Haberler

Will Alsop’un Kensington Market’i Kaybolma Tehlikesi Altında

Tarih: 15 Haziran 2007 Kaynak: thestar.com Yazan: Christopher Hume Çeviren: Gül Keskin


Alsop eğer Toronto’da OCAD (Ontorio Sanat ve Tasarım Okulu) için tasarladığı “flying tabletop” sonrası hiçbir şey yapmamış olsaydı, katkısı sonsuza dek kutsallaştırılmış olacaktı. Fakat Londra kökenli mimar/sanatçı kendini şehre adamaya devam etti. Burada bir ofis açmasının yanısıra, diğer projeler üstünde de çalışıyor, geçen hafta ise Olga Korper Galeri’de sanat çalışmaları ilk kez sergilenmeye başladı.

Bu çok katmanlı, multimedya parçalarının konusu biraz geç ortaya çıkmış olsa da, Kensington Market. Alsop semte aşık, fakat diğer taraftan semtle ilgili ciddi endişeler taşıyor. “Kensington’da benim ilgimi çeken şey, buranın çok canlı olması, anti – tasarımla canlı olmayı başarabiliyor, aynı zamanda yatırımcılar da bu alanları konuştuğumuz gibi birleştiriyor ve bu buranın değişmesine neden olacak, beni endişelendiren bu.” diye durumu açıklayan Alsop, Kensington’da oldukça güçlü bir topluluk olduğunu ve onların bu değişime direndiklerini, her ikisinin de kötü olduğunu söylüyor ve daha iyisi için neler yapılabileceğini düşünmek zorunda olduklarını ekliyor.

Bir sanatçı ve mimar Alsop’un fikirlerinin tüm Torontolular tarafından benimsenmemesi muhtemel. Alsop’un da belirttiği gibi, şehirin Michael Lee-Chin Crystal, Frank Gehry’nin Ontario’nun simgesi haline gelen Sanat Galerisi ve onun Ontario’da dikmeler üstündeki Sanat ve Tasarım Okulu gibi projeleri kabullenmeleri hala bir fenomen durumunda.

Alsop, Toronto’nun yeni keşfedilmiş ihtişamı konusunda hala çok hassas ve görülen ne varsa sömürgecilikten kalan şeyler olduğunu vurguluyor, zaten Royal Ontario Müzesi’nde Daniel Libeskind’in Crystal’ına düşünmeden verilen olumsuz tepki de Alsop’un gördüğü taşralılığa işaret ediyor. Aslında Alsop bunun harika bir şey olduğunu; küçük bütçe kesintilerinden zarar görse de binanı öneminin tartışılamayacağını belirtiyor.



Yerel mimari çevrelerden eleştirilen alan Alsop, Crystal’ı kendi kategorisinde takdir etme konusunda daha da istekli ve buradan hoşlandığı, kendini burda rahat hissettiği konusunda da ısrarlı, Toronto’nun uluslararası bir şehir olduğunu söylüyor.

Geçen hafta açılan sergisinde, etrafını saran onlarca hayranıyla ve destekçileriyle de oldukça huzurlu gözüküyordu. Pek çok işaretli satılmış parça düşünüldüğünde, onların da görmek istedikleri şey için burda oldukları anlaşılıyor.

Çalışmalar kendi başına herşeyden daha havai. Alsop’un çalışmaları tabaka üstüne tabaka ekliyor, çoğunlukla geometrik desenlerle başlayan çalışma hayal meyal mimari çizimleri anımsatıyor. Üstündeki yüzen imajlar ve şekiller; dağınık, plansız ve çeşitlilikler dolu Kensington deneyimini su yüzüne çıkartıyor.

Bunun Alsop’un mimari yaklaşımıyla aynı olduğu söylenebilir. Bu konudaki en güçlü yanı, uygulamanın aksamasını sağlayacak hatalara düşme korkusunun olması. Pek çok mimar çalışmalarının sönük olmasından çok da endişeli değil, işverenlerin tekliflerini karşılayamaya çalışıyor çünkü risk alma konusunda gönülsüzler.

Alsop ise sınırları zorladığında ve hesapları karıştırdığında en mutlu kişi oluyor. Bulduğu eğlenceli çözümlerle, aynı zamanda hem acımasız hem de güven veren biri olmayı başarabilen bir tasarımcı. Hünerleriyle Ontorio Sanat ve Tasarım Okulu binasından daha dikkat çekici bir anıt yok; eğer, bir başka mimar Ontario Sanat ve Tasarım Okulu’na benzer bir plan yapmış olsaydı, yakınları kanlı bir cinayet karşısında çığlık atabilirdi. Oysa onun yerine, oturan kişiler proje için kredi alan ilk kişiler oldular, göz alıcı olan da bu.

Alsop “Cultural Fog” adlı sergisiyle, kendisini yasal olmasa da ruhen Torontolu olarak görüyor. Belki orası evi değil ama evindeymiş gibi hissediyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.