Haberler

Bodrum Havalimanı İhalesi Sonuçlandı

Tarih: 16 Ağustos 2006 Yazan: Rana Öğüt


Havaalanı işletmeciliği son yıllarda büyük şirketler tarafından cazip bir alan olmaya başladı. Havacılık sektörü dışındaki firmalar tarafından da teklif alan ihalelerden biri Bodrum / Milas Havaalanı ihalesi oldu. IC-İçtaş Holding, TAV Holding, Çelebi gibi daha önceleri de havalimanı tecrübesi olan firmaların da katıldığı ihalede şaşırtıcı bir sonuç yaşandı ve Teknotes Firması en düşük teklifi vererek birinci oldu. Teknotes Şirketi, Belgrad Havalimanı’nı işleten firmalarla ortak olarak katıldığı ihaleyi, 3 yıl 9 ay gibi rekor bir işletme süresi vererek kazandı. Bodrum Havalimanı Projesinin maliyetinin 120 milyon Euro civarında olması bekleniyor ve bu sürenin maliyeti karşılamaya yeterli olmayacağı düşünülüyor.

Bodrum Muğla / Milas Havalimanı Projesi
DHMİ tarafından 1998 yılında açılan yarışmada 1. olan Murat Tabanlıoğlu’nun projesi sonunda hayata geçiriliyor. İstanbul Atatürk Havalimanı, Ankara Esenboğa Havalimanı ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı projelerinin hayata geçmesinden sonra, DHMI şimdi de Bodrum Muğla / Milas Havalimanı için kolları sıvadı. Tabanlıoğlu yeni terminal binası için görüşünü; “Ulusal dizayn ve yöresel mimari özelliklerin zıt etkisini ortaya çıkaracak şekilde tasarlanmasıdır. Yapının sağlam formu iç alanın organizasyonunu ortaya sererken, naturel çatı aydınlatması ve rütuşlarının gayri resmi şekilde düzenlenmesi Akdeniz Bölgesi’ne uygun sıcak ve rahatlatıcı bir hava vermesini sağlar” şeklinde dile getiriyor.



Bodrum Muğla / Milas Havalimanı, Bodrum’a 40 km, Milas’a 15 km. uzaklıkta inşa edilecek olup yalnızca dış hatlara hizmet verecek. Şu an mevcut olan terminal binası ise iç hatlara dönüştürülecek. 5 milyon yolcu/yıl kapasiteye ulaşması hedeflenen binada 750 araçlık otopark, 8 adet yolcu köprüsü, 66 adet check-in bankosu, 3,000x45m pist, 3,000x30m paralel taksirut ve 800x200m, 25 uçak kapasiteli apron mevcut. Yapının yolcu kapasitesinin %80’ini 5 ayda karşılayacağı düşünülüyor.

Terminal binası kuzey-güney yönünde yatay konumlandırılacak şekilde tasarlanmış ve ileride büyümeye elverişli plan şemasına sahip. Havaalanı mimarisinde yolcu sirkülasyon şemasının kolay anlaşılabilir olması dikkate alınmış, gelen ve giden yolcu katları düşey de ayrılmış ve katlar arasında minimum seviye farkı yaratılmış. Bina içerisinde mekanik ve elektrik tesisatı depoları, personel soyunma depoları ve duty free depolarının bulunduğu -5,50 kotu, ara kot olan -3,50, gelen yolcu katı 0,00 kotu, +4,80 kotu, giden yolcu katı +9,00 kotu ve kafe ve restoranların bulunduğu galeri katı +13,50 kotunda tasarlanmıştır.

Dalaman Havaalanı Projesinin ardından Bodrum Muğla - Milas Havaalanı Projesi’nin de hayata geçiyor olması çok önemli bir gelişmedir. Uluslararası ziyaretçilerin ilk izlenimlerinin olumlu olmasını sağlayacak olan yeni dış hatlar binası, ülke imajı açısından da Türkiye’yi ileriye taşıyacaktır.
Takvim
<<Aralık 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.