Haberler

19 Mart 2011, Cumartesi

Modernlik, Modernistlik, Kitsch ve CürümModernlik, Modernistlik, Kitsch ve CürümSözlerime soyut bir soru sorarak başlamamı lütfen mazur görün: Mimarlıkta modernlikten ne anlıyoruz? Gayrımenkul pazarlama şirketlerinin ilanlarında yer aldığı gibi "prestijli, seçkin, size özel..." falan gibi bir sıfatı mı? Modern mimarlık dediğimizde yalnızca biçemle ilgili bir sorunsaldan mı söz ediyoruz? Yoksa mimarlık adı verilen sembolik alanın konu aldığı, faaliyet gösterdiği, farkındalık ürettiği profesyonellikle ilişkili bir sorunsaldan mı söz ediyoruz? Modernlikle ilgili tartışmalarda genelllikle bu sorular sıkça yer alır. Benim burada, yazının başında bu soruları sormamın ise özel bir nedeni var. Haberin Devamı
Yenilenebilir enerji için umut doğdu Yenilenebilir enerji için umut doğdu Japonya'daki deprem, tsunami ve nükleer patlamalar, dünyada nükleer enerji alanındaki gelişmelerin askıya alınmasına neden olurken, yenilenebilir enerjinin durumdan kârlı çıkabileceği tartışılıyor.
Ulus’ta Tarih Yeniden Doğuyor…Ulus’ta Tarih Yeniden Doğuyor…Büyükşehir Belediyesi, "Ulus, Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı" Çalışmalarını Sürdürüyor.
Sabuncubeli Tüneli ihalesi Haziran'daSabuncubeli Tüneli ihalesi Haziran'daİzmir ile Manisa arasındaki uzaklığı 15 dakikaya indirecek tünel, yap-işlet-devret modeli ile 1 Haziran'da ihaleye çıkacak. Kapalı teklif alma usulü ile yapılacak ihalenin dosya bedeli 5 bin, geçici teminat tutarı ise 300 bin lira.
Başbakan Erdoğan'ın 'çılgın' projesi: İstanbul'da 82. il kurulacakBaşbakan Erdoğan'ın 'çılgın' projesi: İstanbul'da 82. il kurulacakBaşbakan Erdoğan'ın sır gibi sakladığı ve seçim beyannamesinde açıklayacağı 'çılgın projenin' medeniyetler şehri adı altında İstanbul'da yeni bir şehirleşme projesi olduğu öğrenildi.
Deprem ve nükleerDeprem ve nükleerProf. Dr. Osman Bektaş, Sinop nükleer santrali için sadece Kuzey Anadolu fayı değil, Karadeniz faylarının da sorgulanması gerektiğini bildirdi.
Nükleere karşı tek sesNükleere karşı tek sesTürkiye AKP Hükümetinin nükleer sevdasına karşı birleşti. Pek çok örgüt, nükleer programların derhal askıya alınmasını istedi.
Muhteşem restorasyonMuhteşem restorasyonOsmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman ile Avrupa'da, Türkiye'de ve batıda birçok resim, müzik ve bale gibi tarihi çalışmalara konu olan Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan'ın Süleymaniye Camisi haziresindeki türbeleri, 1940'lı yıllardan sonra en ciddi restorasyona alındı.
 Marble işte böyle büyüdü Marble işte böyle büyüdü Sektöründe dünyanın en büyük fuarlarından biri haline gelen MARBLE, Çarşamba günü açılıyor. 42 ülkeden 265 yabancı firmanın katılacağı 17. fuara 55 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. 1995 yılındaki ilk Marble fuarında hiç yabancı katılım olmamıştı.
"Japonya halkının yanındayız""Japonya halkının yanındayız"TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Anma-Dayanışma Toplantısı ve Basın Açıklaması için 19 Mart Cumartesi günü saat 19.00'da Taksim Meydanı'na çağırıyor.
İzmir'in zemini İstanbul kadar riskli!İzmir'in zemini İstanbul kadar riskli!İzmir depreme ne kadar hazır? Hangi bölgeler, risk sınırının üzerinde ? Bu soruların yanıtını arayan uzmanlar, İzmir'in ''deprem röntgeni''ni çekti. İşte o rapora yansıyanlar...
İzmir'in kentsel dönüşüm planları, uluslararası kurultayda ele alındı İzmir'in kentsel dönüşüm planları, uluslararası kurultayda ele alındı Çağdaş kentleşmeyle doğal afetlere hazırlıklı bir Türkiye için düzenlenen "2011 Konut Kurultayı" İstanbul'da yapıldı. Kentsel dönüşüm konusunda otorite kabul edilen dünya çapında isimler ile Amerika, Meksika, Kore, Japonya gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atmış yerli ve yabancı mimarlık, mühendislik, şehircilik, jeoloji, çevre ve inşaat uzmanlarının bir araya geldiği Kurultay'da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni Genel Sekreter Yardımcısı Ali Rıza Gülerman temsil etti.
En yakın nükleer tehlike: MetsamorEn yakın nükleer tehlike: MetsamorJaponya'da yaşanan deprem sonrası nükleer tehlikenin boyutları arttıkça ülkeler kendi nükleer politikalarını yeniden gözden geçirmeye başladı.
"Nükleeri durdur""Nükleeri durdur"Greenpeace Akdeniz, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında Japonya'da yaşanan nükleer felaketin boyutlarını değerlendirdi ve Hükümet'in her şeye rağmen Türkiye'de nükleer enerji planlarına son hız devam etmesini eleştirdi.
2. reaktörden duman çıkıyor2. reaktörden duman çıkıyor11 Mart'ta Tokyo'da meydana gelen depremin ardından zarar gören Fukushima Daiichi nükleer santralinden duman çıkmaya başladı.
Deprem sonrası toplanacak alan yokDeprem sonrası toplanacak alan yokJaponlar deprem sonrası düzeni hiç bozmadı. Belirlenen alanlarda su ve yemek kuyruğuna girdi. Bizde ise bugün deprem olsa vatandaşların toplanacağı boş alan yok. Mevcut alanlar ise kamu kurumları eliyle inşaat projelerine veriliyor.
Deprem gibi!Deprem gibi!Temel kazısı yüzünden yan taraftaki evin çatısı ve duvarı yıkıldı, faciadan dönüldü.
Jean-Paul Huchon: "Birlikte çalışmak çok önemli"Jean-Paul Huchon: "Birlikte çalışmak çok önemli"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Dünya Büyük Metropoller Teşkilatı (Metropolis) ve Ile-de-France Bölge Başkanı Jean-Paul Huchon ile buluştu. Huchon, birlikte çalışmanın son derece önemli olduğunu söyledi.
Nükleere Alternatif: Artı Enerji KöyüNükleere Alternatif: Artı Enerji KöyüJaponya'daki Fukuşima nükleer santralinde yaşanan patlama ve radyoaktif sızıntı sonrasında dünya nükleer enerjiyi masaya yatırırken Almanya'daki bir Kıpti köyü ilginç bir alternatif geliştirdi.
ARKİV Buluşmaları - 12: UIB Otomotiv Anadolu Teknik LisesiARKİV Buluşmaları - 12: UIB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi15 Mart 2011 Salı günü Bursa'da yer alan ve M artı D Mimarlık tarafından tasarlanan UIB Otomotiv Anadolu Teknik Lisesi'nde ARKİV Buluşmaları'nın 12.si gerçekleşti. Buluşmaya M artı D Mimarlık'tan Dürrin Süer Kılıç, Metin Kılıç, Damla Duru ve Ece Uyar, Deniz Güner, yarışmanın jüri üyelerinden Murat Taş, Nilüfer Taş, Salih Pançalı, Yusuf Özdamar, Hasan Varhan, Kalebodur'dan Pelin Özgen, Cem Köker ve Bahadır Arıkan, Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Yılmaz ve Pınar Koyuncu katıldı. Bugüne kadar kapalı oturumlar halinde gerçekleşen ARKİV Buluşmaları'nda bir ilk yaşandı ve Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri de yapıyı mimarlarıyla bilikte gezme şansını yakaladılar.
İstanbul Boğazı Karayolu Tüp TüneliTMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Tüneli hakkında basın ve kamuoyuna yönelik bir duyuru yayınladı.
"Çağdaş İstanbul'da Tarihi Mirasın Konumu" Konferansı Pera Müzesi'nde Gerçekleşti"Çağdaş İstanbul'da Tarihi Mirasın Konumu" konferansı 17 Mart 2011 tarihinde Pera Müzesi Oditoryumu'nda gerçekleşti. Prof.Dr. Doğan Kuban tarafından gerçekleştirilen konferansı öğrencilerden profesyonellere kadar birçok kişi izledi.
ABD nükleer santrallerine güveniyorÜlkedeki santrallerin her türlü sismik harekete ve tsunamiye dayanacak şekilde tasarlandığı açıklaması geldi.
Şehir içinde doğal yaşam: Karavanlarİstanbul'da şehir içinde henüz bir karavan kampı alanı olmasa da, yeni teknoloji karavanlar sayesinde, kamp alanına ihtiyaç duymadan konaklama yapmak da mümkün.
Tartışmalı kanun kabul edildiTartışmalı "Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı" TBMM'de yapılan komisyon toplantısıyla, Çevre Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.
Maden ocakları hafriyatla rehabilite edilecekİstanbul'da madencilik faaliyetleri nedeniyle doğal yapısı bozulan Ömerli ve İmrahor'daki araziler hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları ile doldurularak rehabiliteye hazır hale getirilecek.
Ada'nın yükselme yolunda dokuz taşTürkiye'de turizmin ilk başladığı yer olan Kuşadası'nın yeniden yükselişe geçmesi için acil çözüm bekleyen sorunları, "Analiz raporu"nda toplandı.
Rant çemberi kırıldıBirGün'ün 14 Aralık 2009'da ‘İmar Planlarında Yeniden Doğuş' manşetiyle verdiği özel haberde ortaya çıkarılan rant paslaşması, mahkeme tarafından iptal edildi.
Büyükadalılar yıktırmadıBüyükşehir Belediyesi'ne bağlı yaklaşık 150 kişilik ekip, parktaki çalışmaları yıkmak istedi ama... Adalar Belediyesi tarafından Büyükada doğumlu CHP istanbul eski İl Başkanı mimar Mehmet Bölük adına yapılan park İstanbul Büyükşehir belediyesi engeline takıldı. Dün Büyükada'ya giden Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı yaklaşık 150 kişilik ekip, parktaki çalışmaları yıkmak istedi. Ancak Adalar Belediyesi ekipleri ve esnaf, yıkım ekibini engelledi. Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu, yetkinin kendilerinde olduğunu söylerken Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise Çınar Meydanı'nın kendilerinin yetki ve sorumluluğunda olduğu, Adalar Belediyesi'nin çalışmasının yetkisiz olduğu belirtildi.
Tarih: 18 Mart 2011 Kaynak: Vatan Yazan: Bülent Aydoğdu
Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.