Haberler

Marmara'nın dibi hareketli

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: Milliyet
Türk ve Fransız bilim adamlarının "Le'Atalante" gemisi ile 12 Mayıs'ta Marmara Denizi'nde başlattığı, "Nautile" denizaltısı ile de deniz dibinde yapılan incelemeler 12 Haziran'da sona erdi.

İTÜ öğretim üyesi ve Proje Araştırma Genel Koordinatörü Prof. Dr. Naci Görür, bilim adamlarının deniz tabanına her dalışta 7 saat kalıp çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Aktif fayların tüm özelliklerinin incelendiğini belirten Görür, şunları söyledi:
"Faylar boyunca sürekli gaz ve su çıkışları olduğu belirlendi ve haritalandı. Bunlar aktiviteyi gösteriyor. Faaliyeti gösteriyor. O nedenle de dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer bir yerde deprem olmuş ve bitmiş olsa, belirli bir zaman sonra akışkan çıkışı duruyor. O nedenle bu akışkan çıkışlarının ciddiye alınması, izlenmesi ve incelenmesi gerekiyor."

'Derinlerden geliyor'
Depremsellik açısından önem taşıyan gaz ve su çıkışlarının incelenebilmesi için Marmara Denizi tabanına bir denizaltı gözlem istasyonu kurulması gerektiğini vurgulayan Görür, bunun için Türkiye'deki yetkililer ve AB fonlarından yararlanmak için başvurularda bulunduklarını ifade etti.

İTÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Celal Şengör ve Prof. Dr. Namık Çağatay ile araştırmanın Fransız eşbaşkanı Prof. Dr. Pierre Henry'nin gerçekleştirdiği çalışmalar konusunda yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:
"Marmara tabanındaki aktif faylarla akışkan çıkışı (gaz ve su) arasında doğrudan bir ilişki var. Akışkan çıkışı fayın hareketliliğinin belirtisidir. Marmara tabanında fay boyunca açığa çıkan gazların büyük ölçüde metan gazı olduğu anlaşıldı. Bu gaza birlikte bazı hidrokarbon emarelerinin bulunması söz konusu gazın yüzeysel olmayıp, derinlerden geldiğini ortaya koydu.

Akışkan çıkışlarının sürekli denetlenip izlenmesiyle Marmara Bölgesi'ni tehdit eden depremin gelişi ile ilgili önemli ipuçları elde edilebilir."

'Tsunami olabilir'
"Özellikle Çınarcık çukurluğunun kuzeyinde ve İzmit Körfezi'nin Marmara'ya açıldığı bölgelerdeki kıta yamaçları olası bir depremde heyelanlar oluşturmaya müsaittir. Bu kaymalar tsunami olaylarına sebep olabilir."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.