Haberler

Alibeyköy’ü sel baskınlarından kurtaran Büyükşehir, şimdi de semte metro götürüyor!

Tarih: 21 Kasım 2006 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yıllardır sel felaketleriyle gündeme gelen Alibeyköy’ün kaderini 49 milyon YTL’lik dev bir yatırımla değiştiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şimdi modern şehircilik adına bir adım daha atarak bölgeye metro götürüyor… 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Beşiktaş-Şişli-Alibeyköy-Otogar Hafif Metro Hattı’nın 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’nı onayladı. Kabul edilen rapora göre, hafif metro hattının yapılacağı koridorda yapılaşmaların denetim altına alınması ve proje değişikliklerine yol açılmaması için şematik olarak gösterilen güzergahın kesinleştirildikten sonra meri planlar (şu andaki) üzerine işlenmesi öngörülüyor.

Beşiktaş-Şişli-Alibeyköy-Otogar Hafif Metro Hattı, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane ve Eyüp İlçelerinden geçecek. Beşiktaş sahilinden başlayacak olan raylı sistem hattı Darphane’den sonra Taksim - 4. Levent Metrosu’nun Şişli İstasyonu ile Çağlayan, Kağıthane, Alibeyköy'ün ardından da Sultançiftliği - Edirnekapı Raylı Sistemi ile entegre olacak. Hattın ilk etabı Beşiktaş ile Alibeyköy arasında planlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2007 Yatırım Programı’nda yer alan proje 17,7 kilometre uzunluğunda ve 996 milyon dolara malolması öngörülüyor. Hatta yolculuk süresi tahminen 29 dakika olacak.

Büyükşehir, Alibeyköy’ün kaderini değiştirmişti…
Her yağmurda sel baskınlarıyla gündeme gelen Alibeyköy Deresi, Büyükşehir Belediyesi tarafından 49 milyon YTL harcanarak ıslah edildi ve altyapı çalışmaları ile çevre düzenlemesi 14 Eylül 2006 tarihinde Başbakan Erdoğan ve Başkan Topbaş tarafından hizmete açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü, çok kısa bir sürede gerçekleştirdiği dev bir yatırımla yıllardır her yağmurda sel baskınlarıyla gündeme gelen Alibeyköy’ün kaderini değiştirdi. Dere yatağındaki çarpık yapılaşmanın yanı sıra 40 yıl önce yağmur sularını toplamak için inşa edilen tonozun yetersiz kalması nedeniyle Alibeyköy, her yağmur yağdığında sel baskınlarına maruz kalıyordu.

Dere, sel baskınlarının yol açtığı maddi kayıpları önlemek ve dere yataklarını atık su kanalı olmaktan kurtarmak amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından ıslah edildi. Çevre düzenlemesi ve altyapı çalışmalarıyla 49 milyon YTL’ye malolan Alibeyköy’deki devasa yatırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılımıyla düzenlenen bir törenle hizmete alındı.

Törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’da sadece dere ıslahlarına 3 milyar dolarlık yatırım yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda artık sel baskınları Alibeyköy’de olduğu gibi bütün şehirde tarih olacak” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “Göreve geldiğim ilk anda bir sel felaketi yaşandı bir metrekareye 41 kg yağış düştü. 1 yıl sonra metrekareye 131 kg yağış düştü, ama yapılan çalışmalar sonucunda bir sıkıntı yaşanmadı. Dört misli yağmur yağmasına rağmen bir sıkıntı yaşanmadı. İstanbul’un sorunlarını çözmede ciddi mesafeler alındı” diye konuştu.
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.