Haberler

8 Haziran 2009, Pazartesi

Bir Kenti Keşfetmenin Farklı YoluBir Kenti Keşfetmenin Farklı YoluKentsel Keşif, kamusal ve endüstriyel alanların görünmeyen, herkesin giremediği bölgelerine ya da tamamen terkedilmiş binalara yapılan ziyaretlere deniyor. Bir çeşit şehir turu da sayılabilecek bu keşifler rehber, iki katlı otobüs, harita ya da yönlendirmeler olmadan, sıradan insanların gidemeyeceği yerlere yapılıyor. Kaşifler için terkedilmiş binalar, faaliyette olan binaların yasak bölgeleri, kanallar, servis tünelleri en uygun mekanlar. Avrupa'dan, Amerika'ya, Avustralya'ya pek çok coğrafyaya yayılan bu merak, yaş ve meslek tanımıyor. Haberin Devamı
Gucci'den Venedik'e hediye: Çağdaş Sanatlar MüzesiGucci'den Venedik'e hediye: Çağdaş Sanatlar MüzesiFransız milyoner ve koleksiyoncu Francois Pinault, Venedik'te ikinci çağdaş sanat müzesini açtı. Müze binası, 17. yüzyıldan kalma tarihi bir yapı.
Saray terzisinin evi HIP otel olacakSaray terzisinin evi HIP otel olacakBodrum'da Mustafa Sandal'ın işlettiği Mandal Otel'i Hamak The Sofa Style adıyla işletmeye açan turizmci Ali Güreli, Beyoğlu Tünel'de saray terzisi Jean Botter'in ailesiyle yaşadığı apartmanı da HIP otele dönüştürecek.
Müze dükkânları çağdaşlaşıyorMüze dükkânları çağdaşlaşıyor2010 sonuna kadar tamamının açılması planlanan dükkânların ilki, iki ay sonra Topkapı Sarayı'nda hizmete girecek.
İzmir'de 80 Bin Sokak Lambası Yenileniyorİzmir'de 80 Bin Sokak Lambası Yenileniyorİzmir Büyükşehir Belediyesi, kent sokaklarına 80 bin adet emaye-sac levhanın takılması için 8 Haziran'da ihaleye çıkıyor. Yeni levhalar "ucuz malzemeden" üretildiği için çalınma ihtimalleri de çok düşük.
'Çevre'lenmiş hayat sizin mi?'Çevre'lenmiş hayat sizin mi?1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferans'nda alınan bir kararla 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi.
'Enkaz' afişi'Enkaz' afişiIsparta Belediye Başkanı MHP'li Yusuf Ziya Günaydın, Belediye Başkanlığı'nı devraldığı AKP'li Hasan Balaman'ın beş yıl içindeki belediye borcunu, belediye binasına astırdığı dev afişle duyurdu.
İshak Paşa'ya artık kar yağmayacakİshak Paşa'ya artık kar yağmayacakGeleneksel Selçuklu mimarisinin en görkemli eserlerinden biri olan İshak Pa-şa Sarayı, 7 bin metre çapında temperli camla kaplanıyor. Sarayı kışın kardan yazın da güneşten koruyacak olan örtü, ekimde tamamlanacak.
Sertifikası olmayana, yaptığı bina yıkılana, müteahhitlik yokSertifikası olmayana, yaptığı bina yıkılana, müteahhitlik yokErdal Eren, aynı zamanda Göçay AŞ'nin ortağı ve yöneticisi. Ama bu röportajda kendisiyle Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı sıfatıyla konuştuk.
Bodrumlular bu sözü kaydetsin!Bodrumlular bu sözü kaydetsin!Turizm Bakanı Günay, Bodrum'da yeni bir yapılaşma dalgası endişesi doğuran kararları savundu. Günay, 'Kesinlikle kıyı şeridinde betonlaşma artmayacak' dedi.
Yeşilyurt'un en yeşil yerine otopark yapılmak isteniyorYeşilyurt'un en yeşil yerine otopark yapılmak isteniyorYeşilyurt'ta Çınar Oteli'nin karşısındaki parka yeraltı otoparkı yapılacağı anlaşılınca semt halkı gece gündüz nöbet tutmaya başladı. Yeşilyurtlular, 'Başka yer yok mu' diyor.
Seyrantepe için Başbakan devredeSeyrantepe için Başbakan devredeBaşbakan Erdoğan, TOKİ Başkanı Bayraktar'a Galatasaray'ın stat projesi sorununu çözmesi talimatını verdi. Galatasaray Spor Kulübü'nün Seyrantepe Stadı projesiyle ilgili sorunun çözümünde Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girdiği öğrenildi. Başbakan sorunun çözülmesi için talimat verdi. TBMM KİT Komisyonu'nda gelen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Galatasaraylı vekillerin Seyrantepe Projesi'yle ilgili sorularıyla karşılaştı. TBMM kulisinde vekillerin bu sorularına yanıt veren Bayraktar, Başbakan Erdoğan'ın kendisine "Bu stat işini çöz, önüme sorun getirme" talimatı verdiğini söyledi.
Tarih: 5 Haziran 2009
Nuh'un Gemisi çöplüğe döndüNuh'un Gemisi çöplüğe döndüKüresel ısınma ve çevre sorunlarına dikkat çekmek için, 2 yıl önce Ağrı Dağı'na konulan Nuh'un Gemisi maketi, sahipsiz kalıp çöplüğe döndü. Iğdır Valisi de, gemiyi çaresiz kent merkezine indirdi.
Herkesin okuyabileceği bir mimarlık kitabıHerkesin okuyabileceği bir mimarlık kitabıSadece mimarlara değil herkese yönelik temel bir başvuru kaynağı olan "Mimarlık" çıktı.
Marmaray kazıları 8 bin yıllık tarihi ortaya çıkardıMarmaray kazıları 8 bin yıllık tarihi ortaya çıkardıİstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü, Marmaray Kazıları Kazı Başkanı İsmail Karamut, Marmaray kazılarıyla ortaya çıkan İstanbul'un yeni tarihini "İstanbul Kültür Turizm 2008 Değerlendirmesi" adlı kitapta anlattı.
Bu plana itirazı olanlar acele etsin!Bu plana itirazı olanlar acele etsin!Muğla, Denizli ve Aydın illerini kapsayan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı Muğla'da askıya çıktı. Lagina Antik Kenti'nin çevre planında yer almaması şaşırttı.
Gezegeninin Sana İhtiyacı VarGezegeninin Sana İhtiyacı Var1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde, 133 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla "temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamanın temel bir insan hakkı olduğu" bildirildi ve 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edildi. Dünya Çevre Günü'nün bu yılki teması, iklim değişikliğinin önemine dikkat çekip, yeni önlemler konusunda anlaşmaya varmak amacıyla "Gezegeninin Sana İhtiyacı Var - İklim Değişikliğiyle Mücadele Etmek için Birleşin" olarak belirlendi.
Mardan Palace Hotel'in Havuzlarında VitrA Karo KullanıldıMardan Palace Hotel'in Havuzlarında VitrA Karo KullanıldıVitrA Karo'nun Arkitekt Pool serisine ait mozaik karolar, dünya starlarının katılımıyla görkemli bir açılış yapan Antalya Mardan Palace Hotel'in ana havuzunda, çocuk havuzunda ve mutfaklarında kullanıldı.
Türkiye'de Ulusalcılık ve Mimarlık Sempozyumundan NotlarTürkiye'de Ulusalcılık ve Mimarlık Sempozyumundan NotlarOsmanlı Bankası Müzesi (OBM), 05 Temmuz 2009'a kadar devam edecek "Sedad Hakkı Eldem II, Retrospektif" sergisi kapsamında, 02 Haziran 2009 tarihinde düzenlediği "Türkiye'de Ulusalcılık ve Mimarlık" adlı sempozyum yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Oturumlarda 19. yüzyılın sonlarından, hatta "Usul-i Mimari-i Osmani"nin yayımlanmasından bu yana, Türkiye'de mimarlık ortamının ve estetik tahayyülün şekillenmesinde etkili olan siyasal düşüncelerin başında gelen "ulusalcılık" kavramı, kimi zaman Sedad Hakkı Eldem ve Türk mimarlık tarihi ekseninde kimi zaman da farklı eksenlerde ele alındı.
'Bu ayıbı temizleyin'Güçbirliği Holding Yönetim Kurulu Başkanı: 10 yıldır yatırımlarımızın önü tesiliyor. İstanbul'da gökdelen sayısı 300'ü aştı.
Torbalı'ya İkinci MüjdeTorbalı Atıksu Arıtma Tesisi'nin devreye alınması için geriye sayım sürerken, Büyükşehir Belediyesi, bölgenin evsel atıklarını arıtmaya bağlayacak toplayıcı hattın yapımına da başlıyor.
Antik Side'nin ortasına asfalt!Side Belediyesi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı doğrultusunda antik kentte gerçekleştirdiği uygulamalar tepki topladı. Side Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Cengiz Haydar Barut da, yola asfalt döşenmesinin halkı rahatlatsa da tarihi dokuya uygun görüntü oluşturmadığını söyledi. Side'nin bölgenin aynası olduğunu vurgulayan Barut, şöyle konuştu: "O bölge birinci dereceden SİT alanı ve tarihi bir dokuya sahip. Daha önce tarihi dokuya uygun doğal taşlarla kaplanması için gerekli bütün izinler, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan alınmıştı. Bu sezon geçici olarak ince asfaltla kaplanacak, önümüzdeki sezon bu izinler kullanılarak bölgemizin tarihi dokusuna uygun doğal taşlar döşenecekti ama çok kalın, alttaki tarihi gömen bir asfalt yapıldı."
Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Vatan
Yapısını güçlendirmeyene 10 bin lira ceza geliyorMahkeme tarafından afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit ettiği belirlenen yapıları güçlendirmeyen veya yıkmayan yapı sahibine, 10 bin TL para cezası geliyor.
Çöpler biyogaza dönüştürülecekSüleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Üçgül, İbrahim Üçgül, farklı merkezlerde atıkların biyogaza çevrilmesi yönünde çalışmalar yapıldığını, SDÜ'de ise bu sistemi yapan reaktörü geliştirdiklerini belirterek, sistemi deneme aşamasını başarıyla sonuçlandırdıklarını kaydetti.
Bizans kehanetlerinin izinde...Arkeolog-Yazar Nihan Azizlerli tarafından kaleme alınan ve İstanbul'un Bizans döneminde geçen nadir hikâyelerden olan Kehanet romanı Bizans'ın günlük yaşamını, ünlü saray entrikalarını anlatıyor. Azizlerli'yle kitaba konu olan mekânların bugünkü hallerini dolaştık
Betona izin vermemKültür ve Turizm Bakanlığı'nın Bodrum Yarımadası'nın Göltürkbükü, Gündoğan ve Yalıkavak beldelerini turiz merkezi ilan etmesinin ardından, Muğla, Denizli ve Aydın'ı kapsayan çevre düzeni planının askıya çıkması yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.
Mimar Kaşo'ya İtalyan Devlet Liyakat NişanıYüksek Mimar Turhan Kaşo, Roma mimarisinden etkilenen Kalkan'daki Club Patara gibi Türk ve İtalyan mimari özelliklerini taşıyan eserlerinden dolayı İtalyan Devlet Liyakat Nişanı'na layık görüldü.
Yeşilköy'de çevreci eylemYeşilköy Olimpiyat Parkı'nın bulunduğu alana İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeraltı otoparkı yapma planına tepki gösteren vatandaşlara "çevreci profesör" Orhan Kural da destek verdi. Semt sakinleriyle birlikte kendini ağaca zincirleyen Kural, "Türkiye'de kişi başına 1.5 metrekare yeşil alan düşüyor. Bu yeşil alanları da mezarlıklar oluşturuyor" dedi.
Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Milliyet Yazan: Elvan Ezber
'Uyuyan Güzel'Yenilenebilir enerji ile ilgili dünkü yazımızda TBMM Enerji Komisyonu Başkanı, AKP Kütahya Milletvekili Makine Müh. Soner Aksoy'dan hiç söz etmemişiz...
Eskişehir Odunpazarı evleri ile turizm patlaması yaşıyorOdunpazarı tarihi evlerin resterasyonu ile yaşadığı inanılmaz değişimi turizme çeviriyor. Sarhoşların mekanı olan tarihi sokaklar bugün ev hanımlarının işlettiği ticarethanelere dönüşmüş durumda.
'Düzenli şehir içi ulaşım için Ulaşım Ana Planı gerekiyor'Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Ulaşım Sempozyumu'nda masaya büyük şehirlerin ulaşım sorunları yatırıldı.
Ordu'nun dereleri çöp akıyorOrdu'da dereler hem kişiler hem de kurumlar tarafından çöplük olarak kullanılıyor. Yerleşim merkezlerinde evinin çöpünü balkondan dereye atanlar olduğu gibi çevreyi koruması gerekirken çöpleri dere kenarına bırakan belediyeler de bulunuyor.
Göl kenarındaki binaların yıkılması askıya alındıIsparta Valisi Ali Haydar Öner, Eğirdir Gölü çevresinde bulunan kaçak ve ruhsatsız 178 yapının yıkımının Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun sözlü talimatı ile askıya alındığını söyledi.
Oyuncak müzesi, 'en iyisi'Şair Sunay Akın'ın kurduğu İstanbul Oyuncak Müzesi, 2010 yılı için ''Avrupa'nın En İyi Müzesi Ödülü''ne aday gösterildi.
İstanbul'a iki yeni vapurİstanbul'a hizmet verecek ''Beyoğlu'' ve ''Kadıköy'' adlı şehir hatları vapurları, 8 Haziran Pazartesi günü sefere başlayacak.
Erdoğan Bayraktar'ı ağlatan manşetGazetede, "TOKİ Başkanı Sulukule için ağlamış" başlığını görünce, nedense, 'insanlar yerinden yurdundan oldu' deyip de üzülmüş olabileceğini düşündüm.
Tarihî eseri koruma isteği pahalıya mal olduAli Turan, Tophane Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan tarihî Lala Şahin Paşa Medresesi'ne tuvalet ve mutfak yapma girişimini mahkemeye verdi.
Bomonti-Dolmabahçe tüneli eylüle kaldıTemmuz ortalarında trafiğe açılması planlanan 2 bin 400 metrelik tünelin inşaatı, yerel seçim atmosferinde yavaşladı ve tünel açılışı 2 ay kadar ertelendi. Büyükşehir Belediyesi, tünelin okullar açılmadan trafiğe açılmasını planlıyor.
Çevrecilerin eylemleri sonuç verdi, Uzungöl'e yapılan istinat duvarları yıkılmaya başlandıTrabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl beldesindeki doğal göl çevresine yapılan istinat duvarının yıkımına başlandı.
Antalya'da verimsiz diye kızlara verilen arsalar şimdi trilyonlukHadigari Cumhur filmi, sahil beldelerinde yaşanan miras kavgalarına trajik bir dille ışık tutuyor: "Verimli araziler mal bölünmesin diye erkeklere, sahil kenarındaki bataklık ve kumluk araziler ise kız çocuklarına verilirmiş."
Deprem kumaşı göçük riskini azaltıyorJapon ve Alman şirketler tarafından, duvarların yıkılmasını ve parçalanmasını geciktirmek için geliştirilen 'DDS' isimli deprem kumaşı, Global MT ile Türkiye pazarına girdi.
İstanbul'un bir hayvanat bahçesi bile yok!Belki de ilk kez gördüğü timsaha biraz korku biraz da şaşkınlıkla bakan çocuk, anne ve babaların yüzünde bir tebessüm oluşturur.
AOÇ’de yol bilmecesi devam mı edecekBüyükşehir Belediye Meclisi'nin Mayıs ayı olağan toplantısında gündemine gelen Atatürk Orman Çiftliği'nin yeni yol planlarıyla ilgili CHP ve MHP gruplarının incelemeleri sürerken belediye kaynaklarından edinilen bilgiye göre konu Haziran ayı Belediye Meclisi'nde görüşülecek.
Vatandaş kat irtifakı için ceza ödemeyecekHükümet, 28 Kasım 2009 tarihine kadar kat irtifakından kat mülkiyetine geçmeyenlerin bin lira para cezası ödemesini önlemek için hazırladığı yasa tasarısını Meclis'e gönderdi.
395 milyon dolarlık projenin bu dönemde bitmesini istememGelecek 4 yılda altı projeye 395 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyleyen Tekfen Holding Emlak Geliştirme Grubu'ndan sorumlu Başkan Yardımcısı Mehmet Erktin, "Projelerimizi bitirmeyi hedeflediğimiz 2010-2012 yıllarında ekonomide ciddi düzelme bekliyoruz. İyi ki bu ortamda bitirmiş halde satışı beklemiyoruz" dedi.
Marmaray'a 1.1 milyara kardeş geliyorBakan Yıldırım, Marmaray'ın güneyinde otomobiller için tüp geçit yapacaklarını açıkladı.
Türkiye, Kyoto'ya resmen taraf olacakDışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye, 26 Ağustos'ta Kyoto Protokolü'ne resmen taraf olacak.
Robert De Niro'nun restoranını görüp Kashirsky Mall'u verdilerÜnlü aktör Robert de Niro'nun Moskova'daki lüks restoranı Nobu'nun iç mimari tasarımını yapan Bursalı mimarlık firması, proje beğenilince Avrupa'nın en büyük AVM'sinin projesini de kazandı.
Troya Müzesi kurulacakÇanakkale Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Troya Müzesi için bir proje yarışması düzenlendiğini, yarışma sonrasında belirlenecek projeyle çalışmalara başlanacağını bildirdi.
AKM için ihale süreci başladıAtatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yenilenme ve onarım çalışmalarına ilişkin ihale 29 Haziran'da yapılacak.
Mevcut binalarda kat mülkiyetine geçiş şartı kalkıyorKat irtifakını kat mülkiyetine çevirme zorunluluğunu öngören uygulama değiştiriliyor. Kat mülkiyeti ancak yeni binalar için zorunlu olacak.
Yeşil yakalılara ihtiyaç artıyorGelişmiş çevre politikalarının ekonomiye ve istihdama olumsuz etkileri olacağı düşüncesinin etkisini yitirmeye başlamasıyla birlikte tüm dünyada "yeşil yakalılar" öne çıkmaya başladı.
Boğaz'da Bergama eylemiBergamalı köylülerden oluşan bir grup, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde Boğaziçi Köprüsü'nde eylem yaptı. Protestocu köylüler, gözaltına alındı. Bir otobüsle Boğaziçi Köprüsü'ne gelen köylüler, köprünün ortasında otobüsten indiler. Üzerinde "Munzur ve Bergama kimliğimiz, kültürümüz, toprağımız ve onurumuzdur. Yok edemezsiniz" yazan bir pankart açan köylüler, slogan atmaya başladılar. Köprüyü araç trafiğine kapatan köylüler, sürücülere karanfil dağıttı. Protestocu köylüler, polisin uyarıları üzerine yolu trafiğe açarak korkuluklara yanaştı. Köprü çıkışına yürümelerine izin verilmeyen grubun tümü gözaltına alındı.
Tarih: 8 Haziran 2009 Kaynak: Referans
'Enerjide devrim'Türkiye, doğalgaz lobisinin etkinliği nedeniyle uzun yıllar 'yenilenebilir enerji'ye geçemedi.
Tarihi kent Harput geleceğini arıyorElazığ Mimarlar Odası ve ÇEKÜL Vakfı genel merkezlerinin katkısıyla tarihi kent Harput için sempozyum gerçekleştirecek.
Çevremiz KuşatmadaBugün Dünya Çevre Günü... Türkiye'nin en özel bölgelerinden olan Ege'de, hala çözüm bekleyen çevre sorunları var. Çevreciler, bunları sık sık dile getiriyor. Ancak hala kanayan yara olmaya devam ediyor.
"Yerel Yönetim İklim Değişimi Liderler Zirvesi" sona erdiKopenhag'da 1-4 Haziran 2009 tarihleri arasında düzenlenen UCLG "Yerel Yönetim İklim Değişimi Liderlik Zirvesi" sona erdi. Başkan Topbaş İstanbul'a döndü.
Çevre karnemiz kırıkÇevre örgütleri, Dünya Çevre Günü'nde Türkiye'yi sınıfta bıraktı. Göllerimiz, nehirlerimiz, denizlerimiz kirleniyor. Birçok kentimizde vahşi çöp depolama devam ediyor. Gitgide su fakiri bir ülke oluyoruz.
Ulaşım Sempozyumu Başladı...Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Viyana Belediyesi'nin ortak girişimiyle düzenlenen "II. Ulaşım Sempozyumu" başladı.
İzmir'in "Yüzde 45" Gururuİzmir, evsel atıkların arıtılması konusunda "parmakla gösterilen" bir kent oldu. Türkiye'de ileri biyolojik yöntemlerle arıtılan evsel atıkların toplamının yüzde 45'ni arıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, iki ay içinde 5 arıtmayı daha hizmete alıyor.
Yangın odaları birbirine soktuŞevket Yılmaz Devlet Hastanesi'ndeki yangının ardından her telden farklı ses çıkıyor. Yangının hangi nedenle çıktığını araştıracak uzman meslek odaları birbirlerine girmiş durumda.
Gençlik kampı 13 yıldır çürüyorKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1996 yılında Alaçatı'ya inşa edilen gençlik kampı, 13 yıldır kullanılmadı. Tesisi işletmek için defalarca istediklerini ama sonuç alamadıklarını belirten Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, "Devletin ve vatandaşın parasını sokağa attılar" dedi.
Sultanahmet Meydanı araçlara kapatıldıİstanbul'un tarihî mekânları Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve Sultanahmet Camii'nin de içinde yer aldığı meydan, araç trafiğine kapatıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bölgedeki turist yoğunluğunu da dikkate alarak, dün Sultanahmet Meydanı'na araç girişini yasakladı ve meydanı yayalaştırdı. Yetkililer, trafiğe kapatılan bölgeye giren otobüslerin de belirli saatlerde belirlenen ceplerde turistleri indireceklerini ve alacaklarını belirtti. Emniyet yetkilileri, Fatih Belediyesi'nden de ek çekici ve zabıta talebinde bulundu.
Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Zaman
Dev açık hava tiyatrosuna onayNilüfer Belediyesi'nin haziran ayı meclis toplantısı Konak Kültür Evi'nde yapıldı. Mecliste gündeme gelen açık hava tiyatrosu projesi için söz konusu arazide yapılmak istenen plan değişikliği oy birliğiyle kabul edildi. Carrefoursa AVM ile Bursaray Merkezi arasında bulunan arazide yapılmak istenen Nilüfer Arena projesi 7 bin 500 kişi kapasiteli olacak. Söz konusu alanda rekraasyon çalışması yapacaklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, 'Yeşil alanların içinde otoparkıyla beraber bir açık hava tiyatrosu yapmayı planlıyoruz. Kültür Park`taki açık hava tiyatrosu yaz aylarında gelen talepler cevap veremiyor. Böyle bir projenin ilçemize yeni bir soluk ve keyif getireceğini umuyorum. Burada birçok konser ve renkli organizasyona imza atılacak. Bu projeyi belki de belediyemizin cebinden para çıkmadan yap-işlet-devret modeliyle yapmayı planlıyoruz. Projeyi 2010 yılında tamamlamak istiyoruz. Meclisten bu projeyle alakalı oy birliğiyle karar çıktığı için hepinize teşekkür ederim' dedi.
Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Olay
Gezegeniniz yardım bekliyorBirleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, "Gezegeniniz Yardımınızı Bekliyor" temasıyla yarın kutlanacak Dünya Çevre Günü'nde, herkesi üzerine düşeni yapması için harekete geçmeye çağırdı.
Marmara Belediyeler Birliği Bursa'da toplandıBüyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin başkanı olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin ilk encümen toplantısı Bursa'da yapıldı.
Tarihin yok edilmesine izin vermeyeceğizBerlin'de yapılan Hasankeyf konferansına katılan Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay ile yapılmasına başlanan Ilısu Barajı'nı ve Hasankeyf'i konuştuk.
Aahh şu engelli rampalarıÜlkemizde çevre düzenlemesi sürekli değişir. Rampalarımız da bundan nasibini alır. Gerçi rampalarımız olsa bile, rampa önlerine araç park edilir.
İETT'de dava depremiHollanda'dan Phileas marka 65 milyon avroluk 50 metrobüs alımı ile kamuyu zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan İETT yöneticilerine bir dava da Mercedesler için açıldı.
Hayırlı İşler Beyler!TOKİ, işlerinin yüzde 90'ını AKP'ye yakınlığıyla bilinen 36 firmaya verdi.
Sektör krizi kaliteyle aşacak "İnşaatta kalite" zirvesi referans olacakİnşaat krizi kaliteye yatırımla aşacak. AB'den alınan hibe ile geliştirilen EUbuild projesinin son ayağında yapılacak 'İnşaatta kalite' konferansı sektöre referans olacak.
Kütahya Yapı, üç yeni fabrika kuruyorKütahya Yapı Kimyasalları A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli 2011'de İzmir'de, 2012'de İstanbul'da fabrikalar açacaklarını söyledi.
Sudaki ayak iziniz...‘www.sudakiayakizim.org’ sitesine girenler suda bıraktığı ayak izlerini ölçebiliyor. Sitede aynı zamanda toplumun tüm kesimlerinin sudaki ayak izlerini azaltmaya yönelik öneriler de içeriyor. Site WWF-Türkiye ile Unilever’in deterjan markası OMO ile üç yıllık dönemi kapsayan işbirliği çerçevesindeki ilk ortak projesi. WWF-Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Akın Öngör çok önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Su zengini olmayan Türkiye’nin sudaki ayak izine baktığımızda, kişi başına düşen 1.61 milyon litrelik kullanım, dünya ortalamasının yüzde 30 üzerinde.” Sitedeki birimlere göre suda bir dilim ekmek için 40 litre, 1 kg şeker için 1500 litre ‘ayak izi’ bırakılıyor. Türkiye’de 1 yıl ön yıkama yapılmazsa sudaki ayak izimiz yaklaşık bir Uluabat Gölü kadar azaltilabilecek.
Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Karbon ayak iziniz...Son 150 yılda sanayi devrimi, petrolün ‘keşfi’ ve artan nüfus yüzünden toplam 389 gigaton karbon atmosfere salındı. Kara ekosistemleri yani ormanlar ve bitki örtüsü ile okyanuslar bunun ancak üçte ikisini emebildi. ‘cevreciyiz.com’un interaktif sayfasına girdiğinizde, doğaya aylık ve yıllık ne kadar karbon saldığınızı hesaplayabiliyorsunuz. Sitede bu salımı etkisiz hale getirmek için ne kadar ağaç dikmeniz gerektiğine dair bir hesaplama da yapılıyor. ‘cevreciyiz.com’, çevre yatırımlarına verdiği destekle bilinen Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından destekleniyor. TSKB, kurum içinde yaptığı enerji tasarrufu ve diğer düzenmelerle Türkiye’de karbon ayak izini silen ilk bankası da oldu. Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 15’i TSKB’nin finanse ettiği yenilenebilir enerji projelerinden sağlandı.
Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Radikal
Çöpünüzde orman varÇEVKO'nun geçen yıl dönüşüme yolladığı kâğıtlar 30 bin dönümlük ormanı kurtardı, atık camlar sayesinde 130 bin depo benzin tasarruf edildi.
Antalya, 5 yıllık yol haritasıyla "Güneşkent" oluyorAntalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'ın projeleri arasında yer alan "Güneşkent" için düğmeye basıldı. İlk etapta Anel Grup, Antalya'da güneş enerjisini yaygınlaştırmak için Büyükşehir Belediyesi'ne 5 yıllık bir yol haritası hazırlayacak.
Temiz enerji üretimine 20 yıl boyunca tarife desteğiYenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı tesislerde tarife desteği uygulanacak. Güneşten enerji üretecek işletmelere ilk 10 yıl için 20-25 euro/cent, ikinci 10 yıl içi 20 euro/cent verilecek.
Hasankeyf'e Orhan Pamuk'tan destekDoğa Derneği ve Atlas Dergisi tarafından Hasankeyf için başlatılan uluslararası imza kampanyasına Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da destek verdi.
Oğlunun nikahını eski mezbahada kıyacakİlk kez 5. Dünya Su Forumu'na ev sahipliği yapan Haliç Kongre Merkezi'nde bu kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın küçük oğlu Ömer Topbaş'ın nikah töreni gerçekleşecek.
İstanbul büyüklüğünde tarım alanını yitirdikKüresel ısınma nedeniyle yıllık yağış miktarının yetersiz olduğu alanlarda baş gösteren kuraklık ve çölleşmeye bir başka tehdit daha eklendi: Tarım alanlarının yanlış kullanımı.
Körfez pırıl pırıl olacakİzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez'deki canlıların yaşam oranının ve su kalitesinin artması amacıyla Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü ile bir protokol imzaladı. Protokol kapsamında, farklı bölgelerde yapılacak araştırmalar ve alınacak numunelerle, İzmir Körfezi'nin akıntı sistemi ile sismik ve batimetrik (derinlik) özellikler ortaya çıkarılacak. Körfez'in ayrıca derinlik haritası ile jeolojik ve deniz tabanı morfolojisi de ölçülerek aktif tektonik özellikleri saptanacak, sıcak su çıkışları belirlenecek. Akıntı modelinin oluşmasının ardından derinleştirme, kanal açma ve batık gemilerin çıkarılması gibi uygulamalarla İç Körfez ile Dış Körfez arasındaki sirkülasyon artırılacak. Çalışmalar yaklaşık bir yıl sürecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şu bilgileri verdi: 'Yenikale önlerinden denizin iç körfezine akıntı girişi var. Bu akıntı Ragıp Paşa Dalyanı'nın oradan çıkamadığı, yeterli sirkülasyon olmadığı için tam temizlik sağlanamıyor. Orada 10 - 12 metre derinlikte bir sirkülasyon kanalı yapacağız. Bu sayede hem suyun kalitesini hem de biyolojik çeşitliliği artırmayı hedefliyoruz.'
Tarih: 5 Haziran 2009 Kaynak: Akşam Yazan: Sezen Özsavrangil
En çevreci DenizliDenizli Belediyesi, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın oluşturduğu komisyon tarafından 'En Çevreci Belediye' seçildi.
600 tescilli yapıya 3 restoratör Yıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan, taş ve ahşap mimarisinin en güzel örneklerinin yer aldığı Hatay'da, Osmanlı ve Fransız mimari yapısındaki binalar, restorasyon çalışmalarıyla eski ihtişamına kavuşturulması için uzanacak elleri bekliyor.
"Enerji Tasarrufu için Hayatımızı Basitleştirmeliyiz"Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen "ISTANBUL REstate" fuarında gerçekleştirilen paralel oturumda "Akıllı geliştirme nedir?" konusu tartışıldı. Toplantıda MESA adına konuşan Yüksek Mimar Gülder Taşçıoğlu, "Enerji kullanımını azaltmak için hayatımızı basitleştirmeliyiz," diye belirtti.
VİKO, Ayna Komiteleri Bilgilendirme ve MTC 28 Tanıtım Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı Elektrik Sektörü Ayna Komiteleri hakkında bilgilendirme toplantısı 7 Mayıs Perşembe günü VİKO Endüstriyel Tesisleri'nde gerçekleşti.
Doğaner Alçı AŞ'den Krize Rağmen Ankara'ya Dev YatırımDoğaner Alçı AŞ'nin yatırımlarıyla gerçekleşen Ankara Bala'daki Panlüx Alçı Levha Fabrikası'nın açılışını yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek "yapılan bu yatırımla Bala'nın taşını toprağını servete dönüştürdüklerini" söyledi.
Takvim
<<Haziran 2009>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.