Haberler

İş sağlığı ve güvenliği Başkent’te tartışılacak

Tarih: 21 Haziran 2007 Kaynak: Hürriyet Ankara Yazan: İpek Arıoğul
İnşaatlarda yaşanan kazaların önüne geçmek geçmek, iş güvenliği konusunda bilgi ve duyarlılığı artırmak amacıyla Ekim ayında İnşaat Mühendisleri Odası tarafından bir sempozyum düzenleniyor. Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş, kazaların çoğunlukla teknolojik gelişmelerin ve makinaların yeterince bilinmemesi, yapılan işin zorluğunun farkında olunmaması, dikkatsizlik ve yorgunluk ve baret takmamak nedeniyle meydana geldiğini belirtti.

İnşaat Mühendisleri Odası, bir türlü önlenemeyen inşaat kazaları konusunda duyarlılık yaratmak ve bilgiyi artırmak amacıyla 5-6 Ekim tarihleri arasında "İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu" düzenliyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Fehmi Toptaş Türkiye’de en fazla işçinin istihdam edildiği inşaat sektörünün AB yolunda ilerlerken yeni yönetmelik ve teknolojilere kendini adapte etmesi, iş güvenliğini sağlaması gerektiğini belirterek, "Düzenleyeceğimiz sempozyumla mühendisleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğiteceğiz, onlar da şantiyede işçileri eğitecek" dedi.

İki senede bir gerçekleştirilecek sempozyuma Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan uzmanların yanı sıra üniversitelerden akademisyenlerin katılacağını belirten Toptaş, şunları anlattı:

Dikkatsizlik yorgunluk
Sempozyumdan meslektaşlarımız çok büyük fayda görecek. İş kazaları genelde şu nedenlerle meydana geliyor: Teknolojik gelişmelerin, makinaların yeterince bilinmemesi; yapılan işin zorluğunun farkında olunmaması; dikkatsizlik; yorgunluk. Bir de işçiler inşaat sahasına girer girmez baret takma alışkanlığı ile emniyet kilidi kullanma alışkanlığını edinemedi. Bunlar ancak eğitimle sağlanabilir. İnşaat sektöründe uygulamaya, yani şantiyeye baktığımızda en okumuşla okumamamışın birlikte çalıştığını görüyoruz. Bu seminerle biz, inşaat mühendislerini eğitip bilgilendireceğiz, onlar da işçileri eğitecek. Böylece iki taraf da maddi manevi zarar görmeyecek.

Yüksek tazminatlar sözkonusu
İş güvenliği konusunda AB ülkelerinde uygulanan uluslararası standartlar var. Buna göre farklı projeler (altyapı, metro, köpru, vs) için farklı tazminatlar ödenmesi söz konusu. İşçinin zarar görmemesi, firmanın da tazminat ödemeye mecbur kalmaması için bu standartları bir an önce Türkiye’de de yerleştirmek gerekiyor. Sektörün gelişmesi için oda olarak iki senedir sempozyumlar yapıyoruz, eğitimler veriyoruz. Haftasonu eğitimlerimizle projecilere yapı betonarmesinden suya, zeminden, çeliğe, şantiye yönetimine kadar çok çeşitli konularda eğitimler verdik. Zaman zaman üyelerimizden gelen taleplere göre de çeşitli eğitimler gerçekleştiriyoruz. Dünyada da meslekiçi eğitimlere büyük önem verilir.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.