Haberler

Dicle Vadisi Peyzaj Planlama Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

Tarih: 12 Aralık 2006


Diyarbakır kenti 1960’lı yıllardan itibaren hızlı bir nüfus artışına uğramış. Göçe dayalı nüfus artışı ve çeşitli nedenlerle Diyarbakır, kentsel sorunlar yaşamakta ve bu sorunları biriktirmekte. Kentin fiziki çevre kalitesi bakımından oldukça yetersiz düzeyde. Kentin yapılı çevresinde yeterli yeşil alan bulunmadığı gibi, kent yakın çevresinde de planlı ve düzenlenmiş büyük alan kullanımlı yeşil alanlar, ağaçlandırılmış alanlar, mesire yerleri, orman alanları bulunmuyor. Dicle Vadisi ve çevresi Diyarbakır kentinin doğal çevre kalitesi ve rekreasyon potansiyeli açısından en önemli alanını oluşturuyor. Bu bağlamda, Dicle Vadisi’ni; jeomorfolojik, topoğrafik yapısı, su kaynakları ve hidrojeolojik özellikleri, bitki örtüsü (flora), sualtı ve su üstü canlıları (fauna) bugünkü kullanım biçimi, kentle olan ilişkisi, altyapı geliştirme potansiyeli gibi açılardan bir bütün olarak kavrayacak bir proje kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. 

Bundan yola çıkılarak açılan yarışmada, batısında Kentsel Dönüşüm Bölgesi, Askeri Güvenlik Bölgesi, Kale surları, doğusunda Dicle Üniversitesi kampüsü bulunan Dicle Vadisi’nin bir bütünlük içinde, kamu yararı esas alınarak, kent ve çevresinde yaşayanların dinlence gereksinmelerini karşılaması; kültür, sanat, bilim ve çevre değerlerinin nitelikli bir biçimde geliştirilmesi; çok sayıdaki seçenek arasından koruma - kullanım dengesini güden en işlevsel, en yenilikçi ve en ekonomik çözümlerin bulunması; vadinin kent yaşamına kazandırılması ve güzel sanatların teşvik edilmesi amaçlanıyor.

Serbest, ulusal ve tek kademeli olan yarışmada soru sormak için son gün 08 Ocak 2007. Projelerin teslim tarihi ise 05 Mart 2007.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.