Haberler

Efsane olmuş bir otelin yeniden doğuş öyküsü

Tarih: 21 Haziran 2007 Kaynak: Sabah Yazan: Sinan Özedincik
Yıl 1958... Aylardan ağustos... Türkiye'nin ilk beş yıldızlı özel sektör oteli Çınar Hotel kapılarını açar... O günden sonra da birçok tarihsel ana ve anıya evsahipliği yapar. İşte 49 yıllık geçmişi olan bu otel; 50'nci yılına yenilenerek girmeye hazırlanıyor. Otel, altın yılını, yıllardır sürdürdüğü güleryüzlü hizmetiyle ama daha modern bir çehreyle karşılamak kararlılığında... Şehirden biraz uzakta, konuklarına Marmara Denizi'nin kıyısında farklı bir keyif yaşatan Çınar Hotel, birçok Türk filminin karelerinde yer almış, yüzlerce genç yeteneği sektöre kazandırmış, bir o kadar da yerli ve yabancı konuğu ağırlamış bir mekan... Ayrıca yüzlerce uluslararası toplantıya da ev sahipliği yapmış. Mesela mı? Eylül 1959'da Türkiye'de ilk Bilderberg Konferansı (Prince Bernard of the Netherlands Chairman) ve Eylül 1961'de Uluslararası OEEC Konferansı burada yapıldı. Ekim 1971'de İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in tek kızı Prenses Anne'ye Çınar Hotel evsahipliği yaptı. Ayrıca Uğur Dündar ile Cem Yılmaz'ın da yolları bir dönem Çınar Hotel'den geçti. Şöyle ki Uğur Dündar otelin yanında, şimdiki North Shield Pub'ın yerindeki diskoyu işletti, Cem Yılmaz ise öğrencilik yıllarında burada çalıştı. İşte yarım asırlık bu otel, yılların getirdiği anıları saklayıp, yıpranmışlıklarından kurtulmak için, otelin ana mimarisini koruyacak biçimde yenilendi. Ünlü mimar Mustafa Toner'in imzasını taşıyan proje ile baştan sona yenilenen otelde, suit'ler ve kral daireleri beklentileri yüksek, çağdaş seyyahlara hitap ediyor. Uzun konaklamalarda ev rahatlığı, iş seyahati yapanlar için ofis ortamı sunuluyor. Tabii manzara eşliğinde...

Tarzı "Sıcak Modern"
Toner tarafından gerçekleştirilen dekorasyon ile oteldeki dinamizm, dış cepheden genel alanlara, odalardan balo salonuna, toplantı odalarından fitness center'a kadar otelin her bölümünde kendini hissettiriyor. Bir yandan otelin dış cephesi, diğer yandan iç mimarisi doğaya uyumlu, toprak renkler ve doğal malzeme seçimleri ön planda tutularak ve eskiye atıfta bulunularak karşımıza çıkıyor. Otelin renovasyon projelerini üstlenen mimar Mustafa Toner; Çınar'ın dekorasyonunu 'sıcak modern' olarak tanımlarken sakin, sıcak ve kalıcı olması için çaba harcadıklarını belirtiyor. İstanbullular'ın ve Yeşiköy halkının hafızalarında yer eden anıların geçtiği, klasik buluşma noktası Çınar Hotel, müdavimlerinin de vazgeçmediği bir yer. Özellikle yaz aylarında, arıtmalı deniz suyu kullandığı için yoğun ilgi gören yüzme havuzu, "Denizi hiçbir şeye değişmem" diyenlerin hizmetinde. İkibuçuk metre derinliği, olimpik ebatları ile yüzme keyfi için ideal. Tabii havuz başında gerçekleşen yaz düğünleri de birçok insanın hayatında önemli bir yere sahip.

Mönüsü de Yenilendi
Bu arada La Delicatesse Restaurant da yenilediği mönüsüyle dikkat çekiyor. Ayrıca ister gün ışığında yemyeşil bahçeye ve masmavi denize bakarak, ister ay ışığında ışıl ışıl havuza ve sahile bakarak yemek yiyebiliyorsunuz. Mönüsünde bir zamanlar ordövr tabağı olan otel, artık piliç satay (Çin) makarnası, biberli bonfile, patates püresi ile sebze buketi eşliğinde ızgara somon filotosu, üç renkli biber sosu, tatlılardan Maldive's passion, çikolatalı tulip içinde capuccino creme brulee gibi lezzetlerle damakları fethediyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.