Haberler

Sosyal tesis açıldı Beykoz Korusu canlandı

Tarih: 5 Ocak 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Cahit Akyol
İstanbul Beykoz Korusu’nun içinde bir köşk var. Padişah 2. Abdülhamid’in kalfalarından Abraham Paşa’ya ait olan ve bir zamanlar Abraham Paşa Köşkü olarak bilinen bina, uzun zamandır bakımsız haldeydi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi köşkü yeniden düzenledi ve sosyal tesis olarak hizmete açtı.

1 milyon 350 bin YTL’ye mal olan tesisin inşaatı 3 ayda tamamlandı. Koru içinde bordür yol çalışması, yeşil alanların yeniden düzenlenmesi ve peyzaj çalışmaları da yapıldı.

Ormanlar içinde bir ilçe Beykoz. İster denizden gidin, ister karadan, ilçeye ulaştığınızda bir başka atmosfer karşılar sizi. İstanbul’un trafiğinden ve kalabalığından uzak, dev ağaçların ve harikulade yeşilin içinde bulursunuz kendinizi.

İstanbulluların piknik, dinlenme, eğlence ve spor alanı olarak da kullanabildiği Beykoz Korusu da, asırlık ağaçları, büyüleyici Boğaz manzarası ve yeşil dokusuyla nadir mekanlardan biri. Toplam 150 dönümlük bu arazinin 38 dönümü halkın hizmetinde. 1987 yılından beri hizmet veren Dilruba kır kahvesi bugüne kadar bir şeyler yiyip içilebilen tek adresti.

Köşkün sosyal tesis olarak hizmete girmesi önemli bir boşluğu doldurdu. Toplam 3 bin 760 metrekare alana sahip Beykoz Korusu Sosyal Tesisleri, koruya canlılık ve hareket getirdi. 1200 kişi kapasiteli restoranın yarısı açık, yarısı kapalı olarak hizmet veriyor. Ayrıca çay bahçesi de var.

1937’de Yanan Sarayın Yerine 
Beykoz Korusu’nun eski adı Abraham (veya Avram) Paşa Korusu. Abraham Paşa, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde (1830-1918) devlete para yardımı yapacak kadar zengin Ermeni bir vezirmiş. Avlanmaya çok meraklı olduğundan Beykoz ve Büyükdere’de korular kurmuş, malikaneler yaptırmış. Beykoz Korusu’nda yapılan ev partileri çok meşhurmuş. Bu partilere devlet adamları da sık sık gelirmiş.

Paşanın yaptırdığı ve Abdülmecid’e hediye ettiği köşk, 1937 yılında yanarak yok oldu. 1887’de arazisi devlet tarafından satın alınan koru halka açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, köşkün bulunduğu yeri şahıslara kiralamaya başladı. Bundan 5 yıl önce kiracıların terk etmesi nedeniyle yapı metruk hale geldi. Şimdi yeniden halkın hizmetinde.

Fiyatlar Makul Alkol Yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz Sosyal tesisleri yeni açıldı ama bayramın ilk iki günü kapalı. Normalde haftanın 7 günü hizmet verecek. Düğün, nişan, kokteyl, şirket toplantıları gibi sosyal faaliyetler için uygun. Tüm Büyükşehir Belediyesi sosyal tesislerinde olduğu gibi burada da alkollü içki servisi yok. Fiyatlar makul tutulmuş. Karışık ızgara 6, balık 12, köfe 4.50, salata 2, ayran 1, çay 0.50 YTL.

Hazır Beykoz'a Gitmişken
Beykoz’a gidip de Beykoz paçasını içmeden dönmeyin. Vapur iskelesinden çıkıp, Büyük Ishak Ağa çeşmesinin bulunduğu meydana yaklaşırken sol kolda kalan Beykoz Hamamı’nı, Beykoz meydanındaki On Çeşmeler’i inceleyin. Beykoz vapur iskelesi civarında, Onçeşmeler’in bulunduğu meydanda bulunan Mustafa Ağa tarafından yaptırılmış Beykoz Camii de Beykoz’un görülmeye değer mekanlarından birisi. Cam Ocağı’nın yeşillikler içindeki mekanındaki atölyelerde camı daha yakından tanıyın. Yuşa Tepesi’ne çıkarak Hazreti Yuşa’nın yedi metrelik kabrini ziyaret edin. Akıl almayan öyküsünü dinleyin. Boğaz’ın güzelliklerini seyredin. Beykoz Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesindeki içi deniz kabuklarıyla süslü hamamı mutlaka görün. Eski İstanbul dokusunu hissedin. Üst sokaklara doğru çıkın ve eski İstanbul evlerine bakın.

Nasıl Gidilir?
İETT otobüsleri ile gitmek isteyenler 121A Beykoz - Mecidiyeköy , 15 Üsküdar - Beykoz, 15BK Kadıköy - Beykoz hatları ile ulaşabilir. Üsküdar-Kavacık-Beykoz-Ortaçeşme dolmuş minibüsleri ve halk otobüsleri de bu hatlarda yolcu taşıyor. Özel araçları ile gitmek isteyenler için 2 yol var. Birincisi Üsküdar’dan başlayıp Beykoz’a kadar giden Boğaz sahilini takip etmek. İkincisi ise otoyol ve bağlantılarını kullanarak ulaşmak. TEM’den Kavacık’a vardığınızda, Kavacık üst geçidinden Beykoz yönünde ilerleyeceksiniz. Deniz yoluyla gelecek olanlar Eminönü-Karaköy-Beşiktaş iskelesinden Beykoz iskelesine İDO deniz otobüsleriyle gidebilir. Ayrıca özel motor seferleri de Yeniköy-Beykoz arası hizmet veriyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.