Haberler

Başkent’in “Anayasası” Nazım İmar Planı Hazır…

Tarih: 25 Nisan 2007 Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, “Başkent’in Anayasası” sayılabilecek “Nazım İmar Planı”nı hazırladı.
Büyükşehir Belediyesi ve mücavir alan sınırları içinde kalan toplam 15 ilçe, 21 İlk Kademe Belediyesi ile 740 mahalle ve 86 orman köyünün yer aldığı ve toplam büyüklüğü 200 bin hektardan, 850 bin hektara çıkan alanın, 1/25000 ölçekli planlaması tamamlandı.

Başkan Melih Gökçek, 2023 yılı hedefli Nazım İmar Planı ile Cumhuriyet’in 100. yılına yakışır bir planı hayata geçireceklerini belirterek, “imar planları bir kentin geleceğidir” dedi.

Sorumluluk Alanı En Geniş Belediye
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 5216 sayılı kanunun geçici 2. maddesiyle belediye sınırlarının 50 kilometrelik bir alana ulaşmasının ardından, genişleyen yetki ve sorumluluklarını bir bir yerine getiriyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı, geçen iki yıllık süre zarfında 50 kilometre yarı çaplı bir alanda yeni sınırları belirleme çalışmalarının ardından, toplam 15 ilçe, 21 ilk kademe belediyesi ile 740 mahalle ve 86 orman köyünden oluşan ve 200 bin hektardan 850 bin hektar büyüklüğüne çıkan alanın 1/25000 ölçekli planlamasını tamamladı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı’nın yapmış olduğu tespit sonucunda, Büyükşehir Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanı 4 kat büyüyerek, 200 bin hektardan 850 bin hektara ulaştı. Böylece Ankara Büyükşehir Belediyesi 850 bin hektarlık alan ile İstanbul da dahil olmak üzere, sorumluluk alanı en geniş sınıra sahip belediye oldu.

Geleceği ipotek altına alan planlar revize edildi
İmar Daire Başkanlığı Metropolitan Nazım İmar Planlama Şube Müdürlüğü’nün elemanlarının gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar sonucunda, yapılan üst ölçek planlaması ile daha önce ilçe ve belde belediyeleri tarafından gerçekleştirilmiş, “Başkent’in geleceğini ipotek altına alan, sağlıksız ve gerçekçi olmayan” onaylı planların bir kısmı iptal edilirken, bir kısmı da yeniden revize edildi.

"Cumhuriyet'in 100. yılına yakışan bir plan"
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı” ile Cumhuriyet’in 100. yılına yakışır bir planı hayata geçireceklerini belirterek, “Başkent’in vizyonuna uygun bir planlama gerçekleştirdik” dedi.

Başkan Gökçek; “2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı”nın doğal, çevresel, tarihi ve kültürel mirası koruyup geliştiren, kentsel yaşamın her alanında yüksek kaliteyi kentli yurttaşlara hakça sunan, bilim, kültür, hizmet merkezi bir dünya kentine ve Başkent Ankara vizyonuna uygun bir planlama olduğunu söyledi.

Büyükşehir Belediyelerinin 5216 sayılı yasa gereği yetki alanının 50 kilometre sınırına çıkmasıyla birlikte bir Nazım İmar Planı yapma zorunluluğunun ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Melih Gökçek, şunları söyledi:

“5216 sayılı Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından İmar Daire Başkanlığı Metropolitan Nazım İmar Planlama Şube Müdürlüğü’ne bağlı arkadaşlarımız, hemen çalışmalara başladı. 13 şehir planlayıcısı ile 8 mühendis ve teknik kadrodan oluşan bu grup, ilk bir yıl içinde 50 kilometrelik Büyükşehir yetki sınırlarının tespitini yaptı.

Arkadaşlarımız bir yandan sınır tespitlerini yaparken, diğer yandan da Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanan ilçe ve ilk kademe belediyelerinin Büyükşehir’e bağlanmadan önce hazırlayıp onayladıkları planların incelemelerini yaptılar. İncelemeler sonucunda, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin yapmış oldukları planların, Başkent’in geleceğini ipotek altına alan gerçek dışı planlamalar olduğu ortaya çıktı. Hiçbir bilimsel alt yapısı olmadan hazırlanan bu planların verimli tarım arazileri, su kaynakları ve doğal afet olma olasılığı olan toprakların, abartılı nüfus yoğunluğu gözetilerek yerleşime açıldığı görüldü.

Bir örnek verirsek; 2 bin nüfuslu bir belde belediyesi, 150 bin nüfusun yaşayabileceği bir plan yapıp onaylamış. Bunun gibi bir çok belde belediyesi, bu tip planlar yapmış. Bu belde belediyelerinin yapmış oldukları planlarla, bu bölgelerdeki nüfus kapasitesi neredeyse 5 milyonun üstüne çıkıyor. Yani bir Ankara daha planlanmış. Oysa Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarının genişlemesinin ardından, Büyükşehir’e katılan nüfus sadece 300 bin oldu. Uygulanabilirliği olmayan bu planların bir üst denetim mekanizması da olmadığı için ne yazık ki onaylanmış ve uygulamaya hazır duruma getirilmiş. Düşün ki, bu planların uygulanması halinde kamuya getireceği mali külfetin yanı sıra jeolojik, çevresel ve kültürel değerlerin zarar görmesi noktasında da altından kalkılamaz boyutlara ulaşacaktı.”

"İmar planları bir kentin geleceğidir
İmar planlarının, gelecekte kentlerin ulaşacağı düşünülen ya da arzulanan fiziksel durumlarını göstermek için yapıldığını belirten Başkan Gökçek, “2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı’nda benimsenen felsefenin daha sonra yapılacak işlerin çerçevesini çizmek, planların sürekliliğini sağlamak, bunları yaparken de doğal, çevresel, kültürel değerleri tüketmeden, kentsel yaşam ve yönetim yapısı içinde mekansal, sosyal ve ekonomik eşitsizlikleri ortadan kaldırmak olmuştur” dedi.

Ankara’nın, Başkent olduktan sonra planlama geleneği ile gelişme eğilim ve kararlılığında olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek Ankara’nın, Cumhuriyet’in Başkenti olmasının ardından 5. Nazım İmar Planı’nın yapıldığını, “2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı”nı onaylamanın da seçilmiş bir başkan olarak ilk kez kendi dönemine kısmet olduğunu söyledi.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ekim 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.