Haberler

İşte İstanbul'un imar planı

Tarih: 16 Mayıs 2007 Kaynak: Vatan
Vatan çalışmaları yaklaşık 2 yıldır devam eden İstanbul'un 1/25 binlik imar planlarının taslağını ele geçirdi.

Yeni planlara göre Anadolu Yakası'nda Kartal, Pendik ve Tuzla büyük prim potansiyeli taşıyor. Avrupa Yakası'nda ise Silivri'de 2 milyon nüfuslu bir kent kurulacak. Kent merkezlerinde ise en büyük süpriz Kağıthane'ye... Kağıthane'de 160 bin metrekare alanlı silikon vadisi inşa edilecek. Diğer silikon vadileri ise Kurtköy, Tuzla Silivri'de.

Vatan çalışmaları yaklaşık 2 yıldır devam eden İstanbul'un 1/25 binlik imar planlarının taslağını ele geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi uzmanlarının çalıştığı taslak, İstanbul Metropoliten Planlama Merkezi'ne hazırlatıldı.

Taslak, 2023 yılına kadar İstanbul'un gelişimine yön verecek nitelikte. Önümüzdeki aylarda İBB Meclisi gündemine gelecek taslak, meclis onayının ardından yürürlüğe girecek.

İşte taslakta ilçe ilçe İstanbul:
Avcılar: İlçeden sanayi tesisleri kaldırılacak. Sanayi tesisleri yerine ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. 27 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Beylikdüzü hafif raylı taşıma hattının güzergahında kalan ilçe ikinci derece merkez olacak. Jeolojik açıdan sorunlu olan sahil şeridinde konutlar yıkılarak yenileri inşa edilecek. Ayrıca kıı şeridinde turizm geliştirilecek. Tahtakale Bölgesi nitelikle konut inşaasına ayrılacak.

Bağcılar: İlçede çok ciddi kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak. Neredeyse ilçenin tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek. Kazlıçeşme-İkitelli hattıyla metroya bağlanacak. Ayrıca Halkalı hattı da oluşturulacak. İlçenin sınırları içerisinde E-5-TEM bağlantı yolu açılacak. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa ve Tekstilken üezirinden inşa edilecek metro Bağcılar'a ulaşacak.

Bakırköy: Ayamama Deresi boyunca yeşil band oluşturulacak. bu band sahil kesiminde de devam edecek. 1. derecede merkez olma özelliği korunacak. Deniz araçları seferleri artırılacak. Yenikapı ile metro bağlantısı yapılacak. Ataköy turizm bölgesine dönüşecek. Kruvaziyer limanı inşa edilecek. Planlı ilçe zemin ve inşaat kalitesi açısından deprem riski taşıyor. Bu sorun çözülecek. Florya'ya yat limanı inşa edilecek.

Bahçelievler: E-5 üzerindeki eski sanayi tesislerinin bulunduğu arsalara az katlı ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Yapılaşmanın yüksek olduğu ilçede kentsel dönüşüm uygulanacak. İlçe metro ile Bakırköy'e, bir başka hat ile Yeşilköy'e bağlanacak. Yenibosna'daki sanayi tesisleri boşaltılacak. Yerine hizmet sektörüne yönelik yapılaşmaya izin verilecek.

Bayrampaşa: Sanayi tesislerinin tamamı boşaltılacak. Yerine ofisler ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Seyrantepe ile Kazlıçeşme arasında inşa edilecek metro hattı ilçeden geçecek. İlçenin neredeyse tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek.

Beşiktaş: Aşırı nüfus baskısı altındaki ilçe metro ile Zincirlikuyu'ya bağlanacak. Ayrıca metro bağlantısı darhane üzerinden Kağıthane'ye ulaştırılacak. Ayrıca Beşiktaş-Şişli-Metris metro hattı oluşturulacak. Böylece traifiğin rahatlaması sağlanacak. İlçede kültür etkinliklerine yönelik altyapı hazırlanacak.

Beykoz: Metro ile Üsküdar'a bağlanacak. Mahmut Şevket Paşa, Ali Bahadır, Öğümce, Paşamandra, Bozhane, Göllü, Kılıçlı, İshaklı, Cumhuriyet ve Polonezköy doğa turizmi ve ekolojik tarımın geliştirileceği köyler. İlçe sınırlarındaki doğal SİT alanları yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. İlçede cam sanat müzesi kurulacak. Hidiv Kasrı, Mihrabad, Beykoz Korusu ve Beykoz Çayırı İstanbul geneline hitap edecek mesire yeri haline dönüştürülecek. Kavacık'ta yeni ofis inşaatlarına izin verilmeyecek.

Beyoğlu: JICA raporuna göre yüksek deprem riski altındaki ilçelerden. Binaların sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Halıcıoğlu, Sütlüce, Okmeydanı ve Namazgah özel müdahale gerektiren koruma alanlarından. Ayrıca ilçenin Haliç kıyısındaki Aynalıkavak ve Taşkızak tersanelerinde kültür tesisleri oluşturulacak. İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı'nda sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentsel dönüşüm projeleri artırılacak. Beyoğlu ve Taksim'e ulaşım kolaylaştırılacak. İnşaası devam eden Taksim-Yenikapı hattı Kazlıçeşme'ye kadar uzatılacak. Karaköy, Perşembe Pazarı ve Tersaneler bölgesi yeniden canlandırılacak.

Büyükçekmece: Kıraç ile birlikte ilçedeki sanayi tesislerinin mevcut üretim tesislerinin niteliği arttırılacak. Göl ve Sazlıdere Havzası'ndaki sanayi tesisleri zamanla tasfiye edilecek. İlçenin sahil şeridi turizm ve rekreasyon amaçlı düzenlenecek. İlçenin Beylikdüzü ve Gürpınar gibi yerleşim merkezlerinde zemin akması ve kaymalarına neden olan aktif ve potansiyel heyelan alanları bulunuyor. Göl ile Terkos arasındaki alanda doğal ve yaban hayatı korunacak. 5 adet yeni kent ormanı planlanacak. Göl havzasının orta ve uzun koruma kuşakları İSKİ Yönetmeliği çerçevesinde yerleşime açılacak. Mevcut sanayi tesisleri daha sağlıklı hale getirilecek. Küçükçekmece Gölü ile Büyükçekmece Gölü arasındaki alan lojistik depolarına ayrılacak. Mimarsinan'daki sanayi tesislerinin bir kısmı turizm tesisine dönüştürülecek.

Çatalca: Nüfus artışının içme suyu kaynaklarını kirletmesine izin verilmeyecek. İlçedeki 600 bin metrekare alanda faaliyet gösteren sanayi tesisleri 10 yıl içinde boşaltılacak. 54 milyon 200 bin metrekare alanlı tarım arazileri korunacak. Mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarındaki araziler 5 yıl içinde kamulaştırılacak.

Eminönü: Tarih Yarımada'nın kimliği ile uyuşmayan işlevler tasfiye edilecek. yani üretim ve imalat yapılmayacak. Çevre, yaşam ve yapı kalitesi yükseltilecek. İstanbul silüeti tekrar kazandırılacak. Tarihi, kültürel ve mimari değerler korunacak. Lastik tekerlekli ulaşım sisteminin tarihi eserler üzerindeki baskısı azaltılacak. Gece-gündüz arasındaki nüfus farkı azaltılacak. Ticaret alanlarının ve turizm işletmelerinin konut alanları üzerindeki baskısı azaltılacak. Boşaltılan mekanlar tekrar konut işlevi kazanacak. Surlar turizm açılacak. 40-50 rakımın üzerindeki yapılaşmaya izin verilmeyecek. Meydanların ve külliyelerin tarihi kimliğini bozan yapılar yıkılacak. Zarar görmüş eski eserler restore edilecek.

Eyüp: İlçedeki konutların öncelikli olarak lenilenmesi gerekiyor. Silahtarağa ile Gaziosmanpaşa arasındaki koridor hizmet ve sosyal donatı koridoru haline getirilecek. Akpınar'da turizm amaçlı arsa imarı verilecek. Pierre Loti eleferik ile Taksim'e bağlanacak. Alibeyköy'ün depo ve sanayi tesislerine festival alanları inşa edilecek. Alibeyköy havzasının mutlak korunma alanındaki konut alanları acilen kamulaştırılacak. Defterdar Mahallesi'nde sur tecrit alanı içinde kalan 4 bin 179 kişinin yaşadığı evler boşaltılacak.

Esenler: Otogar ile Akpınar Caddesi arasındaki alan yeşil alana dönüştürelecek. Esenler Oto Sani merkezi iş alanına dönüştürülecek. İlçe TEM'e ekspres yol ile bağlanacak. İlçe genelinde ciddi kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Kentin muhtelif yerlerinde cep otogarları yapılarak, mevcut otogarın trafiği azaltılacak.

Gaziosmanpaşa: Güngören üzerinden Yenibosna'ya karayoluyla bağlanacak. İlçedeki sanayi tesisleri hizmet ve ticaret alanına dönüşecek. İlçe genelinde yenileme ve kentsel dönüşüm projeleri uygulanacak. Gaziosmanpaşa-Avcılar TEM otoyolunun kuzeyinde paralel bir yol yapılacak. Beşikta'tan başlayarak Kağıthane, Eyüp üzerinden Gaziosmanpaşa'ya gelecek metro Ispartakule'ye kadar uzanacak.

Habibler'de kuzeye gelişim engellenecek. Habibler ve Cebeci'de 2 milyon 900 bin metrekare alanlı hayvanat bahçesi, 8 milyon 800 bin metrekare bölge parkı ve 490 bin metrekare hizmet ve donatı alanı oluşturulacak. İSKİ Koruma havzasındaki konutlar yıkılacak. Gazi, Zübeyde Hanım, Cebeci, Habibler ve Malkoç'taki orta ve uzun koruma mesafesindeki konutlar rehabilite edilecek.

Güngören: İlçe genelinde kentsel dönüşüm uygulamaları yapılacak. Zeytinburnu ile Bağcılar arasında yapılacak hafif raylı taşıma hattı Güngören'den geçecek. Merter'deki tekstil teşhir mağazalarına dönüşmüş olan Keresteciler Sitesi'ne İstanbul genelinde erişilebilirlik kolaylaştırılacak.

Kadıköy: Emekevler'de gecekondu dönüşüm projesi uygulanacak. İlçede nüfus yoğunluğu düşürülecek. Merzede yüzde 30 oranında konutlaşma sağlanarak, ilçenin gece-gündüz arasındaki nüfus farkı azaltılacak. Merkezde sinema, tiyatro ve sergi salınlarına dönüşümün önü açılacak. Deprem riski olan noktalarda binalar yıkılarak yenisi inşa edilecek. Kadıköy'ün mevcut merkezi ile entegre olmak koşuluyla E-5'e kadar yeni bir ticaret ve ofis binalarının bulunduğu yeni bir alan oluşturulacak. Kurbağalıdere'nin batısındaki bu alan yaklaşık 1 milyon metrekare olacak. Kozyatağı ile Bostancı arasında 2 milyon metrekare alanda ticaret ve ofis alanları oluşturulacak.

İskelede yeni düzenlemeler yapılacak. Deniz ulaşımı daha kolay hale getirilecek. Anadolu yakasının en önemli merkezi olan ilçe yeniden yapılandırılacak. Bu yapılandırmada 22 kilometrelik Kartal-Kadıköy metro yatırımı belirleyi olacak. İlçedeki konutların donatı standartları yükseltilecek. Yaşam kalitesi artırılacak. Sağlıksız ve yasadışı gelişen Fikirtepe, Merdivenköy ve Dumlupınar yeniden ele alınarak planlı ve düzenli yapılaşma sağlanacak.

Kağıthane: Metro ile Beşiktaş ve Metris'e bağlanacak. Ayrıca Levent-Maslak metrosu Seyrantepe üzerinden ilçeye ulaşacak. Beşiktaş'tan başlayan bir başka metro bağlantı hattı ise ilçeden kazlıçeşme'ye yönelecek. İlçedeki nüfus yoğunluğunun azaltılması hedefleniyor. Depolama ve sanayiden dönüşecek alanlarda festival amaçlı tesislerin inşa edilecek. Kentsel dönüşüm projesi uygulanması zorunlu. İlçenin Büyükdere Caddesi'ne yakın olan kısımları ise merkezi iş alanına dönüştürülecek. Kentsel dönüşüm projesi İBB, Kağthane Belediyesi ve TOKİ tarafından uygulanacak. Sadabad'da mesire yeri düzenlemesi yapılacak. Cendere Vadisi projesi ile de yeşil alan düzenlemeleri yapılacak. İlçe sınırlarında bir de silikon vadisinin oluşturulması gündemde.

Kartal: Sabiha Gökçen Havalimanı'na yakınlığı, Avrupa Yakası ile deniz yoluyla bağlantı kurma olanağı, Gebze sanayi Bölgesi'ne yakınlığınedeniyle üst düzey bölge olarak geliştirilecek. İlçedeki sanayi tesislerinin neredeyse tamamı boşaltılacak. İlçe bilgi ve teknoloji merkezli şirketlere ev sahipliği yapacak şekilde düzenlenecek. Ticaret, finans ve kültür etkinlikleri ise artırılacak. E-5 ile Kurtköy arasındaki alanda ciddi kentsel dönüşüm uygulamaları yapılacak. İlçedeki mevcut sağlıksız binalar, yıkılarak yenileri inşa edilecek. Metro ile Kurtköy, Tuzla ve Gebze'ye bağlanacak.

Küçükçekmece: Gölün güneyinde oluşturulacak iç ve dış kumsallar ile turizm ve rekreasyon alanları oluşturulacak. Kayabaşı, Ispartakule, Altınşehir, Yarımburgaz, Ayazma, Güvercintepe ve Şahintepe konut gelişme alanları. Yani toplu konut inşa edilecek bölgeler. Özellikle Kayabaşı bölgesine uydukent kurulacak. Küçükçekmece gölünün ekolojisi korunacak. Olimpiyat koyunun güneyinde yeşil alan bölgesi oluşturulacak. Bakırköy-Beylikdüzü arasındaki metro ilçenin ulaşımına katkıda bulunacak. İkitelli yapılacak ulaşım yatırımlarıyla tüm kente hitap eden bir merkez kimliğine kavuşturulacak.

Maltepe: İlçe sınırlarında 6 milyon 300 bin metrekare alanda Türkiye'nin en büyük bölge parklarından birisi olacak. Askeri alanlarla çevrelenmemiş, yapılaşma başlamamış olan alanlar bölge parkına dönüştürülecek. Kurtköy'e bağlantı yolu yapılacak. E-5 ile TEM arasında bağlantı sağlanacak. Başıbüyük'te kentsel dönüşüm yapılacak. Dragos'taki sanayi tesisleri yenilenecek.

Küçük bir cep otogarı yapılacak
Pendik: Üniversite altyapısı geliştirilecek. Liman altyapısı geliştirilecek. Liman için kullanılacak alan kısıtlı olduğundan buradaki potansiyel Gebze'ye yönlendirilecek. İlçe sınırları içerisinde, üniversite, organize sanayi bölgesi, lojistik merkezi ve teknopark ile bağlantılı 500 bin metrekare alanlı fuar ve sergi alanı oluşturulacak. Kartal'dan başlayacak ve tuzla'da bitecek olan E-5 ile TEM arasındaki Doğu - Batı yönündeki arter ilçeden geçecek. İlçedenin kuzeyinde 500 bin metrekare alanlı fuar tesisleri inşa edilecek. Sabiha Gökçen Havalimanı ile Tuzla lojistik merkezi ve sanayi alanlarının kesişiminde 3 milyon 200 bin metrekare alanlı İstanbul Teknoloji Parkı inşa edilecek. Tuzla Tersanesi ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasında 6 milyon 500 bin metrekare alanlı Lojistik merkezi oluşturulacak. Kıyı şeridi yeniden düzenlenecek. Kıyı alanlarında yeşil bir kuşak oluşturulacak.

Şişli: Büyükdere caddesi üzerinde inşa edilecek gökdelenler denetim altına alınacak. Aksi takdirde bu durum hem egzozlardan hem de evsel yakıtlardan çıkan kirleticilerin çok yoğun olduğu ilçenin daha da kirlenmesine neden olacak. Kuştepe'de kentsel dönüşüm projesi uygulanacak. Harbiye Açık Hava Tiyatrosu, kongre vadisine dönüştürülecek. İlçedeki sanayi tesisleri boşaltılacak. Buralar hizmet sektörünün faaliyet gösterdiği merkezler haline gelecek. Ayrıca dinlence, eğlence ve alışveriş merkezleri yapılarak Büyükdere Caddesi rehabilite edilecek. TOKİ'nin Galatasaray'a yapacağı stadyum ile daha edğerli hale gelecek Seyrantepe metro ile İSTOÇ'a bağlanacak. Ayrıca Levent Maslak hattı da Seyrantepe ile bağlantılı hale gelecek.

Sarıyer: Doğal SİT alanları tehdit altında. Taksim-Maslak merkezi iş alanının kuzeye doğru yayılması engellenmeli. İstinye turizm merkezi haline getirelecek. zekeriyaköy yoğun yapılaşma baskısı altında. Gümüşdere, Kilyos, Demirciköy ve Rumeli Feneri'nde su sporları ve Kilyos'ta ise müzik ile festival merkezleri oluşturulacak. Kilyos-Karaburun arası koruma altına alınacak. Kilyos ve civarında rekreasyon alanları oluşturularak günübirlik turizm geliştirilecek.

Silivri: İstanbul'un yeni ve en önemli çekim merkezlerinden birisi olacak. İlçe kuzeye doğru geliştirilecek. Mevcut merkez zemin yapısı açısından risk taşıdığından az yoğunluklu turizm ve kültürel etkinlik merkezi olarak kullanılacak. Zamanla Beylidüzü metrosu buraya kadar ulaşacak. İlçedeki nüfus 2 milyona istihdam edilen eleman sayısı ise 800 bine çıkartılacak. Sadece bilişim sektöründe istihdam edilen eleman sayısı 160 bin olacak. Gümüşyaka'da 7 milyon metrekare alanlı liman ve 9 milyon metrekare alanlı lojistik deposu yapılacak. Selimpaşa, Ortaköy, Kavaklı ve Çanta'da ileri teknoloji üretim merkezi haline gelecek. İlçe genelinde toplam 130 milyon metrekare konut alanı oluşturulacak. Merkez ve Alipaşa Köyü'nde iki sağlık kompleksi inşa edilecek. Çanta üniversite merkezi olacak.

Tuzla: Yeni imar planıyla en fazla gelişecek ilçelerden birisi. Liman daha da geliştirilecek. İstanbul'un en büyük lojistik merkezleri Orhanlı'da buraya inşa edilecek. Erenköy gümrüğü buraya taşınacak. Deri, mermerciler, boya ve vernik sanayiinde faaliyet gösteren sanayi tesisleri disipline edilecek. Orhanlı ve Aydınlı yeni gelişme bölgeleri olarak belirlendi. Özellikle Orhanlı ciddi bir çekim merkezi olacak. Konut için ayrılan alan 5 milyon metrekare civarında. Metro ile Kartal'a bağlanacak. E-5 üstündeki sanayi tesisleri öncelikli olarak boşaltılacak. Buralar ofis ve ticaret merkezi haline dönüştürülecek. Lojistik merkezinin kuzeyinde bir cep otogarı oluşturulacak. Organize sanayi bölgesinin güneydoğusunda 1 milyon 470 bin metrekare alanlı bir teknopark oluşturulacak. Meyve-sebze hali inşa edilecek. Okan Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi'ne erişim kolaylaşacak. Yeni üniversite inşaatlarına izin verilecek. Aydınlı'da kentsel dönüşüm uygulanacak.

Ümraniye: Dudullu Organize sanayi Bölgesi'nde üretim durdurulacak. Yerine ofis ve ticaret binalarının inşaası yönlendirilecek. Buradaki sanayi tesisleri Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'ne yönlendirilecek. TEM üzerinde bir cep otogarı inşa edilecek. İlçe metro ile Bostancı ve Üsküdar'a bağlanacak. Elmalı su toplama havzasındaki sanayi tesisleri uzun vadede boşaltılacak. Orman üzerinde baskı oluşturan konut alanlarının yoğunluklarına sınırlama getirelecek.

Üsküdar: İlçe genelinde nüfus yoğunluğunun düşürülmesi hedefleniyor. Metro ile Beykoz'a bağlanacak. Anadolu Yakası'nın en önemli ulaşım odağı olacak. İlçenin merkezi Harim ve Haydarpaşa'da oluşturulacak yeni merkeze kaydırılacak. kültürel ve sanatsal etkinlikler ile ilçenin gece-gündüz yaşınılır hale gelmesi sağlanacak. Mevcut merkez ve Altunizade ise yeniden düzenlenecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Kasım 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.