Haberler

25 Haziran 2009, Perşembe

Eskihisar'ın Çehresi DeğişiyorEskihisar'ın Çehresi DeğişiyorEskihisar, Osman Hamdi Bey'in atölyesini ve evini barındıran, Bizanslılar'dan kaldığı tahmin edilen kalesi ile Gebze'ye bağlı olan bir köy. Feribot iskelesinden dolayı Türkiye'nin güneyindeki ve batısındaki illere gidenlerin ismini çok iyi bildikleri fakat feribota yetişme telaşından dolayı sadece gelip geçtikleri bir yer olan Eskihisar yapılacak sahil düzenlemesi ile bambaşka bir çehreye kavuşuyor. Trafo Mimarlar tarafından hazırlanan projenin alanı, batı uçta tekne barınağının da yer aldığı mendirekten, doğu uçta eski taş ocağının bulunduğu kayalık kesime kadar olan yaklaşık 1,5 kilometrelik sahil şeridini kapsıyor. Haberin Devamı
Su damlasından binaSu damlasından bina"The water building resort" hem mühendislik hem de tasarım konsepti olarak dünyanın güneş enerjisini kullanarak havadan su elden ilk binası olmayı hedefliyor. Bu fikir teknoloji, bilim ve doğayı birleştirme isteğinden ortaya çıkmış. Binanın güney tarafına yerleştirilen photovoltaic (güneş ışınlarını filtre sistemi) bir cam güneşin zararlı ışınlarını filtre ederken aynı anda aydınlığın içeri girmesine izin verecek ve de güneş enerjisini binanın enerji tüketimi için kullanacak. Kuzey cephesinde yer alan kafesli havalandırma sistemi ve Teex Micron cihazı havadaki nemi ayrıştırıp filtre ederek içme suyu elde edecek. Bunların dışında ayrıca zeminde yer alacak olan su arıtma sistemi duruma göre yağmur suyunu veya tuzlu deniz suyunu arımak, damıtmak ve filtre etmek üzere yine bodrumda yer alan bir teknolojik inceleme kontrol sistemi ile birlikte çalışacak.
Tarih: 25 Haziran 2009
Nereden çıktı bu kule?Nereden çıktı bu kule?Bahçeşehir'de TOKİ'ye ait parsellerde yapılan inşaat yoğunluğunu artırma teklifi, başka yerleri de kapsayacak şekilde onaylandı.
Çakma ŞehzadebaşıÇakma ŞehzadebaşıTürkiye’deki estetik yoksunu cami bolluğu sorununa Giresun’un Bulancak ilçesinde ilginç bir çözüm geliştirildi. İnşaatı 22 yıldır devam eden Sarayburnu Camisi, İstanbul’daki Şehzadebaşı Camisi’nin birebir kopyası olarak yapılıyor. Kesme taş işçiliğiyle inşa edilen caminin, temeli 1987 yılında atıldı. İnşaatta çalışan ustalar belli aralıklarla İstanbul’a gidip Şehzadebaşı Camii’ni inceliyor. Ama yeni caminin iki farkı var: Giriş kapısı Divriği Ulu Cami, havuzu da Bursa Ulu Camii’deki gibi olacak!
Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Mermer ocağına "hayır"Mermer ocağına "hayır""Uluabat Gölü Sulak Alan Koruma Bölgesi"nde yer aldığı bildirilen Bursa'nın merkez Nilüfer ilçesine bağlı Fadıllı köyünde İSOMER Madencilik tarafından kurulması planlanan mermer ocağının ruhsatı, Bursa 3. İdare Mahkemesince iptal edildi.
Bir şey değil KadıköyBir şey değil KadıköyTaraf'ın başlattığı "Kadıköy Kokmasın" kampanyası ilk sonucunu verdi. Kadıköy ve Büyükşehir belediyelerinin işbirliği sonucu derede dip temizliği için kepçe vuruldu.
Alışveriş Merkezi İnşaatı Hastane Binasını ÇökerttiAlışveriş Merkezi İnşaatı Hastane Binasını ÇökerttiTürkiye'nin iki rehabilitasyon merkezinden biri olan İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi harabeye döndü. Yanında yapımı süren alışveriş merkezi inşaatı nedeniyle bir bloku çöken hastane, hastaların şikâyetlerine cevap veremiyor.
Balıklıgöl'de kirlilikBalıklıgöl'de kirlilikŞanlıurfa'nın simgesi konumundaki Balıklıgöl'de bir ay içerisinde iki kez kirlilik yaşanması üzerine, göle tankerlerle su takviyesine başlandı.
YTÜ Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı İlk Mezunlarını VerdiYTÜ Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı İlk Mezunlarını VerdiYıldız Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı İşletmesi Anabilim Dalı tarafından yürütülen program ilk 46 mezununu verdi.
Ahşap binalar alev alevAhşap binalar alev alevTarihi yarımadada son zamanlarda artan ahşap bina yangınları akıllarda soru işaretleri bırakıyor.
İstanbul Dünya Kültür Mirası listesinden çıkabilirİstanbul Dünya Kültür Mirası listesinden çıkabilirUNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi'nin önünde, İstanbul'daki uygulamaları yerden yere vuran bir rapor var. Raporda özellikle Sulukule, Four Seasons inşaatı, Haliç'teki metro inşaatı eleştiriliyor.
TOL Mimarlık Kültürü Dergisi'nin Bahar 2009 Sayısı ÇıktıTOL Mimarlık Kültürü Dergisi'nin Bahar 2009 Sayısı ÇıktıTOL Mimarlık Kültürü Dergisi Bahar 2009 sayısında, "Dönüşüm ve Yeniden Dönüşüm" temaları üzerine hem kavramsal hem de deneyimsel yaklaşımları bir araya getiren "Büyüteç" ve "Mimarlık ve ..." başlıkları altında iki ayrı inceleme dosyası bulunuyor.
Viyana'nın Müze Meydanı ve İzleyicileri - Bir Başarı ÖyküsüViyana'nın Müze Meydanı ve İzleyicileri - Bir Başarı ÖyküsüBilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Müze Konuşmaları seminerlerin sonuncusu geçtiğimiz Cuma günü Claudia Haas tarafından Viyana'daki Museum Quarter üzerine verildi. "Viyana'nın Müze Meydanı ve İzleyicileri - Bir Başarı Öyküsü" adlı seminer 18. yy'da "Imperial Stables" olarak görev yapan Barok tarzdaki binanın müzeler topluluğuna dönüşürken, farklı katılımcıların nasıl biraraya geldiği üzerineydi.
Türkiye'deki Kullanımıyla BIM Ankara'da KonuşulduTürkiye'deki Kullanımıyla BIM Ankara'da KonuşulduArkitera Eğitim Merkezi'nin (AEM) düzenlediği BIM buluşmalarının ikincisi Ankara'da yapıldı. Türkiye'deki proje üretim standartları hakkında Ankara'da proje ihtiyacı olan kamu kurumlarına yakın olan ve genelde üst-orta ölçekte iş yapan mimari bürolar, fikirlerini paylaştı. BIM (Yapı Bilgi Sistemi) ve getirileri hakkında bilgi alışverişinin de yapıldığı toplantıya Abdi Güzer, Hasan Özbay, Hüseyin Bütüner, Ali Osman Öztürk, Emre Erkal, Nami Hatırlı gibi isimlerin yanında, Öncüoğlu Mimarlık'tan Gizem Balıkçıoğlu, Fatih Kaplan, Arkitera Mimarlık Merkezi'nden Ömer Yılmaz ve Ömer Kanıpak ile AEM'den Ahmet Turan Köksal katıldı.
Van Gölü tehlikedeVan Gölü tehlikede450 kilometrelik kıyısı ve 3 bin 712 kilometrekarelik su yüzeyiyle Türkiye'nin en büyük gölüne sahip olan Van, büyük doğal zenginliğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya..
Çölde FestivalÇölde FestivalBurning Man Festivali her yıl, Ağustos'un son haftasında Nevada yakınındaki Black Rock City'de gerçekleşiyor. Burning Man Festivali'ne hiç gitmemiş birisine bu festivali tarif etmenin, görme engelli birisine renk tarif etmeye benzediği söyleniyor. Burning Man Festivali hareketli ve yaratıcı insanların adeta "yuvaya döndüğü" bir festival. Bu festivale katılanlar yılda bir hafta boyunca, çılgın sanat ürünleri paylaşıp, dans edip keyiflerine göre yaşıyorlar. Festival, tahta adam heykelinin yakılması ile bitiyor.
Kat mülkiyeti için belediye çalışacakBelediyeler ellerindeki iskân belgelerini tapu idaresine gönderecek, tapu idaresi iskânlı binaları kat mülkiyetine kendiliğinden geçirecek. 1000 liralık ceza ise uygulanmayacak.
"UNESCO'nun raporu son 4 yılın en iyisi"İstanbul Sit Alanları Yönetimi Başkanı İlhan Sarı, UNESCO'nun İstanbul ile ilgili son raporunun geçmiş 4 yıla göre en olumlu rapor olduğunu söyledi.
'Yenilenebilir enerjiye ihtiyacımız artacak'Wartsila Enpa firması, "Kyoto Protokolü'nün Türkiye Enerji Piyasasına Etkileri, Karbon Ticareti ve Yeşil Sertifikanın Sunduğu Fırsatlar" konulu bir konferans düzenledi.
Teknokent'te teklif için üç aylık ek süre verildiBölgede eğlence merkezleri, otel ve restoranlar, hizmet ve ticaret merkezleri, uluslararası okul ve üniversiteler, kisişel bakım ve sağlık merkezleri ile yerleşim birimlerinin yer alması amaçlanıyor.
Koordinasyon eksikliği varİzmir'in mutlaka marka kent yapılması gerektiğini ifade eden Kemal Çolakoğlu, en geç 10 yıl içinde ise modern bir kent olabilmek için kentsel dönüşümün mutlaka tamamlanmasının şart olduğunu söylüyor.
İnşaat mühendislerine 'tarihî yapıları örnek alın' tavsiyesi KTÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa'daki inşaat mühendislerine kentte bulunan tarihî eserlerdeki sağlamlık ve zerafeti örnek almalarını tavsiye etti.
Dünyanın En Derin LaboratuvarıBirleşik Devletler’in Güney Dakota eyaletinde, yüzeyin 1500 metre altındaki dünyanın en derin bilim laboratuvarının inşasına başlandı. Biliminsanları, 6 Empire State binası kadar olan derinlikte, evrendeki boşluğu kapladığı düşünülen gizemli kara madde ile ilgili araştırmalara odaklanacak. Laboratuvarın bu derinlikte inşa edilmesinin sebebi; güneşten gelen ve kara madde deneylerini olumsuz yönde etkileyebilecek nitelikteki kozmik ışınlardan korunabilmek. Araştırma ekibi, madende kurulacak 300 kilogram ağırlığındaki likit zenon tankında ‘hayalet parçacıklar’ yakalamaya çalışacak. Eğer burada karanlık madde tespit edilirse, yüksek hassasiyete sahip detektörler yoğun kozmik radyasyona maruz kalacak. Dünyanın en derin madeni 2 bin 450 metre aşağıya kadar uzanıyor. Günümüzde bazı jeoloji ve hidroloji deneyleri bu derinliklerde yapılıyor.
Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Birgün
Ayasuluk Kalesi’nde kazı zamanıİzmir’in Selçuk İlçesi’nde Ayasuluk Kalesi ve St. Jean anıtındaki 2009 yılı kazı ve onarım çalışmaları, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı başkanlığındaki 20 kişilik ekiple başladı. Selçuk’a gelenlere Kale, St. Jean Anıtı, İsa Bey Camii ve mümkün olursa Artemision’u da içine alan yeni bir güzergah yaratmayı hedeflediklerini söyleyen Dr. Büyükkolancı, "2009’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kazımıza 100 bin lira işçi ücreti vereceğini öğrendik. Bu ödenekle kalenin batı sur duvarlarının yanı sıra komutan konutu ortaya çıkarılacaktır" dedi. 2008’de bakanlığın yanı sıra Selçuk Belediyesi’nin de kalede yapılacak acil onarımlara önemli destek sağladığını kaydeden Dr. Büyükkolancı, "Belediye Başkanı Vefa Ülgür 2009 yılında kazımıza 30 işci, 5 usta ve restorasyon malzemesi desteğinde bulunacağına söz verdi. Böylece Ayasuluk Tepesi Kazı Başkanlığı ile Selçuk Belediyesi’nin işbirliği 2009 yılında büyüyerek devam edecek" dedi.
Tarih: 25 Haziran 2009 Kaynak: Hürriyet Yazan: Veysel Erol
Köprüler rahatladı çünkü yaşanan Edgeworth ParadoksuHurraaa, bu köprü tıkalı, haydi şimdi öteki köprüye. Hurraaa, öteki köprü de tıkalı, şimdi tekrar ilk köprüye.
Dere yataklarındaki yapılaşma"Büyük şehirlerde olsun, küçük şehirlerde olsun, imara uygun olmayan alanlara ruhsat veriliyor. Ama sel ne tapu ne de ruhsat dinliyor."
"Küresel ısınma, doğal afet ve orman yangınlarını artırdı"Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, Foça'daki orman yangınını değerlendirdi.
Madımak Oteli kamulaştırma yolundaKültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Oteli'nin sahibi tarafından satışa çıkartıldığını hatırlatarak, "Bütününü satışa çıkarmakta ısrar ederse, belki bizim orayı kamulaştırmamız söz konusu olacak" dedi.
İstanbul'un trafik çilesi erken bitecekUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın talimatıyla Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde hızlandırılacak çalışmalar, 31 Temmuz yerine 20 Temmuz 2009'da tamamlanacak.
Meydan, açılır kapanır AVM ile karbon salımını azaltacakMetro Group, 10. AVM'si Meydan Merter'de güneş enerjisi ile enerjisi tasarrufu sağlayıp karbon salımını azaltacak. AVM'nin üstü hava koşullarına göre açılıp kapatılabilecek.
İskânsız binalara da yeni düzenleme yoldaEv sahiplerinin korkulu rüyası olan kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğu kolaylaştı.
Belediyeler paketle 'kurtarılacak'Uluslararası Para Fonu ile görüşmelerde gündeme gelen belediyelerin mali durumu reform paketiyle çözülecek.
Altepe: Ne yapacağımızı çok iyi biliyoruzGörevdeki 3 ayını değerlendiren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Kenti geleceğe taşıma konusunda nasıl adımlar atacağımızı biliyoruz. Bunları da birer gerçekleştireceğiz" dedi.
İMMİB Türkiye'nin İlk Tasarım Meslek Lisesi'ni KuruyorİMMİB (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri), Türkiye'nin ilk Endüstriyel Tasarım Meslek Lisesi'ni İstanbul'da kurmaya hazırlanıyor.
Nevşehir'in çehresi kentsel dönüşümle değişiyorNevşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi, TOKİ işbirliğinde gerçekleşiyor.
Türkiye'nin "tuvalet"i AİHM'lik oldu!Türkiye şimdi de tuvalet kriziyle Avrupa'nın gündeminde. Ortaköy Camii'nin tuvaletinin eski işletmecisi Türkiyeyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne şikayet etti.
'Belediyelere icraları başlatacağız'Şimşek, yerel idarelerin, üçüncü kişilere, Hazine'ye veya yurtdışında olan borçlarının milli gelirin yüzde 4.67'sine ulaştığını bildirdi.
1800 belediye başkanı birdenHaftalar öncesinden İçişleri Bakanlığı'ndan aradılar, Antalya'da yapılacak olan Türkiye Belediyeler Birliği eğitim seminerine davet ettiler.
2014'te Erzurum-Ankara arası hızlı trenle 7 saat kısalacak Hızlı Tren'in Erzurum'a gelişi için geri sayım başladı. Hızlı trenin Eskişehir-Erzurum güzergâhı projelerinin tamamlandığı, gelecek yıl içerisinde ise projenin hayata geçirileceği belirtildi.
Bayrampaşa'nın 'Mini Mostar'ı 2 ay sonra açılacak Ortak tarihi geçmişi ve kardeşlik bağları bulunan Türkiye ile Balkan ülkeleri arasında bir köprü de İstanbul'da kuruluyor.
İstanbul'da okul ve hastaneler ciddi risk altında ABD'deki Perdue Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Mete Sözen, İstanbul'da bazı okul ve hastanelerin depreme karşı önemli bir risk altında olduğunu öne sürdü.
Otopark yapılan bahçeler okullara para kazandıracak Yaz tatilinin başlamasıyla sessizliğe gömülen okul bahçeleri otoparka dönüştürüldü. Buralardan elde edilecek gelirle yeni eğitim öğretim dönemine hazırlanan okulların ihtiyaçları karşılanacak.
İklim değişikliğinin sorumlularıDünyayı en fazla kirleten ülkelerin çevre bakanları, iklim değişikliği konusunda 3. tur görüşmelerde bulunmak üzere Meksika'da bir araya geldi.
Ocak-mart döneminde, 10,1 milyon ton çimento üretildiTürkiye'de bu yıl ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,56 artışla 10,1 milyon ton çimento üretildi.
'Mühendisler tarihi yapıları incelemeli'KTÜ Mimarlık Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursalı inşaat mühendislerine tarihi yapıları dikkatle incelemeleri tavsiyesinde bulundu.
Takvim
<<Haziran 2009>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.