Haberler

Haberler

Toplam 251 haber 13 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 161. haberden 180. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
İstanbul 'rantın' şantiyesi oluyor (10 Nisan 2007)Dün Mimar Sinan'ın 419'uncu ölüm yıldönümüydü. "Sinan'ı anmak, onu bugün yaşatmak, evrensel değerleriyle geleceğe taşımak ve İstanbul'u yıkım projelerinden korumaktır" diyen TBMM Mimarlar Odası'na göre, yapı ve kentsel alanlar 'rantçı ve çağdışı' anlayışlar doğrultusunda yıkılıyor 'Kentsel Dönüşüm' adı altında yağma ve yıkım süreci, '2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul' hazırlıkları adına araç olarak kullanılıyor. Hatalı kararların iptali için hukuki girişimlerimiz karalanıyor. Bu kararlara itiraz eden kamu çalışanı mimar, plancı ve mühendisler görevlerinden uzaklaştırılıyor veya dışlanıyor. Bizler, 'İstanbul'un satış ve yıkım projeleri'nden vazgeçilerek 'çağdaş ve bilimsel bir İstanbul planlaması'nın hayata geçirilmesini istiyoruz.
Tarih: 10 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
Bitlis Kalesi'nde altın mı bulundu (10 Nisan 2007)Bitlis Kalesi kazılarının kamuoyuna açık bir şekilde yürütülmesi gerekir. Pamukkale Üniversitesi tarafından dört yıldır sürdürülen kazılarda kaleden bugüne kadar neler çıktı, bunlar nereye götürüldü? Bizler Bitlis Kalesi'nin orijinal halini koruma inisiyatifi olarak eserlerin Bitlis'te sadece devletin resmi bilim adamlarına değil, herkese açık bir halde incelenmesi için sergilenmesini istiyoruz. Şerefiye Medresesi böyle bir müze işlevini görebilir. Ancak Bitlis halkı; devletin, kalede altın bulmuş olmasından ötürü, kaleyi kapatmış olduğu görüşündedir. Bu konuda, bugüne kadar Bitlis Belediyesi, Bitlis Valiliği ya da kültür kurumları da herhangi bir açıklamada bulunmuyorlar. Bitlis Kalesi’nden çıkan hazine ve tarihi eserlerin talan edildikleri düşüncesi gittikçe inandırıcılık kazanmaya başlıyor.
Tarih: 10 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yalçın Bayer
2010’da İstanbul’a 10 milyon turist (10 Nisan 2007)İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 2. Uluslararası Lale Sempozyumu’nda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Lale Devri’nin eğitim kitaplarında hep olumsuzluk çağrıştırarak anlatıldığını, oysa lalenin uygarlık olduğunu söyledi. İsen, cazibe merkezi İstanbul’a geçen yıl 5.5 milyon turist geldiğini belirterek "İstanbul asla bunu hak etmiyor. Bu yılın ilk üç ayının turist girdisi yüzde 26 arttı. 2010’da İstanbul’a 10-11 milyon turist gelecek. Bunun için İstanbul’u çok iyi bir şekilde bir uygarlık kenti olarak hazırlamamız gerekiyor" diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çobançeşme’deki 300 bin dönümlük arazinin Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan tahsisini aldıklarını, burayı çiçek ve fidan satış mezat alanı yapacaklarını söyledi.
Tarih: 10 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hasan Ay
İstanbul sihirli kent (10 Nisan 2007)Monaco Prensi Albert, Uluslararası Akdeniz Bilimsel Araştırma Komisyonu CIESM’in 38. kongresinin Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul’u "sihirli bir kent" olarak niteledi. İstanbul’a övgüler yağdıran Albert, "Yedi tepeli kent, Avrupa ve Asya’yı birleştiriyor. Bu sadece Boğazlar nedeniyle değil. Burada, farklı etnik kültürler de kendi içinde birleşiyor. Konferans için buradan daha uygun bir yer bulmak herhalde mümkün olmazdı" dedi. Albert, İstanbul Boğazı’ndan yoğun gemi geçişlerinin yarattığı sorunlarla ilgili CIESM’nin bir rapor hazırlayacağını söyledi. Albert, Akdeniz’in ekosisteminin sürdürülebilir kılınması ve kıyılarının korunması için verilen mücadelenin bir "meydan okuma" olduğunu belirtti.
Tarih: 10 Nisan 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ardıç Aytalar Yazan: Selçuk Yaşar
Kimse kazmayı alıp AKM'yi yıkmıyor (9 Nisan 2007)Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mine Acar, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) yıkılması tartışmalarıyla ilgili, “Sayın Bakan'ın dediği gibi yıkılıp yerine çok daha İstanbul'a, Atatürk'e yakışır, modern bir kültür merkezinin yapılması benim görüşüme göre doğrudur” dedi.
Sinan'ı An-la-mak (9 Nisan 2007)Her yıl Sinan’ı resmi törenler ve seminerlerle anmanın günümüz Türk toplumuna ne faydası oluyor diye sormadan edemiyorum. Sinan uzun süredir marjinalize edilmiş ama yakın tarihlerde kendisiyle tarihsel bağlantısının açıkça kabul edildiği anılarında kendi dindar sözleriyle gelecek kuşaklar tarafından hayırla anımsanmak için dua eder. İçinde bulunduğu ve ebediliğine naifçe inandığı dünya düzeninin kırılganlığından ve gelecek kuşaklar için anımsama eyleminin travmatik boyutlara dönüşebileceğinden habersizdir bu dilekte bulunurken. Nasıl bir mimar olursa olsun ben Sinan’ı hep öncelikle bir insan olarak düşünmeden edemiyorum; dört yüzyıldan uzun zaman önce yaşamış bir insan.
Kees Christiaanse’den Kampüs Tasarımı Üzerine (9 Nisan 2007)Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı’nın konuğu olan Hollandalı mimar Kees Christiaanse, ETH’in Mimarlık ve Kentsel Tasarım Bölümü’nde Kerstin Hoeger ile birlikte yürüttüğü “Campus Design” projesini dinleyiciler ile paylaştı.
Yoğunluktan vazo kırıldı (9 Nisan 2007)Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, müzeye gelenlerin çoğunlukla ne için geldiğini ve neyi göreceğini bilmediğini ifade ederek, dünyadaki birçok müzenin ziyaretçi azalttığını ve Türkiye’de de bunun yapılması gerektiğini bildirdi. Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kremlin müzelerinde böyle bir tahkimat var. Bizde de yapılması lazım. Çünkü buraya bazen aynı anda 15 bin kişi giriyor. Bu kadar kalabalığı ağırlayamayız. Burada her yer çok hassas. Mesela bugün de hırka-i saadette izdihamdan kenardaki bir çini vazoyu kırmışlar. Çok kıymetli değil ama bu kalabalıklar böyle sokulmaz her yere. Bazı günler kapatılabilir, seyirci sayısı sınırlandırılabilir.” Prof. Dr. İlber Ortaylı, yerli ziyaretçilerin daha çok kutsal emanetlere ilgi gösterdiğini belirterek, yabancı ziyaretçilerin ise “fazla bir şey bilmeden geldiklerini” dile getirdi.
Tarih: 9 Nisan 2007 Kaynak: Türkiye
170 yıllık ihmal (9 Nisan 2007)Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Topkapı Sarayı’ndaki Mecidiye Köşkü’nde, İstanbul’da taşınmaz kültür varlıklarının restorasyonuna ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili düzenlenen basın toplantısında, 170 yıllık bir ihmali telafi etmeye çalıştıklarını ifade ederek, mümkün olan en kısa zamanda ihmalin telafisi için çalışacaklarını bildirdi.
‘Devlet arazileri satsın yeni şehirler kuralım’ (9 Nisan 2007)Karayolları arazisini Zorlu grubuna kaptıran, Dubaili gayrimenkul şirketi Emaar Properties, 2006 yılının mart ayında girdiği Türkiye pazarından Avrupa’ya açılmayı planlıyor.
Dar gelirliye konut müjdesi (9 Nisan 2007)Kırıkkale’de 41 tesinin açılışını yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada bir de müjde verdi. 50 ilde ve 119 merkezde 34 bin 394 konutu satışa çıkaracaklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, vatandaşların 240 ay vade ve 250 YTL taksitle bu konutlara sahip olabileceklerini belirtti.
Başkan Topbaş; “Ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz…” (9 Nisan 2007)ATV’deki Teke Tek programında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ekibimizle İstanbul’un başta trafik olmak üzere bütün sorunlarını çözmek için gece gündüz demeden 24 saat çalışıyoruz. İstanbul’un her noktasında varız ve ulaşım sorununu çözmeden gitmeyeceğiz” dedi.
İstanbul-Bursa arasını 75 dakikaya indirecek feribot geliyor… (9 Nisan 2007)Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin’i ağırlayan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul ile Bursa arasını 75 dakikaya indirecek Osman Gazi Feribotu’nun Hint Okyanusu’nu geçtiğini ve 21 Nisan’da Başbakan Erdoğan’ın katılımıyla ilk seferine başlayacağını açıkladı. 1200 yolcu, 225 araç kapasiteli feribot dünyanın ikinci büyük feribotu.
Abe Sulukule’den nasıl gidelim? (9 Nisan 2007)Gırgıriye filmlerinin ve eğlencenin unutulmaz mekanı Sulukule, Kentsel Dönüşüm projesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Emaar, iki tane Armani Otel yapacak (9 Nisan 2007)Zincirlikuyu’daki Karayolları arazisini Zorlu Grubu’na kaptıran Emaar, Türkiye’de 5 yılda 5 milyar dolarlık yatırım ve Armani Oteli açmayı planlıyor.
Moda markalarının ‘home’ merakı (9 Nisan 2007)Türkiye’nin önde gelen moda markaları kadın ve erkek giyiminden sonra şimdi de evlerimizi giydirmek için birbirleriyle yarışıyor.
Meğer Carlton arazisinin 500 metrekaresi kıyı çizgisi olarak ayrılmış (9 Nisan 2007)Carlton arazisinin ihalesine potansiyel alıcıların hiçbirinin ilgi göstermemesine kıyı kenar çizgisinin neden olduğu iddia ediliyor. SİT Kurulu’nun imar iznine düştüğü nota göre, arazinin deniz kıyısının kamuya açılması gerekiyor.
Anadolu yakasına 18 otel yapılacak, yatak sayısı ikiye katlanacak (9 Nisan 2007)Şu anda 5 bin 154 yatak kapasiteli ve çoğunluğu 3-4 yıldızlı olan otellerin hizmet verdiği İstanbul’un Anadolu yakasında önümüzdeki 2 yılda yatak kapasitesi ikiye katlanacak.
Sulukule'de "baryam" var (9 Nisan 2007)Sultanahmet-Ayasofya'dan bile önce turist rehberlerinde yerini alan, birçok ünlünün eğlence mekânı ve yıllarca sinemalarda bayılarak izlediğimiz Roman filmlerinin doğal platosu olan Sulukule. Bu ünlü semt tarihe karışmamak 'yıkılıp gitmemek' için kendi festivalini düzenliyor.
Ya fabrika ve depoları ev yapıyorsunuz ya da duvarsız daireler inşa ediyorsunuz (9 Nisan 2007)Amerika'da başlayan eski depo ve fabrikaları eve dönüştürme merakı "Loft", Türkiye'de de uygulanmaya başladı. Loft evlerin en önemli özelliği, içinde mekanı odalara ayıran duvarların olmayışı ve tavanların yüksek olması. Duvar olmayınca koridor ve kapılar da yok. Bu sayede yaşadığınız mekanı bir bütün olarak algılayabiliyorsunuz.
Toplam 251 haber 13 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 161. haberden 180. habere kadar olanlar gösterilmektedir.
Takvim
<<Haziran 2007>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.