Haberler

Yibitaş Lafarge Çimento, 535 milyon Euro’ya Cimpor’un

Tarih: 14 Aralık 2006 Kaynak: Hürriyet
Lafarge ve Yibitaş’ın ayrılma kararı ile satışa çıkarılan Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento, Portekizli Cimpor’a satıldı. Satış fiyatı 535 milyon Euro olarak belirlendi. Yibitaş Lafarge, Türkiye’deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini sağlıyor.

Son iki yılda inşaat sektöründeki talep patlamasıyla karşılaşan Türk çimento sektörüne bu kez Portekiz’den bir dev yatırımcı giriyor. Fransız Lafarge ve Yibitaş’ın 1994’ten bu yana devam eden ortaklığı bitirme kararı almaları üzerine satışa çıkarılan Yibitaş Lafarge Orta Anadolu Çimento Sanayi, Portekizli inşaat ve çimento şirketi Cimentos de Portugal’e (Cimpor) satıldı. Anlaşmanın bir iki gün içinde duyurulması bekleniyor. Cimpor, Yibitaş-Lafarge için 535 milyon Euro (1 milyar 14 milyon YTL) ödeyecek. Lafarge, İspanya’daki üretim varlıklarını da 2002 yılında Cimpor’a satmıştı.

3 Çimento Fabrikası Var: Yibitaş-Lafarge ortaklığı bünyesinde Yozgat, Çorum ve Sivas’ta 3 çimento fabrikası, Hasanoğlan, Nevşehir ve Samsun’da 3 öğütme ve paketleme tesisi ile 10 hazır beton tesisi ve 2 adet agrega (dolgu malzemesi) tesisi bulunuyor. Merkez ofis, şubeler ve iştiraklerinde toplam 597 çalışanı olan Yibitaş Lafarge, 2 milyon tona yaklaşan yıllık çimento satış kapasitesi ile Türkiye’deki çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 7’sini sağlıyor. Satılan fabrikaların çimento dışında toplam 1 milyon 600 bin ton da klinker (çimento hammaddesi) üretim kapasitesi bulunuyor. Yibitaş-Lafarge Orta Anadolu Çimento Sanayi’nin satışına OYAK, Sabancı, Batı Anadolu Çimento Sanayii (Batıçim) de ilgi göstermişti.

Cimpor 9 Ülkede Faaliyette: Geçen ay 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayan Cimpor, Portekiz’in en büyük çimento grubu. Şirket 3 kıta üzerinde 9 ülkede faaliyet gösteriyor. Bu ülkeler Portekiz, İspanya, Fas, Tunus, Brezilya, Cape Verde, Mozambik, Mısır ve Güney Afrika. Cimpor global çimento sektöründeki konsolidasyon trendi içinde, uluslararası alanda büyüyerek ana oyunculardan biri olmak istiyor. Şirketin yıllık 24 milyon ton üretim kapasitesi bulunuyor. Hisseleri halka açık olan Cimpor’un yüzde 19’luk hissesi ise Portekizli girişimci Manuel Fino’nun kontrolünde. Söz konusu satışın Lafarge’ın Türkiye’de mevcut diğer yatırımları ile ilgisi bulunmuyor.

Portekiz hükümeti kurdu
Lizbon merkezli Cimentos de Portugal (Cimpor), Portekiz’in en büyük, İber Yarımadası’nda (Avrupa’nın güney batı ucu) ise Meksikalı Cemex’ten sonra ikinci büyük çimento üreticisi. Yıllık çimento üretimi 24 milyon ton civarında. Bunun 10 milyon tondan fazlası İspanya ve Portekiz’de. Cimpor çimentoya ek olarak agrega, beton, kireç, önceden dökülmüş beton ve kuru harç da üretiyor. Avrupa, Ortadoğu ve Güney Amerika’da faaliyet gösteren şirket 1976 yılında Portekiz hükümeti tarafından kuruldu. Ancak hükümet, şirketteki hissesini 2001 yılında sattı. Şirketin 2006’nın ilk 6 ayındaki satışları 1 milyar 97 milyon dolar. Net kárı ise 180 milyon dolar.

Çimento üretimi rekora koşuyor
Portekizli Cimpor’un pazara girmeye hazırlandığı Türkiye çimento üretimi rekora koşuyor. İnşaat sektöründeki canlanma Türkiye’nin çimento üretiminin büyük oranda artırdı. Bu yıl Eylül sonu itibariyle çimento üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 4 milyon ton artışla 36 milyon 219 bin tonu buldu. Geçen yılın aynı dönemdeki üretim rakamı 32 milyon 665 bin ton düzeyinde olmuştu. Çimento üretimi geçtiğimiz yıl toplamında ise 42 milyon 786 bin ton 36 milyon 216 bin ton olarak gerçekleşti. Bu arada aylık artış trendinin aynı devam etmesi halinde, bu yıl Türkiye’nin toplam çimento üretiminin 50 milyon tona yaklaşması bekleniyor.
Takvim
<<Aralık 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.