Haberler

‘Gayrimenkul satışlarında mütekabiliyet ilkesi muaf tutulmalı'

Tarih: 26 Ağustos 2010 Kaynak: Sabah Emlak
İstanbul'da hayata geçirdiği bir çok konut projesinde yabancı bireysel yatırımcı taleplerini mütekabiliyet ilkesi nedeniyle geri çevirmek zorunda kalan Dumankaya İnşaat'ın yönetim kurulu üyesi Ali Dumankaya, yabancı yatırım fırsatlarının kaçmasına neden olan bu düzenlemenin yeniden ele alınmasını istedi.

Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, Türkiye'nin mütekabiliyet anlaşması olmayan ülke vatandaşlarına konut satmasının önündeki engel ve sınırlamaların özellikle üst düzey konut projelerinde sektörün önünü tıkayan bir konu olduğunu vurguladı. Dumankaya, güney sahillerinde oturum amaçlı mülk edinen mütekabiliyet ilkesi dışında kalan yabancıların haricinde, yabancıların büyük bir çoğunluğunun yatırım amaçlı konut almak için Türkiye'yi tercih ettiğini belirterek, ev almanın yasal düzenlemelerle güçleştirilmesiyle de bu yatırımcıların kaybedildiğini ifade etti.

Özellikle son yaşanan küresel ekonomik kriz sonrasında dünyanın finans dengesinin değişmekte olduğunu ve dolayısıyla yeni yatırımcıların Türkiye ve yakın coğrafyasından çıkmaya başladığına işaret eden Dumankaya, "Bu yüzden Türkiye'nin stratejik konumu bir kat daha güçleniyor. Koşulların böylesine lehimize değiştiği bir ortamda mütekabiliyet sebebiyle bu yatırımcılar ülkemizi tercih edeceklerken onların Dubai, İspanya ve Fransa gibi ülkelere gitmesini kolaylaştırıyoruz. Bu yüzden piyasaya gelecek olan hareketliliğin de önünü kesiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Satışlar muaf tutulsun
Dumankaya, "Gayrimenkul almak isteyen birçok yatırımcıyı geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Vizelerin kaldırıldığı ve ticaretin daha serbest bir zeminde yürütülmeye başladığı bu dönem içerisinde mütekabiliyet ilkesinin gayrimenkul satışlarından muaf tutulması görüşündeyiz. Şirket kurulması gibi ara formüllerle Türkiye'de gayrimenkul sahibi olunabiliyor. Ancak bu durum KDV gibi yükümlülükleri ortaya çıkarıyor ve mülk alımını güçleştirerek yatırımcı sayısını azaltıyor" diye konuştu.

Yabancı yatırım fırsatlarını kaçırıyoruz
Bu konuda bir devlet politikasının olmayışının eksikliğinin hissedildiğini anlatan Dumankaya, alım yapmayı güçleştiren birçok bürokrasiyle yabancı yatırımcının karşı karşıya bırakıldığını ve bu yüzden Türkiye için önemli birçok yatırım fırsatlarının kaçırıldığını kaydetti. Dumankaya, Türkiye'nin Suriye, Rusya, İran, bazı Türki cumhuriyetler ve bir kısım Körfez ülkeleri ile vizelerin kaldırılması için birçok girişim içerisinde olduğuna değiniyor.

Hem firma olarak Dumankaya'nın hem de sektördeki diğer birçok geliştiricinin ürettiği konut projelerinin yabancılar tarafından büyük bir hayranlıkla izlendiğinin altını çizen Ali Dumankaya, "Fakat yabancıların bu ilgileri mütekabiliyet ilkesi sebebiyle alım yönünde gerçekleşemiyor" diye konuştu.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.