Haberler

Türkiye'de ada almanın bedeli en az 5 milyon $

Tarih: 5 Nisan 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Fatih Atalay
Tavşan Adası ile gündeme gelen satılık adaların sayısı Türkiye'de 5'e ulaştı. Fiyatı 5 milyon dolardan başlayan adalar Bodrum, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale'de.

Geçtiğimiz aylarda Bozcaada yakınlarındaki Tavşan Adası'nın satışa çıkmasıyla birlikte 'Türkiye'de kaç tane satılık ada var?' sorusu akla geldi. Bu hafta Sabah Emlak olarak Türkiye'de satışa sunulmuş adaları sizler için toplarladık. Türkiye'deki adaların fiyatları, konumu, büyüklüğü, tarım ile inşaata uygunluğu ve imar iznine göre 5 milyon dolardan 10 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Son zamanlarda özellikle zenginler, diğer zenginlerden farklı olmak, gürültü ve karmaşadan uzak olmak ve belki de en önemlisi 'prestij' için ada sahibi olmaya başladı. Satılmış adalardan en bilinenleri Rahmi Koç'un Tuzla açıklarındaki adası, Simavi Ailesi'nin Göcek'teki Domuz Adası ve Ömer Dinçkök'ün Bodrum, Gündoğan'daki adası. En son Bozcaada'dan bir mil uzaklıkta bulunan Tavşan Adası 10 milyon dolara tekrar satışa sunuldu. 980 bin metrekare büyüklüğe sahip adanın, 163 bin metrekaresinin kullanıma açılması planlanıyor. Adanın herhangi altyapısı veya elektrik tesisatı bulunmuyor. 365 bin metrekare turizm tesisi, 31 bin metrekare ticari yapılaşmanın izin verileceği Tavşan Adası 2003 yılında satışa çıkartılmış, fakat herhangi bir alıcı olmamıştı. Satışta olan adalardan bir tanesi de Bodrum açıklarındaki Kıstak Adası. 5.4 hektar büyüklüğündeki ada, Bodrum merkezden 9 mil uzaklıkta. Adanın imar izni yok. 3 bin zeytinliğin bulunduğu ada hakkında bilgi veren Luici Emlak'tan Alp Şahin, adaya çoğunlukla Türklerin talip olduğunu, diğer yandan yabancıların Türkiye'de ada almalarının kolay olmadığını ifade etti. Şahin sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de satılık ada sayısı çok az olduğundan Kıstak'a ilgi çok. Bu ilginin bir kısmı da yabancılardan geliyor" dedi. Şahin adanın 5 milyon Euro'ya satılık olduğunun altını çizerken, Türkiye'deki satılık adaların birçoğunun imar izni olmadığından bu adaların uluslararası açıdan bakıldığında yabancılara cazip gelmediğini belirtti.

'Yabancılar için cazip değil'
Ayvalık'a 400 metre mesafede bulunan, Çiçek Adası olarak da bilinen adanın satış fiyatı ise 8 milyon Euro. Yüzde 5 tarımsal yapılaşmaya izin verilen adada 2 bin zeytin ağacı bulunuyor. Su ve elektriği bulunmayan ada 27 bin metrekare. Uluslararası Emlak'tan Süleyman Eser, Yunan Adalarının Türk Adalarından daha pahalı olduğunu, bunun tek nedenin ise imar izni olduğunu belirtti. Eser, 'Çiçek Adasına yüzde 5 tarım imar izni verilmiş. Adada ne su ne elektrik var. Kim tarım yapacak burada?" dedi. Bir diğer satılık ada ise İzmir, Dikili'de bulunuyor. 358 bin metrekarelik büyüklükteki ada, Yunan Adaları'ndan Midilli'ye yakınlığıyla dikkat çekiyor. Garip Ada olarak da bilinen, yüzde 5 tarım iznine sahip olan ada, özel mülkiyete ait.
Takvim
<<Ekim 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.