Haberler

Gülsuyu-Gülensu'da kentsel dönüşüme alternatif çözüm

Tarih: 2 Mart 2007 Kaynak: Birgün Yazan: Ufuk Koşar
Maltepe'de uygulanmaya çalışılan kentsel dönüşüm projelerine karşı alternatif çözümlerin üretilmesi amacıyla başlatılan atölye çalışması Tophane'i Amire'de yapılan sergi ve sunumla tamamlandı.

Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İBB Şehir Planlama Müdürlüğü, Şehir Plancıları Odası, Mimarlar Odası, Eğitim Sen, Fotoğraf Vakfı, Kentli Çalışma Grubu ve Mimdap'ın da içinde bulunduğu "Gülsuyu-Gülensu Dayanışmacı Planlama Atölyesi" çalışma sonuçları açıklandı.

Her Alanda Sorun
Çalışma yapan öğrenciler ve öğretim üyeleriyle, Kentsel dönüşüme uğramış Gülsuyu-Gülensu ve mahallelerinde oturan semt sakinlerinin katıldığı sunumda, Maltepe'de uygulanması planlanan kentsel dönüşüm projelerine karşı başka bir planlamanın var olabileceği gösterildi. Fotoğraf Vakfı'nın mahallelerde yaptığı fotoğraf çalışmalarının sergilendiği sunumda, projenin yürütücülerinden Dr. Murat Cemal Yalçıntan bir konuşma yaparak, mahallelerde ortaya çıkan sorunlardan ve çözüm önerilerinden bahsetti. Anket çalışmaları, mülakat çalışmaları, bina, sokak analizlerinin yapıldığı atölye çalışmalarında, Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde eğimden kaynaklı yerleşim risklerinin olduğunu, itfayenin, ambulansın giremeyeceği dar yollara kadar birçok sorunla karşılaşıldığını ifade eden Yalçıntan, ulaşım konusunda gerekli altyapının olmadığını söyledi. Mahallelerdeki çocuk alanlarının, sağlık olanaklarının yetersiz olduğunu belirten Yalçıntan, yapılaşmada da dağınıklık olduğunu ifade etti.

Yalçıntan, "Genç nüfus, mahalleden ayrılma eğiliminde ve mahallenin örgütlenme sürecine yeterince katkıda bulunmuyor. Mahallede çeteleşme söz konusu ve bunları aşacak sosyo-kültürel alanlar yaratılmamış" dedi.

'Gelişen Bir Plan'
Tüm çalışmalar sonucunda çözüm önerilerini açıklayan Yalçıntan, ulaşım, altyapı, donatı, kentsel hizmetler, yapılaşma, mülkiyet, eğim konularında yeni çalışmaların yapılabi-

leceğini söyledi. Yalçıntan, ulaşım ile ilgili yeni toplu taşıma güzergâhlarının, yayalaştırılması önerilen sokakların, otopark alanlarının belirlendiğini, altyapı çalışmalarında gerekli önlemleri alarak doğalgaz, içme ve kullanma suyu hatlarında sunacakları önerileri raporlarında belirteceklerini ifade etti.

Eğitim, sağlık, yeşil alan gibi kentsel hizmetlerin, yapılaşmalardaki yoğunluğun, bina kalitelerinin tespit edildiğini de sözlerine ekleyen Yalçıntan, "Mağdur yaratmayan, hukuki sorunları çözen, özdeğerlerini ve kaynakları iyi kullanan, çevresi ile birlikte gelişen" bir planlama yaptıklarını söyledi.

Hukukçu ve proje gönüllüsü olan Erbay Yucak da sunumda bir konuşma yaparak, mahallelinin daha çok örgütlü olması gerektiğinden bahsetti. Sunumdan çıkan sonucun mahalle sakinlerine doğru ve anlaşılır anlatılmasını, örgütlü davranılarak avantajların ve dezavantajların yararlı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Takvim
<<Mart 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.