Haberler

Sit alanındaki evleri onaramayan köylü, göçük korkusuyla yaşıyor

Tarih: 16 Şubat 2007 Kaynak: Zaman
Köylerinin yarısı sit alanında bulunduğu için duvarları çökmüş toprak evlerin tamiratını yaptıramayan köylüler, her an göçük altında kalma korkusuyla yaşıyor. Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesine bağlı Baştepe köyünde de 'sit sorunu' yaşanıyor.

140 hane ve yaklaşık bin nüfuslu Baştepe köyünün 33 hanesi sit alanında. Mehmet Ali (85) ve Hasibe Koç (78) çifti, 3 yetim torunuyla birlikte yıkılmak üzere olan evde yaşıyor. Tamirat yapamadıkları için çatısı çöker korkusuyla oturmaya devam ediyorla

Baştepe'nin yarısı sit alanı içinde bulunuyor. Evinin yıkılmasından korkan bazı köylüler, şiddetli yağmurlarda bahçeye yaptıkları naylon barakalarda kalıyor. Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Hülya Çopuroğlu, Baştepe köyünün bir bölümünün 1. derece Arkeolojik sit alanı içerisinde olduğunu belirterek, kesinlikle evlerde onarım yapılamayacağını, boşaltılması gerektiğini söylüyor.

Baştepe'deki sit alanı, 1994'te dönemin köy muhtarı Ahmet Harmankaya'nın Tarım Kredi Kooperatifi binası yapmak için müracaat etmesiyle ortaya çıktı. Bina inşaatı için başvuru yapıldığında köyün ortasında tepelik olarak bilinen yerin höyük olduğu belirtilerek, buranın sit alanı olduğu için inşaat ve onarım yaptırılamayacağı bildirilmiş. 140 hane ve yaklaşık bin nüfuslu Baştepe köyünün 33 hanesi sit alanında. Evi oturulamaz hale gelen ve imkanı olanlar, akrabalarının evine ya da başka bir yere taşınmış. Ancak maddi gücü olmayanlar yarısı yıkık, çatısı çürük evlerde oturuyor. Eski muhtar Harmankaya, "Tarım Kredi Kooperatifi için başvuru yapmadan önce sit alanı olduğu bilinmediği için inşaat da onarım da yapılıyordu. Ancak 1994'den beri vatandaş evine çivi bile çakamıyor." diye konuşuyor. Hatice Erkek (44), 4 çocuğuyla birlikte yıkılmaya yüz tutmuş virane evde yaşıyor. Yaklaşık 20 yıldır burada oturduklarını anlatan Erkek, yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Başka gidecek yerimiz yok. Yıkılan yeri onaramıyoruz. Şiddetli yağmurlarda ev üstümüze yıkılır diye bahçeye yaptığımız naylon barakada kalıyoruz. En küçük sarsıntıda dışarı çıkıyoruz. Korku içinde yaşıyoruz." Mehmet Ali (85) ve Hasibe Koç (78) çifti, 3 yetim torunuyla birlikte yıkılmak üzere olan evde yaşıyor. Tamirat yapamadıkları için çatısı çöker korkusuyla evin altını mağara gibi kazıp orada kalan yaşlı çift çaresiz.

Köy muhtarı Yaşar Özkan, bir süre önce binalar yıkılıyor vatandaş çaresiz diye jandarmaya gitmiş. Geri geldiğinde kullanılan bir evin çatısı çökmüş. Göçük altında kalan kimse olmadığı için kimsenin ilgilenmediğini ifade eden muhtar Özkan, "Bu şekilde burada oturulması çok tehlikeli. Devlet, vatandaşa yer göstersin onlar da ev yapsın." diye konuşuyor. Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürü Hülya Çopuroğlu, kayıtlara göre buranın ilk defa 1994'te Konya Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Müdürlüğü tarafından tescil edildiği bilgisini verdi. Çopuroğlu, "Toprak altında ne var diye kazıp bakmaya kalkınca buna zaman yetmez. Toprak üstündeki kalıntılar altta ne olduğunu kanıtlar." diyor. Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Nevzat Ünsal, konudan haberdar olmadıklarını belirterek, kendilerine başvuru yapılmadığını ifade etti. Resmi olarak muhtarlığın Valiliğe başvuru yaptıktan sonra araştırma yapacaklarını kaydeden Ünsal, evlerin gerçekten oturulamayacak durumda olduğu belirlendikten sonra gerekenin yapılacağını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.