Haberler

Üsküdar’da Yıkım

Tarih: 21 Aralık 2006 Derleyen: Zeynep Güney

İstimlak edilecek alan

Asrın projesi olarak duyurulan Marmaray Projesi hızla ilerliyor. İlerlerken geçtiği güzergahtaki bölgelerde ulaşım ve yerleşim akslarını da etkileyen projeyle, kentiçi ulaşım yükü hafifletilerek, İstanbulluların yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. Avrupa Yakası’nda Halkalı’dan başlayarak, Asya Yakası’nda Gebze’ye kadar uzanan proje sayesinde, İstanbul’un her iki yakasındaki demir yolları hatları bağlanacak. Demiryolu hattı; Kazlıçeşme’de yer altına inecek, Yenikapı ve Sirkeci boyunca yer altından ilerleyecek, İstanbul Boğazı’nın altından tüp geçit sistemiyle geçerek Üsküdar’a bağlanacak ve Söğütlüçeşme’de tekrar yüzeye çıkarak ilerlemeye devam edecek.



Marmaray çalışmaları sırasında Yenikapı’da ve Üsküdar’da ortaya çıkan arkeolojik alanlardaki kazı çalışmalarının ardından, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları’nın da talebiyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Marmaray Projesi’yle beraber “Kentsel Dönüşüm Projesi” adı altında yeni bir imar planı hazırladı. Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci ve Yedikule’yi içeren imar planı alanlarından, Üsküdar’da tasarım çalışmaları tamamlandı.

Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında hazırlanan ve Üsküdar'ın çehresini değiştireceği düşünülen “Üsküdar Meydan Projesi”, onay için Anıtlar Kurulu’na sunuldu. Üsküdar Belediye Meclisi’nde büyük tartışmalara yol açan proje kapsamında; Rumi Mehmet Paşa, Hacı Hesna Hatun, İnkılap, Selman Ağa, Ayazma, Hayrettin Çavuş, Ahmet Çelebi, Kefçe Dede, Gülfem Hatun ve Tembel Hacı Mehmet mahallelerinin istimlak edileceği ve Belediye Pasajı'nda 110, katlı otopark'ta 70, Emlak Çarşısı içinde 200, Kancal İş Merkezi'nde ise 100 işyerinin bu istimlaktan etkileneceği söyleniyor.


İstimlak edilecek alan (yakından)

Yerel basında çıkan haberlere göre, trafiğin tamamen yer altına alınacağı meydan projesinde; Google Earth’den alınan uydu haritasının üzerinde gösterilen alanda, Valide Sultan Camii'nin önünden İETT otobüslerinin durduğu alana kadar meydan tamamen boşaltılacak; tarihi eserlere dokunulmazken, Üsküdar Belediyesi, katlı otopark ve pazar yerleri yıkılacak. Oluşturulan meydanın altında, Marmaray istasyonuyla bağlantılı 21 bin metre karelik bir çarşı ve 40.000 m² alana sahip 449 araç kapasiteli otopark yapılacak. Ahşap yapılardan oluşan bir Arasta Çarşısı kurulacak. Aziz Mahmut Hüdai aksındaki 2.300 m²’lik alanda kültür ve sanat etkinliklerinin düzenleneceği, el sanatları ürünleri ve turistik eşyaların satılacağı birimler yer alacak ve bu birimlerin arasında 1300 m²’lik Kentsel Bellek Müzesi, 615 m²’lik restoran ve alışveriş birimleri, 115 m² alana sahip büfeler bulunacak. Sahilde Kuzguncuk istikametinden gelip Harem'e giden yol tamamen kaldırılarak tünele alınacak.

Maliyetinin 50 milyon YTL olacağı düşünülen ve 1.5 yılda bitirilmesi planlanan projenin uygulanması için ihalesinin yapılması bekleniyor.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.