Haberler

Sulukule Osmanlı Mimarisiyle Yeniden Doğuyor

Tarih: 14 Temmuz 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ve Fatih Belediyesi işbirliğiyle başlatılan “Fatih-Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri Kentsel Dönüşüm Projesi” protokolü, Başkan Topbaş, Erdoğan Bayraktar ve Mustafa Demir tarafından imzalandı. 

Başkan Topbaş; “Sulukule’de Osmanlı Türk Mimarisi Yükselecek…”
Saraçhane Belediye Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir dünya kenti olan İstanbul’un plandan yoksun olması nedeniyle bugüne kadar gelişigüzel yapılaştığını, bunun da sosyal donatı alanı olmayan, yeşili bulunmayan, yeterli eğitim ve sağlık tesisi bulunmayan, sadece konutların olduğu sağlıksız yerleşim alanlarının ortaya çıktığını söyledi.

Bu yapılaşmanın başta güvenlik ve deprem riski olmak üzere diğer birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ve yaşayan insanların da mutlu olmadığını dile getiren Başkan Kadir Topbaş, bunu ortadan kaldırmak için şehrin birçok noktasında, özellikle çöküntü alanları ile gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşüm projeleri başlattıklarını ifade etti. “Geçmişte yapılan yanlışların telafisi mümkün. Tek koşul aynı hataları tekrar etmemek. Tüm belediye başkanlarından isteğim; artık ne olur bu kente kıymayın. Kentte bir medeni insan davranışı olmalı. Bu belki kolay değil, uzun soluklu ve güç gerektiren bir iş. Ama bunu hep birlikte başaracağız” diyen Başkan Topbaş, bu amaç çerçevesinde kentin 50 yıl sonrasını öngören planların hazırlandığını, Küçükçekmece, Tuzla, Kartal, Şişli ve Fatih’te kentsel dönüşüm ve yenileme projelerin başlatıldığını anlattı.

Tarihi Yarımada’nın İstanbul’un kalbi ve şehrin ilk düzenli yerleşim alanı olduğunu vurgulayan Kadir Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Halk arasında Sulukule diye bilinen Fatih’in Hatice Sultan ve Neslişah Sultan Mahalleleri klasik Osmanlı sivil Türk mimarisiyle yeniden inşa edilecek. Burada sorumluluğumuz fazla. Kültürel mirasımıza sahip çıkmalıyız, bu alanları geleceğe taşımalıyız. Proje çerçevesinde hem buradaki sağlıksız binalar kaldırılacak, hem de sur bandı yenilenerek, düzenlenecek. Sağlıksız yaşam alanları, sağlıklı hale getirilecek. Oyun alanı, yeşili, sosyal donatı alanı olmayan, risk taşıyan yapılarda artık insanlar yaşamamalı. Projenin uygulanacağı alan için 40 milyon YTL yatırım yapılacak. Bu para bizden çıkacak ama kent için doğru adım atılmış olacak. Burada 700 hak sahibi var. 400’ü burada oturmuyor. Yüzde 80’i kiracı. Özellikle kiracı olanlar TOKİ’den kurasız olarak kira bedeli karşılığında ev sahibi olacaklar. Burada yaşayan insanların yaklaşık 1.2 milyon YTL tutan 1 yıllık kira bedellerini Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi birlikte karşılayacak. Burada oturan hiç kimse mağdur edilmeyecek. Arzu eden aynı yerden ev sahibi olacak, arzu eden TOKİ’nin başka konutlarından alabilecek, arzu eden de parasını alabilecek. Burada hedef helalleşmek, el sıkışmak, mutabık kalmak. Tüm vatandaşlarımızdan bu konuda destek istiyoruz.”

İstanbul’da bundan sonra herkesin kentlilik bilinciyle hareket etmesi gerektiğini, bu davranış ortaya konulduğu sürece, şehir yaşamının çok daha fazla medeni kent boyutuna geleceğini dile getiren Topbaş, “İstanbul tarihin çeyiz sandığı. Yeni açılıyor. Çok güzellik var. Avrupa’nın kültür başkenti. Bu kente karşı sorumluluğumuz var. Kimsenin yanlış yapmaya hakkı yok” diye konuştu.

570 Aileyi ve 80 Kilometrekare Alanı Kapsayan Projenin Çalışmaları 1,5 Yıl Önce Başladı
Toplantıda konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da Türkiye genelinde 50’ye yakın belediyede dönüşüm projelerini yürüttüklerini, Fatih’te de en kısa sürede kazmayı vuracaklarını kaydetti.

Projenin teknik detayları hakkında bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, Fatih ve Neslişah ve Hatice Sultan Mahallerinde 80 bin metrekare alanı kapsayan ve 1.5 yıl önce çalışmalarına başlanan projenin 357 parseli, 570 aileyi ilgilendirdiğini kaydetti. 303 kiracının TOKİ’den kurasız bir şekilde ev sahibi olabileceğini belirten Demir, projenin söz konusu alanın yanı sıra, sur bandının ve burada yaşayan insanların da rehabilitasyonunu kapsadığını da vurguladı.

Mustafa Demir, söz konusu alanda yapılacak yeni binaların 75 ve 95 metrekare iki katlı, sur bandından uzaklaştıktan sonra da 3 katlı olacağını ve tarihi yarımadanın kimliğine uygun, klasik Osmanlı sivil Türk mimarisinde inşa edileceğini belirterek, “Proje burada yaşayan insanların başka yere taşınması projesi değildir. Burada hak sahibi olan aileler yine hak sahibidirler” dedi.

Demir, konutların değerinin Büyükşehir, Fatih ve TOKİ’den 5 kişilik fiyat tespit komisyonunun arsa maliyeti, inşaatın çıplak maliyeti ve yüzde 20 müteahhit karı ile sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi. Toplantıda konuşmaların ardından projeye ilişkin protokol, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından imzalandı

 

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.