Haberler

Okul Tasarımı Üzerine

Tarih: 19 Temmuz 2006 Derleyen: Gülin Şenol


Fotoğraf: tell.fll.purdue.edu

2005 yılının 6 ve 8 Ekim tarihleri arasında Amerika Eğitim Vakfı ve KnowledgeWorks Vakfı tarafından Washington D.C.’de düzenlenen Okul Tasarımı Ulusal Zirve Toplantısı’nda 200 kadar katılımcı bir araya gelmiş, okul tasarımı ve okul tasarımı ile ilgili, mimarların da içinde olduğu, kişiler, çalışma yöntemlerine dair bir toplantı gerçekleştirmişlerdi. Konferansta okul tasarımının eğitim üzerine olan etkisi kapsamlıca konuşulurken, son zamanlardaki okul tasarım eğilimlerinin bilgileri de paylaşılmıştı.

İki gün süren toplantıdan sonra ortaya çıkan kararlar bir rapor halinde sunuldu. Her ne kadar Amerikan toplumu ve sistemi üzerine kuurlmuş olsa da rapor, okullardaki çok genel tasarım sorunlarına işaret ediyordu:

Farklı Öğrenme Biçimlerine Uygun Okul Tasarımı
Toplantının zirvesindeki en önemli konu okul tasarımlarının öğrenmeyi destekleyici biçimde olmasıydı. Araştırmalar her çocuğun aynı şekilde öğrenmediğini gösteriyordu. Bu doğrultuda okullardaki gelenekselleşmiş sınıf tasarımının tekrar gözden geçirilmesi ve öğrencinin başarısını destekleyecek yeni bir öğrenme çevresi yaratılmasına odaklanılması gerektiğinin üzerinde duruldu. Hem okulun içinde hem de dışında öğrenime uyum sağlayacak esneklikte tasarımlara dönülmesi gerektiği belirtildi. (Tasarımı Ulusal Zirve Toplantısı 7 Raporu )

Küçük Ölçekli Okul Kavramının Desteklenmesi
Okulun ölçeği de öğrenim konusunda önem kazanmakta. Katılımcılar okulun ölçeğinin toplumun ihtiyaçları ve görüşü, akademik amaçlar, gelenekler ve ekonomi çerçevesinde değerlendirilip oluşturulmasını desteklediler. “Küçük okul” kültürü katılımcılara göre ilişkilerin gelişimesini sağlıyor. Ayrıca okul ölçeğinin küçülmesiyle işletme maliyetlerinin ve müfredat seçeneklerinin nasıl etkileneceği üzerine daha çok çalışma yapılması gerekiyor.

Okulun Komşuluk İlişkileri
Ayrıca okulların civarla kuracağı ilişki de çok önemli. Çevre ile komşuluk ilişkisi içerisinde olan okullar, öğrencilerin okullarına yürüyerek ulaşmasını ve öğrencinin bu şekilde daha sağlıklı bir yaşam biçimi sürmesini sağlarken, okulun çevresindeki konutların mülkiyet değeri de artıyor. Okulun çevresi ile ilişkisini korumak, okul ile daha geniş bir topluluk arasındaki bağı besleyen temel şeyleri de sağlıyor. Katılımcılar bu noktada okulların yenilenmesi ya da yeni okul yapılması arasında verilecek seçimin ve okulun nerede konumlanacağı kararının çok önemli olduğunu ve verilecek kararın kamuya açık olmasını da vurguladılar.

Toplantıda aynı zamanda kamunun korumaktansa daha çok yeni bina yapılmasını tercih ettiği de belirtildi. Katılımcılar tarafından eğitimcilerin genelde çağdaş eğitim ve öğretim metodlarının renovasyon geçirse dahi eski binalarla uyum sağlayamayacağına dair yanlış bir kanıya sahip olduğu söylendi.

Sağlıklı, Komforlu ve Esnek Öğrenim Mekanları Yaratmak
Katılımcılar, okulların öğrenim mekanları ve toplu kullanılan alanların kalitesinin, çekiciliğinin ve sağlığının gelişmesine bağlı hale getirilmesi gerektiğine dair ortak bir karar sundular. Geçtiğimiz seneler içerisinde yapılan araştırmalar ve elde edilen deneyimler sayesinde mekansal konfigürasyon, renk, gün ışığı, havalandırma, akustik ve diğer tasarım elemanlarının öğrencilerin başarısı üzerinde çok önemli bir etkisi olduğu tespit edildi. Lüksten uzak olan bu tasarım seçimleri, çocukların odaklanma ve öğrenme süreçlerini etkiliyor. Öğrencilerin başarısından öte, binanın yapımındaki bu tip yaklaşımlar öğretmenlerin, öğrencilerin ve binada görevli olan diğer kişilerin üzerinde önemli sağlık etkileri de yapıyor. İlaveten, iyi tasarlanmış ve iyi bakılmış okullar, topluma binanın ve binayı kullananların önemi hakkında önemli bir mesaj da veriyor.

Günümüzde bir okulun işleyebilmesi birçok yol ve konumlanması için bir çok bölge var. Sıklıkla bu tip yeni okul yerleri ve lokasyonları, öğrencilere köhneleşmemiş fırsatları sunarak sınıfın dışarıdaki çevre ile öğrendikleri şeyler arasında bağlantı kurmalarını da sağlıyor.

Katılımcılar özellikle lise seviyesindeki okullardaki eğitimin gerçek hayat deneyimleri ve uygulamaları ile mutlaka bağlantılı olmasını gerekli görüyorlar.

Toplantıda her ne kadar geleneksel okul modellerinden uzaklaşmak daha fazla toplumsal müzakereyi gerektirse de, oluşacak diyalogların çok yararlı sonuçlara ve öğrenciler için öğretici fırsatlara yer açacağına dair bir konsensus oluştu. (Tasarımı Ulusal Zirve Toplantısı 9 Raporu )

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.