Haberler

17 Temmuz 2006, Pazartesi

Emin Onat’ın 45. Ölüm YıldönümüEmin Onat’ın 45. Ölüm YıldönümüMimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı Emin Onat’ı, ölümünün 45. yıldönümü olan bugün, yani 17 Temmuz 2006’da saygıyla anıyoruz. Bugüne kadar Anıtkabir, İstanbul Adliyesi, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi gibi yapıların tasarımlarında görev almış, bir çok yarışmada jüri üyeliği yapmış ve ödül almış olan usta mimar hakkında daha fazla bilgiye AMV’deki sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı
Beyaz Yıkımlar Devam EdiyorBeyaz Yıkımlar Devam Ediyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Pendik Şeyhli'de tasfiye kararı alınan ve daha önce boşalttırılan 89 gecekondunun yıkımını gerçekleştirildi.
Metropol'ün gelecek 17 yılı planlandıMetropol'ün gelecek 17 yılı planlandıİstanbul'un planlı imarını ve yapılaşmasını sağlayacak İstanbul Çevre Düzeni Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliği ile kabul edildi.
İstanbul Çevre Düzeni Planı Meclis’te Onaylandıİstanbul Çevre Düzeni Planı Meclis’te OnaylandıBüyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan 1/100.000'lik Çevre Düzeni Planı, Avrupa Yakasını 4 ve Anadolu Yakası 2 alt bölgeye ayırarak 2023 yılına kadar yapılacak yatırım ve yerleşimleri belirliyor.
Hizmette İzmir Büyükşehir Belediyesi FarkıHizmette İzmir Büyükşehir Belediyesi Farkıİzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 2006-2017 dönemini kapsayan Stratejik Plan’ndan sonra ESHOT ve İZSU’nun da stratejik planlarını kabul etti.
Başkan Topbaş ve Bayraktar’dan Konut Fırsatçılarına Ortak TavırBaşkan Topbaş ve Bayraktar’dan Konut Fırsatçılarına Ortak TavırBüyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü konut projelerinin çok başarılı geçtiğini açıklayan Başkan Topbaş, konutta haksız kazanç elde etmek isteyenlere asla müsaade etmeyeceklerini söyledi.
Tilbaşar kazısı tamamlandıTilbaşar kazısı tamamlandıGaziantep'in Oğuzeli ilçesinde Tilbaşar kale ve höyüğünde 3 haziran tarihinde başlayan kazı çalışmaları tamamlandı. Gaziantep Müze Müdürlüğü başkanlığında, altısı yabancı 33 kişilik kazı ekibi tarafından yapılan bir aylık kazılar sonucunda, 27 parça eser ortaya çıkartıldı.
Sulukule Osmanlı Mimarisiyle Yeniden DoğuyorSulukule Osmanlı Mimarisiyle Yeniden Doğuyorİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle başlatılan “Fatih-Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi” protokolü, Başkan Topbaş, Erdoğan Bayraktar ve Mustafa Demir tarafından imzalandı.
Enerjide tarihi günEnerjide tarihi günHazar petrollerini batı pazarlarına taşıyacak Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı resmen açıldı. Başbakan Erdoğan, Ceyhan’ın bir enerji merkezi haline geleceğini söyledi.
Elektrik santrali artan maliyet kurbanıElektrik santrali artan maliyet kurbanıAlarko Holding Anonim Şirketi iştiraklerinden Altek Alarko Elektrik, Kırklareli Santrali’nin elektrik üretim faaliyetini, maliyetlerin artması nedeniyle 31 temmuzda durduracağını açıkladı.
Bir Ada: DakkaBir Ada: DakkaBütün şehirler birbine benzer fakat kendi aralarında farklılık gösterir. Üçüncü Dünya ülkelerinde görülen küreselleşmenin belirtilerini içeren Dakka şehri dünyanın en dinamik hidrolojik sistemlerinin arasında konumlandığı gerçeğine sırtını dönemez. Dakka, 2003 Dünya Gazeteer Birliği tarafından dünyanın en kalabalık 10 şehri içinde yer aldı. Dakka hiçbir zaman suyun çocuğu olduğunu unutmayacak. 1950’lerin sonlarına doğru Dakka, geniş yeşil alanları, görkemli ağaçları, su kanalları ve şehrin kalbine doğru ilerleyen sandallarla su üzerinde gerçek bir yeşil şehir olacağına söz verdi.
Geleceğin Mimarları Eskigediz’de Okul İnşa EdiyorGeleceğin Mimarları Eskigediz’de Okul İnşa EdiyorBu sene birincisi gerçekleştirilen “Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencileri Uygulama Atölyesi”, lisans programında öğrencilerinin eğitimlerinde edindikleri, mimari tasarım ve uygulama sürecine ilişkin teorik bilgileri, pratiğe dönüştürmelerini amaçlıyor.
Saklı DakkaSaklı DakkaDakka, Büyük Ganj Nehri üzerindeki son kalan büyük kentsel duraklardan biri. Bengal deltası üzerine yerleşmiş olan Dakka şaşılacak derecede karmaşık hatları olan nehir ve kanallar arasında bulunuyor. Bangladeş’in de başkenti olan şehir 1999 nüfus sayımlarına göre 9,4 milyon popülasyona sahipliğiyle dünyanın en yoğun kentleri arasında. Dakka, ticari stratejik konumunun önceden dünyanın en büyük elyaf üretimi günümüzde de Bangladeş’in siyasi, eğitimsel, ticari ve endüstriyel merkezüssü olan Bengal Bölgesi’nin nehir örgüsünün tam ortasında olması ile bölgenin en önemli şehridir.
TOKİ İnşaatlarında 700 Bin Kişi ÇalışıyorTOKİ 2002'ye kadar 43 bin 154 konut bitirdi. 2003'ten bugüne ise 196 bin rakamına ulaşıldı.
İmzası YaşatılacakMimar Sinan’ın sadece İstanbul’daki Büyükçekmece Köprüsü’nde bulunan ve 1980’li yıllarda çalınan imzası, büyük ustanın doğduğu yer olan Kayseri’nin Ağırnas beldesinde yaşatılacak. ÇEKÜL Vakfı’nın yürüttüğü ‘’Sinan’a Saygı’’ Projesi kapsamında, Mimarsinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencisi Tolga Balcı tarafından Mimar Sinan’ın imzası küfi yazı tarzında yorumlanarak bir heykel çalışmasında yeniden canlandırılıyor.
Tarih: 17 Temmuz 2006 Kaynak: Türkiye
3 milyon esere 1600 kişiMüzelerdeki personel sayısının çok az olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, "Dolmabahçe Sarayı'nda 1200 kişi çalışıyor, bakanlığımıza bağlı müzelerin tamamında ise 1600 personel görev yapıyor" dedi.
Azeri Meclisi Çuhadaroğlu'na Emanet EdildiDış cephe giydirme sistemlerinin Türkiye’deki lideri Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama A.Ş., başkent Bakü’de bulunan Azerbaycan Milli Meclisi’nin dış cephesini yeniliyor.
Defne'nin gözyaşlarıBir adı da "çağlayanlar" olan Antakya'nın sayfiyesi Harbiye'deyim. Roma dönemindeki adıyla Defne'de. Defne'yi bilirsiniz. Bir zamanlar su perilerinin en güzeli, en alımlısı, kuşkusuz en safıydı. Güneş tanrısı Apollon onu görüp de peşine düşmeseydi, babası Zeus'a özenip bu çekici kadına sahip olmak istemeseydi, Defne hep böyle beyaz, endamlı, suda açan bir nilüfer kadar temiz kalacaktı.
Boyadaki 'milli' kavgaya yargıdan 'dur' kararıDYO Boya Fabrikaları'nın sahibi İzmirli işadamı Selçuk Yaşar, Betek Boya ve Kimya Sanayii A.Ş.'nin, televizyon kanallarında 'Filli Boya - Milli Boya' sloganıyla yayınlanan reklamının haksız rekabet oluşturduğunu belirtip İzmir 4'üncü Ticaret Mahkemesi'nde dört yıl önce dava açtı. Mahkeme heyeti, Yaşar'ın talebini yerinde görüp reklamın yayınlanmaması yönünde karar verdi.
Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir: BTC'nin gerçek maliyeti 11.5 milyar dolarTekfen İnşaat Genel Müdürü Ümit Özdemir, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı Projesi'nin Hazar Denizi'ndeki yatırımlarla birlikte gerçek maliyetinin tüm yatırımlar dahil edildiğinde 11.5 milyar dolara çıktığını söyledi.
Haydarpaşa'da hayaletHaydarpaşa'yı ''rant tesisleri''ne dönüştürmek için olmadık girişimlerde bulunan iktidar ve onların emrindeki siyasi bürokrasi, acaba hangi amaca hizmet ediyor? Bu sorunun yanıtı için gelişmelere baktığımızda, Haydarpaşa'da adeta bir ''hayalet''in dolaştığını söyleyebiliriz.
Sulama alarm veriyorTürkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu , Türk tarımının kırmızı çizgide olduğunu, acilen sulama yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Sinop'un Nükleer İnadıElektrik kesintileri ile nükleer santral tartışması yeniden alevlenirken, hükümetin santral için ilk adres olarak gösterdiği Sinop, "Nükleersiz Yaşam Şenliği" ile nükleer santrale bir kez daha "hayır" demeye hazırlanıyor
'Kültür yok ediliyor'ÇEKÜL'ün Kaş ekibi olarak hareket eden ekibin üyesi Kadriye Hacımusaoğlu, yeni yerleşim alanlarında yapılan inşaatlarda, imar planında belirlenen hiçbir unsura uyulmadığına dikkat çekti.
Sazlık Kurudu, Ekolojik Denge BozulduKonya'nın Ereğli ilçesinde bulunan Akgöl Sazlıklarının kuruması nedeniyle ekolojik dengenin bozulduğu ilçede, son yıllarda görülmeye başlanan don olayları meyve ve sebzeye zarar veriyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sulak Alanlar Şubesi Müdürü Yusuf Ceran, şu anda aktif olarak Manyas ve Uluabat Gölleri, Gediz Deltası, Akşehir-Eber Gölleri, Kızılırmak Deltası, Burdur Gölü, Adıyaman Gölbaşı Gölleri sulak alan yönetim planı çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Yaklaşık 50 yıl önce 20 bin hektarın üzerinde bir alana sahip olan Akgöl'ün özellikle son yıllarda artan bilinçsiz tarımsal sulama ve su kaynakları üzerine kurulan barajlar nedeniyle giderek küçüldüğünü anlatan Ceran, kurumaya bağlı olarak bölgedeki yumuşak havanın da kaybolduğunu belirtti.
Tarih: 17 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
Belediye Meclisi ‘İstanbul’un gelecek planını onayladıİstanbul’un planlı imarını ve yapılaşmasını sağlayacak olan İstanbul Çevre Düzeni Planı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi.
İETT Şoförlerinden, İstanbul’un Trafik Sorununa Çözüm Önerileriİstanbul’un ulaşım sorunu bu kez şoförler tarafından masaya yatırıldı. İstanbul trafiğinde direksiyon sallayan 7 bin 500 İETT ve Özel Halk Otobüsü şoförünü kapsayan ödüllü yarışmanın yıldızı ulaşım sorununa makro ve mikro ölçekli çözüm önerileri sunan İETT şoförleri oldu.
Bayraktar: Çimento Fiyatları 75 YTL OlsunToplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, çimento ihracatının kayda alınmasının yeterli olmadığını, ihracatta, karbondioksit kirliliğinden dolayı çevre vergisi uygulanmasını istediklerini söyledi.
'Bodrum İmar' İçerdeHalikarnas Operasyonu kapsamında Bodrum, Yalıkavak ve Konacık belediyelerinde rüşvetten gözaltına alınan 33 kişiden 13'ü tutuklandı. Tutuklananlar arasında Bodrum Belediyesi İmar Müdürü, görevlileri, Fen İşleri Müdürü ile muhtar, müteahhit ve mühendisler de var.
Tatlıcı'nın kulelerine yabancılar talip olduYapımına 1988'de başlanan Tatlıcı'nın İstanbul Zincirlikuyu'daki ikiz kuleleri için yabancı taliplerle görüşülüyor.
İstanbul için rehber tadında bir belgeselİstanbul rehberi niteliğinde ‘Meraklısı için İstanbul’ isimli 35 dakikalık bir belgesel çekildi. WordSmith reklam ajansının çektiği belgeselin anlatım metinlerini İngiliz şair John Ash yazarken müziklerini İskender Paydaş besteledi. İstanbul turizmine hizmet etmesi düşünülen belgesel, İstanbul’un 20’ye yakın otelinin kapalı devre kanallarında 24 saat kesintisiz yayınlanmaya başlandı. Dört bölümden oluşan filmin ilk bölümünde Bizans sanatı ve mimarisi anlatılırken ikinci bölümde Osmanlı mimarisi ve camilere geniş yer ayrılmış. Üçüncü bölümde Taksim, Nişantaşı ve Levent gibi şehrin modernleşen semtleri ile alışveriş merkezleri tanıtılıyor. Son bölümde ise Boğaziçi manzaraları var.
Tarih: 16 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman
Çifte Minare taş izlerine göre restore edilecekSivas’ın sembolü olarak bilinen Çifte Minareli Medrese, yıkılan temelleri üzerinde yeniden ayağa kaldırılacak.
Bu sistemle konut alan yarı yolda kalmayacakDanimarkalı gayrimenkul geliştirme şirketi Keops, projeyi yarım bırakan müteahhide karşı yeni sistem hazırlıyor.
3'üncü Köprüye Vize YokBaşbakan Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'un kuzeyinde yapılmasını desteklediği üçüncü köprü projesine, İstanbul Metropolitan ve Kentsel Tasarım Merkezi uzmanlarınca hazırlanan "1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'ndan destek çıkmadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde oybirliğiyle kabul edilen ve İstanbul'un 2023'e kadar yatırım ve yerleşim planlarını belirleyen Çevre Düzeni Planı'nın ulaşımla ilgili çözüm önerilerinde deniz ve demiryolu önceliği aldı. Boğaz'a üçüncü köprüye ise hiç yer verilmedi.
Tarih: 15 Temmuz 2006 Kaynak: Hürriyet
TOKİ, Sulukule’yi yeniden inşa edecekİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle başlatılan “Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi’’ne ilişkin protokol, törenle imzalandı.
Duvarını Kendin Desenleİnkılap Yayınları’ndan çıkan iki yeni kitap, "Mobilya Restorasyonu ve Yenilenmesi" ile "Stensil Baskı Teknikleri" iç mekan dekorasyonunda yaratıcılığınızı kullanarak evinizde yenilikler yapmanızın yolunu gösteriyor.
Hızlı Tren FırsatKonya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Türkiye'nin ticaret merkezi olan İstanbul'la ulaşımı Konya'dan 3.5 saate düşürecek olan hızlı trenin, sadece Konya'daki değil Anadolu'daki ticaret hacmini de artıracağını söyledi. Büyükhelvacıgil, geçen hafta temeli atılan Ankara - Konya Hızlı Tren Projesi'nin, ulaşımı, Konya'dan Ankara'ya 1 saat 15 dakikaya, İstanbul'a ise 3.5 saate düşüreceğini belirtti. İstanbul'a ulaşımın kolayca sağlanmasının, Konya'nın “Endüstriyel Üretim Merkezi” olmasına büyük katkı sağlayacağını anlatan Büyükhelvacıgil, “Hızlı tren Konya için çok büyük bir gelişmedir. Firmalarımız, Konya'da üretip, ticaretini İstanbul'da yapabilir” diye konuştu
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Referans
Acele Kamulaştırma İzniIlısu Barajının yapılmasıyla sular altında kalacak olan Hasankeyf ilçesinin, yeni yerleşim yerine taşınması için çalışmalar hızlandı. Ilısu Barajının yapımı nedeniyle su altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçe merkezinin yeni yerleşim yeri olarak belirlenen alan için acele kamulaştırma izni verildi. Bakanlar Kurulunun Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan kararnamesiyle Ilısu Barajının yapımı dolayısıyla su altında kalacak olan Batman İli, Hasankeyf İlçe merkezinin yeni yerleşim yeri olarak belirlenen alanın Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca acele kamulaştırılması kararlaştırıldı.
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Referans
Antik Sağlık Yurdu Allianoi Kazılarına İşadamlarından DestekBergama'da dünyanın en eski ve ayakta kalmış tek sağlık merkezi olarak bilinen ve Yortanlı Barajı sularının altında kalma tehdidiyle karşı karşıya olan Allianoi Antik Sağlık Yurdu'nun kurtarılması çabaları, İzmir'in EXPO adaylığıyla güç kazandı.
İzmir, Dünya Mirası Kent Olmak İstiyorİzmir Ticaret Odası (İZTO), tarihi kent merkezinin UNESCO'nun dünya mirası listesine girmesi için öneri getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nde halen görüşülmekte olan Stratejik Kent Planı kapsamında İZTO'nun sunduğu önerilere yer verilmişti.
Hükümet, Müteahhidi ya Azadetsin ya Ödenek VersinMüteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve bölünmüş yol inşaatını yürüten müteahhitlerin, inşaat girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle yaklaşık yüzde 35-40 oranında kayıpları olduğunu söyledi.
Mimar Sinan'a Vefa Borçlarını ÖdüyorlarMimar Sinan'ın sadece İstanbul'daki Büyük Çekmece Köprüsü'nde bulunan ve 1980'li yıllarda çalınan imzası, büyük ustanın doğduğu yer olan Kayseri'nin Ağırnas beldesinde yaşatılacak.
Müzeciler Savunmaya GeçtiArkeologlar Derneği, Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği ve Müzeciler Derneği, ortak açıklama yaparak 'müzelerde yaşanılan olumsuzluklardan müzecilerin sorumlu tutulmasını' eleştirdi.
İşte, Pepe'nin İmzaladığı BelgeSahilin doldurularak, kıyı ve taş ocakları kadiamı yapılan Karadeniz Sahil Yolu, Bakan Pepe'yi zor duruma soktu. Çevre Bakanlığı, Karadeniz Sahil Yolu ile ilgili Pepe tarafından imzalanmış hiçbir izin ve benzeri onay bulunmadığını açıkladı.
Konut Kredisi Kullanımı DurduAylık faiz oranlarının yüzde 2'ye kadar yükseldiği temmuz ayının ilk haftasında konut kredileri sadece 37.6 milyon YTL arttı. Bu yılın ilk yarısında ise konut kredileri haftada ortalama 340 milyon YTL'Iik bir büyüme hızı yakalamıştı. Toplam tüketici kredileri ise 111 milyon YTL artarak 42.1 milyon YTL oldu. Merkez Bankasının verilerine göre bankaların tüketicilerden olan konut kredisi alacaklarının bakiyesi 7 Temmuz itibariyle 20 milyar 594 milyon YTL olarak gerçekleşti. Böylece 2005 yılında başlayan konut kredilerindeki büyüme eğilimi yaklaşık 1.5 yıllık bir aradan sonra durdu.
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
Karşıyaka'nın çehresi değişiyor''İzmir'in aydınlık yüzü'' olarak tanımladığı Karşıyaka'da, belediye başkanı seçildiği günden bugüne birçok sosyal projeye imza atan Cevat Durak, "Tüm bu çalışmalarla kent dokusunu korumaya ve kentlilik bilincini yeniden oluşturmaya çalışıyoruz" dedi. Belediyenin devriyle yüklendikleri borçları kapatıp bütçeyi üç katına çıkardıklarını belirten Durak, Karşıyakaspor'un 100. yılında şampiyonluk beklediklerini söyledi.
Her Atık Çöp DeğilKimya Mühendisleri Odası (KMO) ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yasal düzenlemelerin aksine davranarak, ambalaj atıklarının kontrolü ile ilgili yetkilerin kendilerine ait olduğunu iddia etmesini eleştirdi. Bu tutumu sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek'in sergilediğini kaydeden KMO Başkanı Hasan Küçük, "Başka illerde böyle bir çalışma yok" dedi.
Allianoi için umut ışığıDünyanın en eski sağlık merkezlerinden Allianoi için sekiz yıldır savaşım veriliyor. Kentin kurtarılma çabaları İzmir'in EXPO adaylığıyla güç kazandı. İzmir Ticaret Odası da bir çalışma başlatarak bölgede kazıların başlaması için 15 bin YTL ayırdı.
Bankaya ev borcu başvurusu durduYılın ilk yarısında haftada 340 milyon YTL'lik büyüme hızıyla artan konut kredileri, aylık faizin yüzde 2'ye yükseldiği bu ayın ilk haftasında 37.6 milyon YTL artışta kaldı.
Türkiye Nükleerden VazgeçmiyorNükleer enerji programını başlatma konusunda kararlılık gösteren Türkiye, santraller kurma kararından sonra nükleer programının ikinci ayağı olan nükleer maden rezervlerini tespit etme planını da devreye sokuyor.
İstanbul'da konut kredisi alanlara vergi takibiİstanbul Vergi Dairesi, 100 bin YTL'nin üzerinde konut kredisi alanlar için vergi takibine başladı. Satış bedelinin kullanılan kredinin altında olmaması gerekiyor.
Hasankeyf İçin AİHM UmuduAntik Hasankeyf şehrinin sular altında kalmasına yol açacak Ilısu Barajı inşaatının durdurulması için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuru kabul edildi. Başvuruyu yapan Hasankeyf Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu, AİHM'in davayı kabul ettiğini duyurdu. Başvuru dilekçesinde, Ilısu Barajı'nm Hasankeyf in tarihi yapısı üzerindeki olumsuz edelerine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, Hasankeyf in insanlık tarihinin beşiklerinden olan Mezopotamya'da bulunduğu, Hel-lenistik çağdan Büyük Selçuklular'a kadar değişik kültürlerin izlerini taşıdığına dikkat çekildi. Hasankeyf te Artuklu, Eyyubi ve Akkoyunlu dönemlerini yansıtan mimari mirasın ortaya çıkarıldığı kaydedilen açıklamada: "Doğudan gelen sanatkarlar, örneğin İran'dan gelen Zeynel Bey Türbesi'nin mimarı, bir taş diyarı olan Hasankeyf e, sırlı tuğla mimari geleneğini getirmiş, Timur'un başkenti Semerkant'da benzerleri yapılan bir mimarlık ürünü sunmuştur. Hasankeyf in ünlü köprüsünün yüzyıllarca onu görenleri hayretler içinde bıraktığını hatırlamak gerekiyor. Hasankeyf, artık yaşamayan bir çok kültürün izlerini taşıyan ünik bir Ortaçağ kentidir. Özel konumu ve içeriği, O'nu, benzersiz kılmaktadır ve doğal şekli ile korumasını gerektirmektedir" denildi.
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
'Mortgage geliyordu', gelemedi'!Son bir yıllık dönemde bankaların müşterilerine kullandırdığı konut kredilerinin tutarı kabaca 11 milyar dolara ulaştı. Önceden de yazdığımız gibi, konut kredilerinde bu denli hızlı artışın nedeni, bankacılık kesiminin topladığı kaynağın (mevduat) maliyetinin çok düşmüş olması değildi.
Metroda ‘Taşlama’ Çalışmasıyla Ağır Bakımİzmir Büyükşehir Belediyesi Metro A.Ş., altı yıldır işletimde olan İzmir Metrosu’nda ilk kez yapılan ‘taşlama’ çalışmasıyla rayları ağır bakımdan geçiriyor.
İzmir’in Yol Haritası Stratejik Plana Onayİzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2006 -2017 dönemini kapsayan Stratejik Plan’a ilişkin mecliste iki gün üst üste gerçekleştirilen görüşmeler tamamlandı.
Türkiye için tam 100 sayfaÜnlü çevre örgütü Greenpeace’in (Yeşil Barış) dergisi, Türk bayrağını kapak yapıp, 100 sayfasını ülkemize ayırdı. Dergi, Türkiye’nin hem doğal güzellikleriyle, hem de bu güzellikleri yok etmede eşsiz bir ülke olduğunu yazdı.
İTO’ya 1.6 milyon dolarlık yeni binaİstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Giyimkent Bölge Temsilciliğinin yeni hizmet binası törenle açıldı. Esenler Giyimkent’teki açılış törenine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Adem Şahin ile Esenler Belediye Başkanı Mehmet Öcalan katıldı.
Sümela’nın restoresi bittiSümela Manastırı’nın, yaklaşık 40 yıl önce başlanan, 15 yıldır da aktif olarak sürdürülen restorasyonu tamamlandı. Varlığını 13. yüzyıldan itibaren sürdüren manastırın, yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanların başında geldiğini ifade eden Koç, ‘’Doğu Karadeniz’in ve Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Sümela Manastırı, önemli mekanlar arasında bulunmaktadır’’ dedi. Restorasyonun tamamlanması için bu yıl gerekenden daha fazla ödenek gönderildiğini vurgulayan Koç, şöyle devam etti: “Sümela Manastırı’nın zorunlu restorasyonu 40 yılda, yaklaşık 2 milyon YTL harcanarak tamamlandı. Manastır, restore edilmiş haliyle inanç ve kültür turizmine hizmet vermeye devam edecek.’’ Koç, manastırı geçen yıl 157 bin 827 yerli, 18 bin 560 yabancı olmak üzere toplam 176 bin 387 kişinin ziyaret ettiğini, bu yıl ise geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayısında yüzde 20 artış yaşandığını söyledi.
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Türkiye
AİHM'den Hasankeyf başvurusuna kabulHasankeyf Gönüllüleri Derneği, Ilısu barajının yapımının durdurulması için AİHM'ye yaptıkları başvurunun kabul edildiğini açıkladı.
Patrona onarılmayı bekliyor2. Beyazıt Hamamı olarak da bilinen, Sultan II. Beyazıt tarafından 1502-1505 yıllarında yaptırılan ve bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Patrona Halil Hamamı, yeni yüzüne kavuşmak için gün sayıyor. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, göreve geldiği 2005 yılı başından itibaren, 500 yıllık bu tarihi hamamı nasıl onarabileceklerini araştırdığını, üniversitenin bütçesinin yeterli olmadığından, İstanbul Valisi Muammer Güler’in katkılarıyla onarım desteğinin sağlandığını belirtti. Prof. Dr. Mesut Parlak, hamamın restorasyonu için çalışmaların, 28 Temmuz 2005 tarihinde başladığını belirterek, ayrıca hamamın restorasyon ve güçlendirme çalışmalarının başlatılması amacıyla üniversite tarafından hazırlanan restorasyon projesinin, Anıtlar Kurulunda onaylandığını bildirdi.
Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: Türkiye
Takvim
<<Temmuz 2006>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.