Haberler

Gaziosmanpaşa'nın Yeni İmar Planı

Tarih: 3 Ocak 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Faruk Çelik, Harun Yerebakan

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ile geçtiğimiz haftalarda 9 kişilik heyetle ülkemize gelen Makedonya’nin Ohri Belediye Başkanı Aleksandr Petreski, ‘Kardeş Kent’ anlaşması öncesi, “Kentlerarası İyi Niyet Mektubu” imzalamıştı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçenin Türkiye ve İstanbul için model bir kent olmasına imkan sağlayacak yol haritasını 3K adını verdiği stratejik plan ile tesbit etti. İlçenin yeni vizyon ve misyonunun temelini; Kentsel Dönüşüm, Kent Kültürü Dönüşümü ve Kurumsal Dönüşümü (3K) oluşturacak.

Gaziosmanpaşa’nın, İstanbul’daki en son dönüşüm alanlarından birisi olarak görüldüğünü belirten Belediye Başkanı Erhan Erol, “Bu bölgedeki planlamanın hedefi; 21. yüzyılın çağdaş kent kültürüne uygun, İzmir’in Mavişehir’i, Ankara’nın Dikmen Vadisi gibi bir yeni Gaziosmanpaşa’nın meydana getirilmesidir” dedi. Gaziosmanpaşa’da TEM Güneyi İmar Planı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü’nce onaylanarak yürürlüğe giren plan; ilçedeki Merkez, Sarıgöl, Bağlarbaşı, Yenidoğan, Karlıtepe, Yıldıztabya, Pazariçi, Hürriyet, Yeni, Kazımkarabekir, Mevlana, Barboros Hayrettin Paşa, Karadeniz ve Karayolları mahallerini kapsıyor.

Bölge yeni imar planına kavuştu
Bu yerleşim birimlerinde inşaat ruhsatı almak isteyen vatandaşların TEM Güney İmar Planı’na göre imar durumu almaları gerektiğini belirten Erol, “İmar durumu talebi yapacak vatandaşların dilekçeleri ekinde tapu, çap ve röperli kroki bulunması gerekiyor. Ayrıca belediyemizin internette yer alan web sayfasında yayınlanacak olan planlardan ilgililer, belediyemize gelmeden de bilgi alabilecekler. Daha önce Küçükköy bölgesinde imar planı mevcut iken bu plan idare mahkemesi kararı ile iptal edildiğini hatırlatmak isterim. Bu bölgemizdeki vatandaşlarımızın inşaat ruhsatı alamadıkları için belediyemize yaptıkları şikayetler, TEM Güneyi İmar planının uygulamaya başlamasıyla giderilmiş ve bölge yeni bir plana kavuşmuş oldu. Gerçekleştirilen bu yenilik sayesinde Gaziosmanpaşa’da artık tüm imar planları TEM Güneyi İmar Planı ve TEM Kuzey İmar Planı olmak üzere ikiye ayrılarak rahatlatılmış oldu” dedi.

Bir ‘ilk’e imza attık
Bir ülkenin veya bir bölgenin refah seviyesinin ölçülmesinde en büyük kıstasın orada yaşayan engellilerin yaşam şartları ile belirlendiğini söyleyen Başkan Erol, “Onlar bizim aynamız ve başımızın tacı. Onlar rahat değilse biz de rahat değiliz” dedi. Erol, bölge insanının rahat ve huzurlu yaşayabilmesi için gece-gündüz ekibi ile ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek, “Sosyal sorumluluk anlayışı ile bölge için yapılması gereken ne ise hatta daha fazlası Avrupai tarzda yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi. Başkan Erol, Türkiye’de bir ‘ilk’e imza atmak için toplumun en önemli problemlerinden biri olan engellilerin profilini ortaya çıkardıklarını hatırlatarak, “Bu araştırma bize çok şey öğretti. Biz de engellilere yönelik çalışmalarımızı çıkan sonuca göre yapacağız” diye konuştu.

Çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı
Bir milyon nüfusu aşan ilçede engellilerin talepleri genelde kendileri tarafından olduğunu ve bu insanların birinci derecede yardımcı olarak belediyeleri bildiklerini hatırlatan Başkan Erol, engellilerin yaşam kalitesini yükseltmek adına ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Erol, 30 mahallede yaşayan 2 bin 64 engelli üzerinde yapılan araştırmada çıkan sonuçların Türkiye’nin adeta bir engelli görünt üsünü ortaya çıkardığını belirterek, “Bizi mutlu eden ilginç sonuç ise; hayata bağlılığı ve beklentileri. Gelecekle ilgili düşünceleri konusunda toplumun daha çok üstünde olumlu hayata baktıklarını öğrendik. Bu çok hoş bir sonuç” dedi.

Eski başkanlık binası ‘Kültür Merkezi’ oluyor
Başkan Erol, göreve geldiklerinde kullandıkları iki katlı Başkanlık Binası’nı ilçedeki kültür merkezi ihtiyacını karşılamak amacıyla içinde fast foodların, cep sinemalarının, mağazaların yer alacağı ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapacağı bir kültür merkezine dönüştürüldüğünü söyledi. Erol, ilçenin Sakatlar Derneği Başkanlığı’nın (Başkanı zaten personelimiz) burada ‘Özürlüler Koordinasyon Merkezi’ oluşturduğunu kaydederek, “Engellilerimize sinema keyfini yaşatacağız. Kimin nerede, nasıl yaşadığını tespit etmek için de ‘Kent Bilgi Sistemi’ni kurduk. Burada her aileye ait her türlü bilgi var. Bu da çalışmamızı çok rahatlattı” diye konuştu.

O’nları evlerinden çıkaracağız
Engellilerin en çok eğitim ve istihdam ile ilgili destek istediklerini ve özellikle de bilgisayar eğitimi almayı tercih ettiklerini hatırlatan Erol, ‘iş’i de büyük çoğunluğu eğitimi ve mesleği olmadığı için ‘masabaşı’ olarak aradıklarını belirterek, “Doğumun çoğu evde gerçekleştiriliyor. Amacımız, bunları mümkün olduğu kadar topluma ve sosyal hayata kazandırmaktır. Bunların yüzde 30’a yakını evlerinden çok nadir çıkıyorlar. Biz belirli günlerde düzenli olarak bunları evlerinden alıp başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinde gezdireceğiz” diyerek engellilere ‘müjde’ verdi. Kültür Merkezi’nin bittiğinde engelliler için sabah sinema seansları düzenleyeceklerini hatırlatan Başkan Erol, “Çünkü engellilerimizin büyük kısmı hiç sinemaya gitmiyor” dedi.

Biz ‘köprü’ olacağız
Başkan Erol, engellilere ilçedeki iş yerleri ile görüşüp iş sahibi olmaları konusunda yardımcı olacaklarını belirterek, “Engellilerin cw’lerini topluyoruz. İşvereni de araştırıyoruz. Kısaca, işveren ve engelli ile ilgili bir veritabanı oluşturuyoruz. Ondan sonra işveren bizden engelli işçi isteyecek, biz de oluşturduğumuz veritabanına bakarak hangisi uygunsa onu göndereceğiz. Gerekirse iş sahibi adayı engelliye bir hafta süre ile ona işe başlamadan önce eğitim de vereceğiz. Yani biz adeta işveren ile engelli arasında ‘köprü’ görevi göreceğiz. Merkez Mahallesi’nde yeni üç katlı Özürlüler Merkezi yapacağız” diye konuştu.

Buradaki temel beklentinin; iyi yönetim ilkelerinin hayata geçirilmesi, teknik altyapının tamamlanması ve kent bilgi sisteminin kurulması projesi bulunduğuna dikkat çeken Erol, yürütülen bütün bu çalışmaların hem kaliteli insan kaynağı hem de teknoloji yardımıyla hayata geçirmenin amaçlandığını belirterek, “Her geçen gün önemi daha artan e-belediyecilik alanında; önemli bir hamle yaparak; uygulamayı Gaziosmanpaşalıların hizmetine sunduk. Gaziosmanpaşa’nın resmi web sitesi üzerinden vergi ödemelerinin yapılması, Gaziosmanpaşalı lar tarafından ilgiyle karşılandı” dedi.

Yakında GOP ile Ohri ‘kardeş kent’ olacak
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, geçtiğimiz haftalarda 9 kişilik heyetle ülkemize gelen Makedonya’nin Ohri Belediye Başkanı Aleksandr Petreski ile ‘Kardeş Kent’ anlaşması öncesi, “Kentlerarası İyi Niyet Mektubu” imzalamıştı. Erol, iki belediye arasında gerçekleşecek çalışmanın önemine dikkat çekerek, Türkiye ile Büyük İskender’in ülkesi Makedonya Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinde Gaziosmanpaşa ve Ohri’ye büyük görevler düştüğünü söyledi. Erol, bu tür etkinliklerin karşılıklı bölgesel etkileşimleri ortaya çıkaran, iyi ilişkileri geliştiren önemli adımlar olduğunu belirtti. Ohri Belediye Başkanı Petreski ise, bu ortak çalışmanın iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesini sağlayacağına işaret ederek, “Bu ortak çalışmadan büyük mutluluk duyacağız”dedi.

35 bilgi evi GOP’u aydınlatacak
Başkan Erol, ilçelerinde oluşturdukları 35 ‘Bilgi Evi’ ile gelecek neslin daha aydın ve kültürlü olacağını hatırlatarak, “Bu bilgi evleri, ilçedeki gençlere, milenyum çağına ayak uydurmak için dev adımlar atılmasını sağlayan imkanlar sunacak. İlçedeki 30 mahallenin her birinde birer ‘Bilgi Evi’ kurulması için de çalışmalar devam ediyor. Kütüphane ve bilgisayar odalarından oluşan Bilgi Evleri’nin öğrenci ve gençlerin bilgiye kolayca ulaşmasına imkan sağlayacak” diyerek gençlerin buraya çok ilgi gösterdiğini ve ayrıca bugüne kadar 3 bin kursiyerin sertifika alarak meslek sahibi olduğunu söyledi.

Kimse sokakta kalmayacak
Başkan Erhan Erol, ilçesinde bir insanın ‘fakirim’ diye sokakta kalıyorsa bu kendisinin ayıbı olduğuna dikkat çekerek, “İlk Adım İstasyonumuz var. Böyle bir olay olmamalı. Bunlara yönelik yeni binalar tutuyor ve yatakhaneler yapıyoruz. İki bina daha oluşturduk. Sokakta bir insanımız kalmaz. Zaten bırakmayız. Böyle olması durumunda ya bizim haberimiz yok, ya da akıl hastasıdır yatıramıyoruz, kaçıyor demektir. Yani İstanbul’da hiçbir belediye böyle insanı sokakta bırakmaz. Bu gücü var” dedi.

İlginç veriler ortaya çıktı
GOP Belediyesinin yaptırdığı özürlüler araştırmasında ortaya çıkan bazı ilginç veriler şöyle:
Özürlülerin yüzde 79.7’si eşiyle akraba değil, yüzde 53.1’inin doğumu evde gerçekleşmiş, yüzde 85.3’ünün herhangi bir mesleği yok, yüzde 55.4’ü İŞKUR’a kayıtlı değil, yüzde 70’e yakını kitap ve gazete okumuyor ve yüzde 54.9’u aileleriyle ve onlardan yardım alarak yaşıyor.

Takvim
<<Kasım 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.