Haberler

Alışveriş merkezi açma yarışı

Tarih: 12 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Yazan: Demet Cengiz Bilgin
22.5 milyar dolara, 230 alışveriş merkezimiz olacak
Türkiye’de gayrimenkul sektöründe en fazla rekabet, kárlı olduğu gerekçesiyle alışveriş merkezleri alanında yaşanıyor. Son bir kaç yıldır adeta yeni alışveriş merkezi açma yarışının yaşanmasıyla birlikte toplam 130 alışveriş merkezine sahip olduk. Bugüne kadar 10 milyar doların üzerinde yatkırım yapılan 130 alışveriş merkezini yeterli görmeyen gayrimenkul şirketleri, önümüzdeki 5 yıl içinde 100 tane daha açmak için kolları sıvadı. Yeni açılacaklarla birlikte Türkiye’deki alışveriş merkezi sayısı 230’a, yapılacak yatırım tutarı da 22.5 milyar dolara ulaşacak.

Türkiye ilk alışveriş merkezine 1987 yılında Galleria ile kavuşurken, 20 yılda Türkiye’deki toplam alışveriş merkezi sayısı 128’e çıktı. Galleria, Türkiye’deki perakende sektörünün önünde yeni bir dönem açarken, 1980’li yılların sonuna gelindiğinde Türkiye’de sadece üç alışveriş merkezi bulunuyordu. Bugün alışveriş merkezlerinde toplam 2.5 milyon metrekarelik kiralanabilir alan bulunurken, yeni açılacaklarla birlikte bu rakamın 5.5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Multi Türk Mall, Toray İnşaat ve Rönesans Türkiye’nin en çok alışveriş merekzi projesi geliştiren yatırımcıları arasında yer alıyor.

22.5 milyar dolarlık yatırım
Türkiye’de bugüne kadar alışveriş merkezleri için yapılan yatırım, arsa bedelleri hariç tutulduğunda kabaca 3 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Yeni yapılacak alışveriş merkezleriyle birlikte bu rakamın 6.5 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Özellikle İstanbul’da son yıllarda arsa bedellerinin çok büyük farklılıklar göstermesiyle, yapılan yatırımların tutarları da değişmeye başladı. İstanbul’un bazı bölgelerinde metrekaresi 10 bin doları aşan fiyatlara arsa satılırken, bu rakamlar yeni yerleşim bölgelerinde ise 1000-2 bin dolara kadar inebiliyor. Yetkililer, son 20 yılda ortalama arsa maliyetleri dikkate alındığında alışveriş merkezleri için yapılan toplam yatırım tutarının yaklaşık 10 milyar dolara ulaştığını belirtiyorlar. Yeni yapılacak projelerin arsa bedelleriyle birlikte ise yatırım tutarının 12.5 milyar doları aşacağı hesaplanıyor. Böylece Türkiye’de yapılan ve önümüzdeki beş yıllık dönemde yapılması planlanan alışveriş merkezleri için yapılacak toplam yatırım bedeli 22.5 milyar doları aşacak.

Dikkat çeken projeler
İstanbul’da yapımı süren İstinye Park, Levent Mall, Doğuş Center, City’s Nişantaşı ve Astoria gibi alışveriş merkezleri dikkat çeken projeler arasında. İstinye Park’ın yatırım tutarı 250 milyon dolar, City’s’inki ise 125 milyon dolar olarak hesaplanıyor. Büyükdere Caddesi’nde Levent-Maslak hattı en çok alışveriş merkezi inşa edilen noktaların başında geliyor.

25 milyar dolarlık hacim perakendeciliğe eklenecek
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Nuşin Oral ise, inşaatları devam eden ve proje halindeki alışveriş merkezlerinin açılmasıyla perakendeciliği 25 milyar dolarlık bir hacim ekleyeceğini söyledi. Şu anda 60-70 arası inşaat halinde, 110 civarında da proje olduğunu kaydeden Oral, "2.5 milyon metrekare olan kiralanabilir alan büyüklüğü, beş yılda iki katına çıkarak 5.5 milyon metrekareye ulaşacak. 2010’a kadar kiralanabilir alana 1.7 milyon metrekare eklenecek" dedi. Türkiye’de her bin kişiye düşen 38 metrekare kiralanabilir alana karşılık, Yunanistan’da bu rakamın 125 metrekare, Norveç’te ise 750 metrekare olduğuna dikkat çeken Oral, "Türkiye’nin sadece 25 şehrinde alışveriş merkezi var. Batıdaki yoğunluk Anadolu şehirlerine, Akdeniz’e kaymaya başladı. Karadeniz’e gidiyor. Yeni şehirlere gidilmesi pozitif. Şu nda çok doğuya gitmiyor ama gidebilir" şeklinde konuştu.

81 ilin sadece 25’inde alışveriş merkezi var
Türkiye’de yatırımcıların istediği takdirde her yere alışveriş merkezi yapılabileceğine işaret eden Alkaş Alışveriş Merkezleri Danışmanlık şirketinin sahibi Avi Alkaş, ancak doğru ve kazançlı alışveriş merkezi projesi için lokasyonun çok önemli olduğunu söylüyor. Son yıllardaki hızlı gelişmeye rağmen, Türkiye’nin alışveriş merkezleri konusunda hálá gelişme potansiyeli olduğuna işaret eden Alkaş, henüz 81 ilin sadece 25’inde modern alışveriş merkezi olduğunu, özellikle Eskişehir, Kayseri, Denizli gibi bazı önemli Anadolu illerinde yeni projelerin geliştiğini söyledi. Yerli ve yabancı yatırımcıların alışveriş merkezlerine yöneldiğini kaydeden Alkaş, "Türkiye’de 1000 kişiye düşen alışveriş merkezi kiralanabilir alanı 32 metrekare. Bu Avrupa’da 150 metrekare. Çok büyük bir potansiyel var. Anadolu’da gelir düzeyi yüksek ve alışveriş merkezi eksiği olan şehirlere lokal, ulusal ve yabancı yatırımcılar büyük ilgi gösteriyorlar. Perakendeciler için de bu potansiyeli değerlendirmek istiyorlar" dedi.

Yapmak kolay önemli olan doğru işletmek
Alışveriş merkezi sayılarının arttığına ancak bu artışın nerelerde yaşandığına bakmak gerektiğini belirten Multi Türk Mall’ın CEO’su Levent Eyüboğlu "Bizim Trabzon, Mersin gibi Anadolu şehirlerinde de projelerimiz var. Bazı yatırımcılar bu sektöre yeni girdi. Yeni yatırımcılar cesaret edemediği için alışveriş merkezleri İstanbul, Ankara, Eskişehir gibi bir kaç şehirde yoğunlaştı. Yoğunlaşmamaya dikkat etmek lazım" dedi. Ruhsatı aldıktan sonra alışveriş merkezi yapmanın en kolay iş olduğuna değinen Eyüboğlu şöyle devem etti: "Önemli olan iştetmek. Alışveriş merkezini yaşatmak, mağaza sahiplerinin kár etmesini sağlamak. Mükemmel bir merkez bile yanlış bir işletmeyle zarar görebilir. Doğru kitleye hitap seçmek, doğru konumlama önemli."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.