Haberler

İstanbul’u susuz bırakmayacağız

Tarih: 16 Mart 2007 Kaynak: Türkiye Yazan: Alpay Yalçınkaya, Engin Eker
İSKİ’nin yeni Genel Müdürü Mevlüt Vural, İstanbul halkının küresel ısınma sonucu susuz kalmayacağını, bununla ilgili olarak her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Eski Genel Müdür Dursun Ali Çodur’un yerine tayin edilen Mevlüt Vural, İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Gerekirse denizden bile su alınarak içilecek hale getirilebileceğini ifade eden Vural, çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi.
Vural şöyle konuştu: “En rantabl ve en iyi suyu İstanbulluya sunmak için gece gündüz durmaksızın çalışıyoruz. Küresel ısınmadan İstanbul halkının en az etkilenmesi için elimizden geleni yapıyoruz, bütün tedbirleri aldık. İstanbul halkı susuz kalmayacak. İSKİ, küresel ısınmadan en az etkilenecek şekilde gerekli tedbirleri almak için kolları sıvadı. Hizmetlerde devamlılık esastır daha önceki çalışmalar bizim tarafımızdan da sürdürülecek.”

Suda israftan kaçınalım
Türk halkının atalarının su israfından kaçındığını hatırlatan Vural, tıraş olurken, yıkanırken ve bulaşık yıkarken musluklardan boşa akan sulardan bir baraj su dolabileceğini söyleyerek israfa son verilmesi gerektiğini belirtti. İstanbullulara seslenen Vural, hamamlarda 50-60 litre su harcadığımızı belirterek şöyle konuştu: “Sularını israf etmesinler. Suyu daha tasarruflu kullanabiliriz. Sürekli akan muslukları tamir ettirebiliriz. Bulaşık yıkarken sürekli akan su yerine bir kabın içinde bulaşık yıkayabilir hanımlarımız. Tıraş olurken eskiden bir kabın içinde su alır orada tıraş olurduk. Daha sonra da yüzümüzü yıkamak için suyu açardık. Şu an tıraş olurken musluklar hiç kapanmıyor. Buradan sesleniyorum. Lütfen musluklarınızı sıkı sıkı kapatın. Hiçbir kaynak sonsuz değil. Her şeyin bir sonu vardır. İstanbul’un suyu bol değil. İstanbul’da 4 milyon abone var. Hepsinden akacak bir damla su bir baraj yapar. Suları boşa akıtmayalım.”

Geri dönüşüm çalışması
Genel Müdür Vural, geri dönüşüm projesi üzerinde çalışıldığını, suyun iyice suyunu çıkaracaklarını belirtti. Şu an arıtılmış olan atık suları arıtıp geri dönüşüm projesi üzerinde çalıştıklarını ifade eden Vural, sözlerine şöyle devam etti: “Bir gram suyun boşa gitmesini istemiyoruz. Biz bunu düşünürken, tıraş olurken yıkanırken, bulaşık yıkarken çok dikkatli kullanmamız gerek. 1990’lı yıllarda İstanbul’da haftada bir defa su verilir duruma gelmişti. İstanbul halkı buna layık değil. İstanbul halkının musluklarından 24 saat su akması gerekiyor. Biz 24 saat su aksın diye her tedbiri aldık almaya da devam ediyoruz. Ama vatandaşların da yardımını bekliyoruz.”

Önce altyapıyı çözeceğiz
Mega şehir İstanbul’u Avrupa standartlarına getirmek için öncelikle altyapı meselesinin giderilmeye çalışıldığını, birçok yerde şantiye kurulduğunu söyleyen Vural, esas sıkıntının altyapının olmayışından kaynaklandığını ifade etti.
20 gün önce Paris’e gittiğinde 3-4 şantiye ile karşılaştığını söyleyen Vural, konuşmasına şöyle devam etti: “Ama İstanbul yatırıma ihtiyacı olan, altyapısı büyük oranla tamamlanmamış mega şehir. Bu mega şehri Avrupa standartlarında bir şehir haline getirmek için 1994 yılından beri hummalı bir çalışma yapılıyor. Özellikle 2004 yılından sonra da İstanbul’un altını üstüne getiren, ulaştırmasıyla, içme suyu atık suyuyla alakalı birçok yerinde binin üzerinde şantiyesi var. Bu kadar şantiyeyi sağlıklı bir şekilde çalıştırmak zor. Bu mazeret değil. Burada müteahhitlerin duyarlı olması lazım. Bunların duyarlı olması için gece gündüz bu şantiyeleri şehir şantiyeciliğine uymaları için her türlü işlem yapılıyor cezalar veriliyor, denetleniyor.”

Her tedbiri alacağız
Bunların giderilmesi için her türlü çalışmayı yapacaklarını anlatan Vural, İSKİ’de bir görev değişikliği olduğunu hatırlattı. Bunun bir hizmet yarışı olduğunu belirten Vural, şöyle konuştu: “İddialı konuşmuyorum ama İstanbul Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü (İSKİ) müteahhitlerinin şehir şantiyeciliğine uymaları için ne gerekiyorsa üzerimize düşen her tedbiri alacağız. Her türlü cezayı vereceğiz ama ceza vermek bir şey değiştirmiyor. Şu an ne ceza verirseniz verin Dilara’yı geri getirebilir misiniz? Allah ana babasına sabırlar versin. Hepimizi içten yaralıyor. Böyle bir hadisenin olmaması lazım. Olduğu zaman ne kadar ağlasanız ne kadar ağıt yaksanız boş. Bunun tedbirini almamız gerek. Tedbir içinde üzerimize düşeni yapacağız.”

Başka acı yaşanmasın
Göreve geldiğinde gerekli direktifleri verdiğini anlatan Vural, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu doğrultuda çalışacaksanız çalışın çalışmayacaksanız işi bırakın diye talimat verdim. Ama talimatla da bitmiyor, bütün şantiyeleri gezmemiz gerekiyor. Şu an bütün şantiyeleri gece gündüz geziyoruz. Orada bir çukur varken bir amcanın, bir ananın, bir teyzenin gelebileceğini her türlü olumsuzluğu düşünmemiz gerekiyor. Ben çok çalıştım demek kurtarmıyor. Dikkati, tedbiri elden bırakmamamız gerekiyor. Gayemiz çok büyük bu acıyı dindirecek tek bir şey var. Bundan sonra böyle bir acının yaşanmaması için gerekli her tedbiri almamız gerekiyor.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.