanda yeni yapılaşma için de izin alınmadı.

Kaçak yapılaşma Milliyet'in gökyüzünden çektiği fotoğraflarla da kanıtlandı. Daha önceki yıllarda tek katlı olan başkanların konutlarının bazıları, ikişer, üçer katlı oldu. Düzenleme çalışmaları devam ediyor. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, başkanlık lojmanı için sadece kereste alımına 2005'te 22 bin 291 YTL harcadı. Oysa sit alanında yapılan kaçak yapılara 2004'te hapis cezası getirildi. Yasa, ruhsatsız bina yaptıranlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis öngörüyor.

Belediye: Ruhsatı yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanı Ahmet Faruk Yanardağ da, "Sorduğunuz yer eski binaların olduğu yer. Eğer ruhsatını soruyorsanız, ruhsatı yok. 1/5000 ölçekli plana göre şu anda yarı yasallık durumu var. Kat çıkma olmamış. Ufak tadilattan söz ediliyor. Hepsi ruhsat aşamasına gelmiş. Yani boyama gibi. Çürümüş yerlerin onarılması gibi. Biliyorsunuz, biz orada onlarca yapıyı da yıktık" dedi.

Kaçak binaların yıkılması zorunlu
İsmini vermek istemeyen bir Koruma Kurulu Başkanı, 2. derece doğal sit alanında izinsiz bir çalışma yapılamayacağını belirterek, "Bu gibi alanlarda turistik tesisler ve günübirlik tesisleri yapılabilir. Buralarda mesken alanı olamaz. Sanayi ve ticaret alanı yapılamaz. İzinsiz inşaat çalışması da yapılamaz. Kaçak binalar ise yıkılmak zorundadır" dedi.

Binalar prefabrik
İBB yazılı olarak yaptığı açıklamada, ormanın SİT kapsamında olmadığını öne sürerek şunları kaydetti: "Daha önce bu alanda 26 adet bina bulunmakta iken mevcut binalar yıkılarak kamuya yararlı yeşil alana çevrilmiştir. Bu binaların tamamı prefabrik olup, Sarıyer ve Küçükçekmece belediyeleri binaların yüzeylerini yenilemiştir. Düzenlemelerin tamamı resimlenmiştir."
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.