Haberler

19 Temmuz 2006, Çarşamba

Okul Tasarımı ÜzerineOkul Tasarımı Üzerine2005 yılının 6 ve 8 Ekim tarihleri arasında Amerika Eğitim Vakfı ve KnowledgeWorks Vakfı tarafından Washington D.C.’de düzenlenen Okul Tasarımı Ulusal Zirve Toplantısı’nda 200 kadar katılımcı bir araya gelmiş, okul tasarımı ve okul tasarımı ile ilgili, mimarların da içinde olduğu, kişiler, çalışma yöntemlerine dair bir toplantı gerçekleştirmişlerdi. Konferansta okul tasarımının eğitim üzerine olan etkisi kapsamlıca konuşulurken, son zamanlardaki okul tasarım eğilimlerinin bilgileri de paylaşılmıştı. Haberin Devamı
Topkapı Şehir Parkı' şimdiden göz kamaştırdıTopkapı Şehir Parkı' şimdiden göz kamaştırdıİstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir zamanlar seyyar satıcıdan, kargaşadan ve kirlilikten adım atılamayan, eskiciler ve hurdacıların, seyyar satıcıların, trafik düzensizliğinin boy gösterdiği Topkapı'yı uzun süren çalışmaların ve büyük emeklerin sonucu modern bir açık hava müzesi haline getiriyor.
Akdamar Kilisesi'nde son rötuşlarAkdamar Kilisesi'nde son rötuşlarVan'daki Akdamar Adası'nda bulunan bin 84 yıllık tarihi Akdamar Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Çalışmaların ay sonunda tamamlanması bekleniyor.
Gökhan Avcıoğlu’nun Tasarımı Kadıköy Park Tuvaleti Yıkılma Tehlikesiyle Karşı KarşıyaGökhan Avcıoğlu’nun Tasarımı Kadıköy Park Tuvaleti Yıkılma Tehlikesiyle Karşı Karşıyaİstanbul’un Asya şeridinde yoğun trafiğin olduğu Kadıköy sahiliyle pazar meydanının arasında kamusal bir tuvalet ve park işlevliğini gösteren 1998 TMMOB yapı ödüllü ve Ağahan Ödülü aday listesine alınan “Kadıköy Park Tuvaleti”, Anadolu Ray Hattı Konsorsiyum güzergahında mühendislerin yapıyı şaft yeri olarak kullanmakta ısrar etmeleri yüzünden yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.
Büyükşehir 5 Yıllık İstanbul Vizyonunu ÇizdiBüyükşehir 5 Yıllık İstanbul Vizyonunu ÇizdiBüyükşehir Belediyesi tarafından İstanbul’un 5 yılına yönelik amaç ve hedefleri belirlemek amacıyla hazırlanan “Stratejik Plan”, Belediye Meclisi’nde onaylandı.
Dakka’da Philadelphia’lı Bir MimarDakka’da Philadelphia’lı Bir MimarÜnlü Mimar Louis Kahn’ın hayatını ele alan “Mimar Babam: Bir Oğlun Yolculuğu” filminin yapımcısı ve Louis Kahn’ın New York’lu oğlu Nathaniel Kahn ve Kazi Asraf arasında geçen söyleşiden alıntıları Arkitera.com’da yayınlıyoruz.
İstanbullular, Fethi Topkapı Parkı’nda Yaşayacakİstanbullular, Fethi Topkapı Parkı’nda Yaşayacakİstanbullar, fethi Topkapı Parkı’nda sinema gibi yaşayacak.Topkapı Şehir Parkı’nda yapımı süren 120 metre boyunda, 40 metre çapında ve 12 metre yüksekliğindeki üç boyutlu panoramik resimden oluşacak müzeyle, İstanbullular fethi yeniden yaşama imkanı bulacak.
Emin Onat’ın 45. Ölüm YıldönümüEmin Onat’ın 45. Ölüm YıldönümüMimarlar Odası’nın ilk üyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kurucusu ve ilk dekanı Emin Onat’ı, ölümünün 45. yıldönümü olan bugün, yani 17 Temmuz 2006’da saygıyla anıyoruz. Bugüne kadar Anıtkabir, İstanbul Adliyesi, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi gibi yapıların tasarımlarında görev almış, bir çok yarışmada jüri üyeliği yapmış ve ödül almış olan usta mimar hakkında daha fazla bilgiye AMV’deki sayfalarından ulaşabilirsiniz.

Kabil’de Bir MimarKabil’de Bir MimarAmerika’nın 2001’de Taliban rejimini devirmesiyle birçok grup Afganistan’ın yeniden kurulması üzerine ülkeye, uluslararası organizasyonlarla yardımlarda bulundu. New York tabanlı İsviçreli mimar Frederic Levrat ve eşi Zolayka Sherzad Afganistan’a akan bu yardım grupları arasındalardı.
Çimento İhracatına Kısıtlama Sektörün de Sonunu HazırlarMal bulunamadığı gerekçesiyle fiyatı düşmeyen çimentoda ihracatı, karbondioksit vergisi tehdidi ile kesmeye çalışan hükümet, şimdi de yakın takibe aldı. Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, ihracatın zorlaştırılmasının sanayiinin sonunu getireceğini öne sürdü.
14 Milyon Dolarlık Evini Lüks Konutlar Yapan Delta'ya SattıZorlu Grubu'nun patronu Ahmet Nazif Zorlu, Yeşilköy'de yıllardır oturduğu villasını sattı. 14 milyon dolar değer biçilen havuzlu villanın yeni sahibi ise inşaat sektörünün önde gelen firmalarından Delta Proje İnşaat oldu. Son dönemde hayata geçirilen Ataköy Konakları projesini hayata geçiren Delta Proje İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Delibalta, Zorlu'nun evinin yerinde yeni bir lüks konut projesine start vereceklerini açıkladı.
İstanbul'da Çevre Düzeni Planı YapmakBugünlerde sıkça tartıştığımız konulardan biri yine İstanbul oldu. Geçtiğimiz hafta 14 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nce onaylanan 1/100.000 İstanbul İl Çevre Düzeni Planı İstanbul'un ve dolayısıyla Türkiye'nin gündemine oturdu. Şehir planlama meslek ve akademi çevrelerinde uzun yıllardır dillendirilen İstanbul'un üst ölçekli planlama ihtiyacı, yapılan plan ile giderilmeye çalışılırken kaçınılmaz olarak plan üzerine yapılan tartışmalar da arttı.
Çanakkale'de Radyasyon Alanları GenişliyorHantepe'de geçtiğimiz haftalarda yaşanan radyasyon tedirginliğinden sonra, Çanakkale bölgesinde farklı alanlarda da benzer sorunların yaşandığı ortaya çıktı.
'Tsunami'ye Türk kalkanıEndonezya'yı sarsan deprem ve ardından gelen tsunami tehdidi, tsunami uzmanı ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner'in geçen ay kurarak hayata geçirdiği Malezya Tsunami Uyarı Merkezi'nin ilk ciddi sınavı oldu. Türk bilim adamı, sınavı başarıyla verdi. Java adası açıklarında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem, merkezi anında alarma geçirdi.
İstanbullulara Nefes Aldıracak ‘Topkapı Şehir Parkı’ Bitmek Üzereİstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Yarımada'nın hemen bitişiğinde, şehrin tam kalbinde, 350 dönümlük bir alanda içinde ‘yok’ yok denecek kadar muhteşem ve yeşilin hâkim olduğu modern bir park yapıyor.
Sobessos kazısı ödenek engeline takıldıKapadokya bölgesinin erken Hıristiyanlık döneminin en önemli kalıntılarının bulunduğu Sobessos antik kentinin kazı çalışmalarının bu yılki bölümü, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gerekli ödeneği sağlayamaması nedeniyle başlatılamadı.
Patara kazısı sürüyor...Anadolu Üniversitesi tarafından 2003 yılından bu yana yürütülen Antalya'daki 'Patara Tiyatrosu' kazısının bu yılki bölümü başladı. Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sabri Alanyalı 'nın bilimsel başkanlığında gerçekleştirilen ve üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından desteklenen Patara tiyatro kazısı 4 Eylül'e kadar sürecek. Arkeoloji bölümü öğrencilerinin de katıldığı kazı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Alanyalı, 2006 yılı kazılarında tiyatro binasının mimarisini tanımaya yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini belirterek ''Tiyatronun sahne binasının iç kısmında yer alan mimari blokların belgelenmesinin ardından, vinç yardımıyla kaldırılmasına başlanacak. Likya taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan tiyatro, diğer Roma dönemi Anadolu tiyatrolarından ayrılmaktadır. Kendi dinamiği içinde farklı oluşumları birleştiren tiyatro Doğu-Batı sentezinde yeni bir oluşum olarak ortaya çıkacaktır. Mimarisiyle Helen özelliği gösteren tiyatro, tapınak oluşumuyla Roma etkileşimini yansıtmaktadır'' diye konuştu.
Tarih: 19 Temmuz 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Can Hacıoğlu
Allianoi için ne yapıyorsunuz?Anavatan Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Zübeyir Amber , İzmir'in Bergama ilçesinde Paşa Ilıcası mevkiinde bulunan ve Yortanlı Baraj Göleti altında kalacak olan Allianoi kalıntılarıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nı soru yağmuruna tuttu.Amber, Enerji Bakanı Hilmi Güler 'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği soru önergesinde ''45 yıl hizmet verecek bir baraj projesi için, eski Roma çağından günümüze kadar gelen ve bundan sonra da yıllarca ülke turizmimize hizmet verecek bu kalıntıların sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün projesi nedir?'' diye sordu. Hatay Milletvekili Amber, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da yanıtlaması için beş maddelik bir önerge verdi. Allianoi'nin kurtarılması için Kültür Bakanlığı'nın çalışmalarını soran Amber, şöyle devam etti: ''Bergama yöresinde bu konu ile ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla ne gibi görüşme ve yazışmalar yapılmış, bu sivil toplum örgütlerinin bakanlığınızdan hangi talepleri olmuş ve bunların hangileri karşılanmıştır? Allianoi tarihi kalıntılarının Yortanlı Barajı sularınının altında kalmaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na hangi teklifiniz olmuş ve cevabı ne olmuştur? Daha önce kurtaramadığınız Samsat, Halfeti ve Hasankeyf'de bulunan tarihi kalıntılarla aynı akibete uğramaması için, yalnızca Anadolumuzda değil, dünya arkeolojisi içinde de önemli bir yeri olan Allianoi tarihi kalıntıları için bundan sonra kalan kısıtlı zamanda neler yapılacaktır?''
Tarih: 19 Temmuz 2006 Kaynak: Cumhuriyet
Simav’a Kültür EviKütahya’nın Simav İlçesi’nde, Osmanlı mimari tarzında yapılmış eski bir evin restore edilerek kültür evine dönüştürüleceği bildirildi. Kültür evi için Cuma Mahallesi’nde Mehmet Veral’a ait Osmanlı mimari tarzında yapılmış eski bir evin seçildiğini belirten Pazarlar Kaymakamı ve Simav Kaymakam Vekili Mehmet Gök, “Turizm Bakanlığımız’dan kültür evi için gönderilen 200 bin YTL tutarındaki ödenekle hem evi satın almak hem de restorasyonunu tamamlamak istiyoruz. Anlaşma sağlandığı takdirde Cuma Mahallesi’ndeki Mehmet Veral’e ait Osmanlı mimari tarzının tüm ö zelliklerini günümüze kadar yansıtmış tarihi evi restore edeceğiz.” dedi. Yapılacak olan kültür evi, hem Simavlılar için hem de ilçeye gelen turistler için ziyeret edilebilecek tarihi değereri simgeleyen bir mekan olacak.
Tarih: 19 Temmuz 2006 Kaynak: Türkiye
Bodrum'da İmar Operasyonuİmar yolsuzlukları gerekçesiyle Bodrum 'daki bazı belediyelerde başlatılan ''operasyon'' lar artık yargı sürecinde... İlk tutuklamaların gerçekleştiği 13 Temmuz 2006'dan bu yana basına yansıyan haberlere bakılırsa, Bodrum ilçe merkeziyle birlikte Konacık ve Yalıkavak beldelerinde, imar kurallarına aykırı işlem ve izinler için ''yasadışı ilişkiler'' in kurulduğu; yetkilerin ve uzmanlıkların haksız çıkar elde etmeye yönelik, kurallara ''aykırı'' kullanıldığı savları var...
Susuzluk artık bir gerçekKüresel ısınma ve yanlış sulama teknikleri özellikle Akdeniz bölgesindeki kuraklığın şiddetini daha da arttırıyor. Bu yıl İç Anadolu, Güneydoğu ve kısmen de Doğu Anadolu'da kuraklık nedeniyle hasat dönemi verimsiz geçti. Yapılan tüm öngörüler, 2025'te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye'de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceğini ve çölleşmenin en üst boyutlara ulaşacağını gösteriyor.
Konut yatırım aracı olmalı mı?Doğuş Grubu'nda Yücel Çelik, "Oturmadığın ev senin değildir" derdi. "Konut bireysel yatırımcılar açısından bir yatırım aracı olmalı mı?" sorusunun cevabını tartışmaya çalışacağım.
Stadyum PlajıFransa’nın en büyük stadyumu Stade de France yaz aylarında Parisliler için plaja dönüştürüldü. Sıcak hava dalgasının ülke genelinde etkili olduğu bu günlerde, Parisliler serinlemek ve çocuklarıyla hoşça vakit geçirebilmek için stadyuma akın ediyor.
Google’a Göre İstanbul’un Merkezi Seyrantepe’deGoogle Earth’e göre İstanbul’un merkezi Seyrantepe’de NATO Caddesi 36 numaradaki bu bina.... İnternetin en yaygın kullanılan arama motoru Google’ın en çok kullanılan hizmetlerinden biri, neredeyse dünyadaki tüm cadde, sokak ve binaları uydudan çekilen fotoğraflarla görüntüleyen Google Earth...
Arkitera Pano Yeni Adresinde!Arkitera.com’un ilan panosu Arkitera Pano’ya artık Arkitera Forum üzerinden, http://forum.arkitera.com/forumdisplay.php?f=115 adresinden ulaşılabilecek.
Rumların Türk KiniGüney Kıbrıs’ta bulunan ve Türk izleri taşıyan tarihi ve kültürel varlıklar bir bir yok ediliyor.
Hasankeyf AİHM'deHasankeyf Gönüllüleri Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, Ilısu Barajı’nın inşasını ve Hasankeyf’in taşınmasını durdurmak amacıyla, Atlas Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Özcan Yüksek, Hasankeyf kazısını yıllarca yürüten Prof. Dr. Oluş Arık, Hasankeyf’te araştırmalara katılan Mimar Zeynep Ahunbay ve Mimar- Arkeolog Metin Ahunbay ile Kültürel Miras Hukuku Uzmanı Avukat Murat Cano’nun bir süre önce AİHM’e yaptığı başvurunun kabul edildiği belirtildi. Hasankeyf Gönüllüleri Derneği’nin yaptığı açıklamada, “Tüm kamuoyunu Hasankeyf’in doğal şekli ile yaşatılması için duyarlı olmaya davet ediyoruz’’ denildi.
Tarih: 18 Temmuz 2006 Kaynak: Türkiye
Yabancılara mal edinme kolaylığıTürkiye’de mülk edinmesi sınırlandırılan 14 ülke vatandaşına uygulanan ambargo, geçen ay İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun imzasıyla yayınlanan "gizli genelge" ile kaldırıldı.
İstanbul’u Tanıyarak Sevinİstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürlüğünün kentin kültürel değerlerini İstanbullulara tanıtmak, sevdirmek ve bu yolla kentlilik bilinci oluşturmak amacıyla başlattığı “İstanbul kültür gezileri” büyük ilgi görüyor.
Çimentoda çevre vergisi tartışmasıŞahinoğlu, TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar'ın, ''Üretim sırasında karbondioksit bizim havamızı kirletiyor. Bu kirlilik nedeniyle ihracat sırasında ayrı çevre vergisi uygulanmalı'' sözünün kabul edilir bir tarafı bulunmadığını söyledi. Yüzde 12 olan çimento zammının, sektöre yüzde 22 olarak yansıdığı yönündeki açıklamaların da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Şahinoğlu, "Çimentonun inşaattaki payı yüzde 4'tür. Fiyat artışı yüzde 12'dir. Bunu da kabul ettiler. Fiyat artışı yüzde 12 olursa, sektöre bunun yansıması yüzde 22 nasıl olur?'' dedi. Lafarge Aslan Çimento A.Ş. Genel Müdürü Sinan Urhan da Türkiye'de en ucuz malzemenin çimento olduğunu savunurken vergi konusunda da ''Çevreyle ilgili sorunlara sadece çimento sektörü yol açmıyor'' dedi.
Tarih: 18 Temmuz 2006 Kaynak: Akşam
Ilısu'da Temel Hasankeyf Tartışmalarıyla AtılıyorGöl hacmi bakımından Türkiye'nin ikinci, enerji üretimi açısından ise döndüncü büyük hidroelektrik santralı (HES) olacak Ilısu Barajı ve HES'nin temeli, Hasankeyf tartışmalarının gölgesinde 5 Ağustos'ta atılacak.
Mavi Tünel Nihayet İhaleye ÇıkıyorKonya ovasını sulu tarıma kavuşturacak önemli projeler arasında yer alan ve yıllardır beklenen Bağbaşı barajı ile Mavi Tünel için 15 Ağustosta ön yeterlik ihalesine çıkıhyor.Proje Konya ovasının yüzde 70'ini sulanabilir hale getirecek. Sulanmayan birçok alanın sulamaya açılmasıyla Konya'da-ki bitki deseni değişecek ve üretim çeşitliliği sağ-lanacak.Mavi tünel on yedi kilometre uzunluğuyla Türkiye'nin Şanlıurfa tünellerinden sonra ikinci büyük sulama tüneli olcak. Projenin tamamlanması ile Türkiye ekonomisine yılda yaklaşık 470 milyon YTL katla sağlanacağı öngörülüyor
Tarih: 18 Temmuz 2006 Kaynak: Referans
Konut kredisinde faiz yüzde 2.5'e çıktıSon iki aydır piyasalarda yaşanan dalgalanmadan etkilenen konut kredilerindeki artış sürüyor. Faizlerin yükseliş eğilimine girdiği son günlerde, konut kredilerine uygulanan en yüksek faiz oranı aylık yüzde 2.5'e yükseldi. Bu arada bazı bankalar vade sürelerini azaltma yoluna giderken, daha önce vade süresini düşüren bazı bankalar da eski vade sürelerine geri dönüyor.  Son olarak İş Bankası daha önce 240 ay olan en uzun vade süresine 60 aya indirdi. Fortis ise son dalgalanma ile birlikte 60 aya kadar düşürdüğü en uzun vadeyi 120 aya çıkardı. Vakıfbank ise 120 ay olan en uzun vadeyi tekrar 240 aya çıkardı.
Tarih: 18 Temmuz 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Tebernüş Kireçci
Çimentoya 'çevre vergisi' tepkisiNuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, "Çimento ihracatından çevre vergisi almak, Türkiye çimentosunun altına dinamik koymaktır" dedi.
Takvim
<<Temmuz 2006>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.