Haberler

18 gayrimenkul 5 milyar $

Tarih: 11 Haziran 2007 Kaynak: Vatan Yazan: Tebernüş Kireçci
İstanbul Belediyesi, 18 gayrimenkulü devralıp İETT arazisi gibi imar düzenlemesi yaparak satmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İETT Levent arsasında yaptığı yöntemin benzeri ile proje geliştirilecek, mülkiyeti Hazine’ye ve İstanbul İl Özel İdaresi’ne ait 18 gayrimenkul belirledi. Belediye, bu gayrimenkulleri tıpkı İETT Levent arsasında olduğu gibi, Milli Emlak’tan veya İstanbul İl Özel idaresi’nden rayiç bedeli karşılığında alacak. Ardından imar durumlarında değişiklik yapacak.

Turizm, kongre ve ticaret imarı verilecek arsaların tamamında yüksekliğin serbest bırakılması planlanıyor. Böylece gökdelen inşasının önü açılacak. Gayrimenkullerin arazileri bu duruma getirildikten sonra satışa çıkarılacak. Büyükşehir Belediyesi’nin gözüne kestirdiği 18 ayrı gayrimenkul arasında çok ünlü okullar ve hastaneler de yer alıyor. Asırlık eğitim kurumu Pertevniyal Lisesi, Fatih’teki Vatan Lisesi ve Zeynep Kamil Hastanesi, Büyükşehir Belediyesi’nin gözüne kestirdiği gayrimenkullerden sadece birkaçı.

Çalışmaları devam eden projeye göre Fatih, Kağıthane, Bayrampaşa, Bahçelievler, Beşiktaş ve Üsküdar ilçe sınırlarında yer alan liselerdeki öğrenciler, aynı ilçedeki okullara dağıtılacak. Hastanelerin ise şehir dışına daha büyük komplekslere taşınması planlanıyor.

İki amacı var
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın özel olarak ilgilendiği projenin ilk amacı İstanbul’un çehresini değiştirmek olarak gösteriliyor. Kentin merkezi lokasyonlarında yer alan ve bir kısmı kentin en çok bilinen kamusal donatıları olan hastane ve okulların bundan böyle turizm ve ticaret amaçlı olarak kullanılması planlanıyor.

Projenin ikinci hedefi ise 18 gayrimenkulü yaklaşık 1 milyar dolara satın alıp, gerekli imar değişiklikliklerini sağladıktan sonra en az 5 milyar dolara yerli ve yabancı yatırımcılara satmak. İBB, aradaki 4 milyar doları ise 2009 yerel seçimleri öncesi metro ve ulaşım altyapısına kullanmayı hedefliyor. Büyükşehir Belediyesi’nin planlarına göre ulaşım altyapısı için yaklaşık 15 milyar dolara ihtiyaç bulunuyor. İBB, projelerin satışını yapmayı ve ortaya çıkacak eserleri de 2010 yılında gerçekleştirilecek Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerine yetiştirmeye çalışıyor.

Devredilecek hastane ve okullar:
1) Zeynep Kamil Hastanesi
2) Kuledibi Hastanesi
3) Cankurtaran Zührevi Hastalıklar Hastanesi
4) Süleymaniye Kadın ve Doğum Hastanesi
5) Haseki Hastanesi
6) Hayri Kozakçıoğlu Ticaret Meslek Lisesi
7) Ekrem Cevahir Ticaret Lisesi
8) Dr. Sadık Ahmet Lisesi
9) İstanbul Ticaret Odası Anadolu Ticaret Meslek Lisesi
10) Cengizhan Lisesi
11) Eyüp Lisesi
12) Bakırköy Lisesi
13) Nuri Cıngıllıoğlu Lisesi
14) Refhem Tümer Lisesi
15) Sait Çiftçi Kamu Sağlık Merkezi
16) Pertevniyal Lisesi
17) Üsküdar Sağlık Merkezi
18) Vatan Lisesi
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.